CONNECT:  
             

Κλείστε το δρόμο στις κηλίδες

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

sun spots Είναι η πιο συνηθισμένη βλάβη του δέρματος. Την τελευταία δεκαετία όμως, εμφανίζονται με ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα και δεν είναι τυχαίο ότι... σκαρφάλωσαν στις πρώτες θέσεις της λίστας των γυναικείων ανησυχιών, απειλώντας να εκτοπίσουν ακόμα και τις ρυτίδες. Τι φταίει; Και με ποια όπλα μπορούμε να τις προλάβουμε ή να τις αντιμετωπίσουμε;

Οι κηλίδες, λένε, είναι οι νέες ρυτίδες. Το αποδεικνύει έμμεσα, η έξυπνη προσθήκη, από τη βιομηχανία καλλυντικών, λέξεων όπως brightening, anti-spot, σε όλο και περισσότερα αντιρυτιδικά προϊόντα. Γιατί όμως τέτοιο ενδιαφέρον; Τι άλλαξε;

Η γενιά των Baby Boomers, λένε οι ειδικοί, μεγάλωσε και πληρώνει τώρα… το λογαριασμό από τις ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, χωρίς αντηλιακή προστασία, που απόλαυσε στα νιάτα της . Από την άλλη, η διαδεδομένη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών στις νεότερες ηλικίες και οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης στις μεγαλύτερες , ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των περιστατικών υπερευαισθησίας στον ήλιο.

Η βλάβη έχει πολλά πρόσωπα…

Η υπερμελάγχρωση όπως αποκαλείται επιστημονικά η ανομοιόμορφη χροιά της επιδερμίδας από την παρουσία καφέ κηλίδων, παρουσιάζεται και στα δύο φύλα, δυστυχώς όμως τη μερίδα του λέοντος ( 90%) έχουν οι γυναίκες. Τα ακριβή αίτια της αυξημένης παραγωγής μελανίνης είναι άγνωστα . Είναι όμως γνωστοί οι κυριότεροι παράγοντες που την πυροδοτούν, με πρώτο και… χειρότερο, τον ήλιο:

  • Η πιο συχνή μορφή βλάβης είναι οι κηλίδες που σχηματίζονται όταν η υπερέκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο και τη UV ακτινοβολία οδηγεί στην ενεργοποίηση των μελανινοκυττάρων και την εναπόθεση μελανίνης στην επιδερμίδα και το χόριο. Κάνει την εμφάνισή του συχνότερα σε σκούρους φωτότυπους-επιδερμίδες που μαυρίζουν εύκολα- και σε ηλικίες από 20 έως 40 ετών, μπορεί όμως και να παρουσιαστεί όψιμα, μετά τα 50. Οι κηλίδες που σχηματίζονται κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας έχουν σκούρο καφέ χρώμα, πιο καθαρό περίγραμμα και μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα. Αυτές που σχηματίζονται βαθύτερα, στο χόριο, έχουν ανοιχτό καφέ ή γκρι-μπλε χρώμα, ακανόνιστα όρια και είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση και για τα περισσότερα άτομα είναι μια χρόνια διαταραχή- γι’ αυτό δυστυχώς, ακόμα και τα καλά αποτελέσματα μιας θεραπείας μπορούν αν χαθούν και οι κηλίδες να επανεμφανιστούν με την παραμικρή έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο, χωρίς προστασία.
  • Άλλη μορφή υπερμελάγχρωσης είναι το χλόασμα , οι καφετί λεκέδες που σχηματίζονται , σε σημεία του προσώπου που «βλέπει» ο ήλιος , εξαιτίας ορμονικών διακυμάνσεων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης , από θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση, από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή ορισμένων αντιβιοτικών και φαρμάκων.
  • Τέλος η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, είναι οι κηλίδες που παρουσιάζονται σε σκουρόχρωμες συνήθως επιδερμίδες-και πάλι με την παρουσία του ήλιου- οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει δερματικά προβλήματα που συνοδεύονται από φλεγμονή όπως είναι η ακμή ή το έκζεμα.

Αντηλιακό, πάντα και παντού

Μολονότι οι κηλίδες δεν είναι επικίνδυνες, ούτε έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος, οι δερματολόγοι δεν παύουν να τονίζουν ότι μπορούμε να τις αποφύγουμε, αποφεύγοντας απλά τον ήλιο ή τουλάχιστον προστατεύοντας τα εκτεθειμένα σημεία της επιδερμίδας, όλο το χρόνο, με αντηλιακά προϊόντα ευρέος φάσματος, δείκτη προστασίας SPF 50 και ει δυνατόν, anti-spot, εμπλουτισμένα δηλαδή με συστατικά που προλαμβάνουν την εμφάνιση κηλίδων .

Αντίδοτα για τις κηλίδες

Για περισσότερα από 50 χρόνια, το πιο δραστικό συστατικό κατά των κηλίδων ήταν η υδροκινόνη, ένας λευκαντικός παράγοντας (υπάρχει στη φύση αλλά παράγεται συνθετικά) που αναστέλλει τη δράση των υπερδραστήριων μελανινοκυττάρων. Οι ανεπιθύμητες όμως ενέργειες ήταν πολλές . Έτσι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υδροκινόνη δεν κυκλοφορεί πλέον ως συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα-δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή. Εξαιτίας της απαγόρευσης αλλά και ανεξάρτητα από αυτή, η βιομηχανία της ομορφιάς εστίασε τις έρευνές της στην ανάπτυξη νέων συνδυασμών ενεργών συστατικών που μπορούν, με ήπιο και ασφαλέστερο τρόπο, αν όχι να «σβήσουν» τις κηλίδες, τουλάχιστον να τις απαλύνουν.

Anti-spot από το Α ως το Ω

Αζελαϊκό οξύ. Ένα οξύ που προέρχεται από την καλλιέργεια του μύκητα Pityrosporum ovale. Αναστέλλει επιλεκτικά τη δράση της τυροσινάσης (το ένζυμο που συμμετέχει στη σύνθεση μελανίνης) στα υπερδραστήρια μελανινοκύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά.

Άλφα υδροξύ-οξέα (AHA). Τα γνωστά μας οξέα φρούτων, χάρη στην ιδιότητά τους να απολεπίζουν και να επιταχύνουν το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων, συμβάλλουν στην απομάκρυνση της συσσωρευμένης μελανίνης από την επιφάνεια της επιδερμίδας και διευκολύνουν τη διείσδυση άλλων ισχυρότερων αποχρωματιστικών ουσιών όταν συνδυάζονται μαζί τους.

Αρβουτίνη (Arbutin). Πρόκειται για μια εναλλακτική αλλά ηπιότερη και μη τοξική μορφή υδροκινόνης η οποία περιορίζει την παραγωγή μελανίνης μειώνοντας τη δράση της τυροσινάσης. Προέρχεται από το χυμό των αχλαδιών και το εκχύλισμα των φύλλων των σμέουρων και της κουμαριάς.

Βιταμίνη C. Εκτός από τα πολλαπλά αντιοξειδωτικά, αντιγηραντικά, αναζωογονητικά οφέλη της, η ευεργετική βιταμίνη των εσπεριδοειδών, όταν βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση, μειώνει την παραγωγή μελανίνης αναστέλλοντας τη δράση της τυροσινάσης .

Βλαστοκύτταρα και εκχυλίσματα φυτικής & θαλάσσιας προέλευσης: Φυσικά συστατικά με πολλαπλές δράσεις μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση της παραγωγής μελανίνης και η αποκατάσταση της φωτεινότητας και του ομοιόμορφου τόνου της επιδερμίδας.

Γλυκόριζα ( Licorice) To γλυκυρετινικό οξύ που περιέχει το εκχύλισμα από τη ρίζα του θάμνου αυτού αναστέλλει την δράση της τυροσινάσης και προστατεύει την επιδερμίδα από την υπερβολική συσσώρευση μελανίνης και τη δημιουργία κηλίδων.

Εκχύλισμα φλοιού ιτιάς (Willow Bark Extract): πλούσιο σε σαλικυλικό οξύ, το εκχύλισμα αυτό απολεπίζει ήπια την επιδερμίδα και απαλύνει την εμφάνιση των δυσχρωμιών.

Ένζυμα φρούτων. Τα ένζυμα που περιέχουν πολλά φρούτα και λαχανικά (βρομελίνη στον ανανά και στην κολοκύθα, παπαΐνη στην παπάγια, κ.α.) έχουν απολεπιστική και λευκαντική δράση . Χρησιμοποιούνται ευρύτατα για να απαλύνουν τη χρωματική ένταση των κηλίδων και να προσφέρουν φωτεινότητα στην επιδερμίδα .

Εξαπεπτίδιο-2 (Hexapeptide-2). Ένα πεπτίδιο με ταχύτατη δράση που συμβάλλει στην αποκατάσταση της φωτεινότητας της επιδερμίδας.

Κοζικό οξύ. Η δραστική ουσία που εξάγεται από πολλά είδη μανιταριών, -προϊόν μεταβολισμού των ειδών μύκητα Aspergillus και Penicillium- θεωρείται το δεύτερο πιο αποτελεσματικό λευκαντικό συστατικό μετά την υδροκινόνη. Το κοζικό οξύ διασπά τη μελανίνη και εμποδίζει , μέσω αναστολής του ενζύμου τυροσινάση, τη παραγωγή της.

Matrixyl 3000®. Ένας πατενταρισμένος συνδυασμός αντιγηραντικών πεπτιδίων που δρα προληπτικά και συμβάλλει στη μείωση του σχηματισμού κηλίδων .

Ρετινόλη. Το πιο διάσημο αντιγηραντικό συστατικό, είναι αποτελεσματικό και στην καταπολέμηση της υπερμελάγχρωσης. Με την ιδιότητά της να επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, εμποδίζει τις κηλίδες την ώρα που αρχίζουν να σχηματίζονται, να «ωριμάσουν».

Σόγια. Το εκχύλισμα σόγιας, είναι μια ήπια, φυσική λευκαντική ουσία που πιστεύεται ότι περιορίζει τη μεταφορά της χρωστικής από τα μελανινοκύτταρα προς τα κερατινοκύτταρα προστατεύοντας έτσι την επιδερμίδα από τις δυσχρωμίες .

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                               

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2019-05-06
​Χρειάζεται αποτοξίνωση η επιδερμίδα μας;

Detox.  Μια πολυδιαφημισμένη λέξη που τελευταία φιγουράρει ολοένα και πιο συχνά στις ετικέτες των...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

sunscreen

 

2020-07-06
​Να βάλω το περσινό αντηλιακό… ή καλύτερα όχι;

Είναι δίχως άλλο, το πιο συχνό δίλημμα της εποχής. Τι κάνουμε με το μισογεμάτο αντηλιακό που ξέμεινε...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

JOJOBA

 

2020-09-23
​Jojoba: Όταν η φύση κάνει… τα μαγικά της

Με έμπνευση το αφιέρωμα των Sephora στα Wonder Ingredients, γινόμαστε για λίγο…βοτανολόγοι και σας...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

Sunscreen rules

 

2020-06-19
Αντηλιακών το...ανάγνωσμα

Summer is... loading και τα αντηλιακά μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας. Στο σημερινό μας post συνοψίσαμε...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;