CONNECT:  
             

3 γραμμές άμυνας για την επιδερμίδα

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 10 Μαΐου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Ο εχθρός παραμονεύει … Οι επιθέσεις του, αν δεν συναντήσει αντίσταση, προκαλούν ορατές και αόρατες βλάβες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την επιδερμίδα στην πρόωρη γήρανση.  Με ποιους τρόπους  ένα καλλυντικό  μπορεί να τη θωρακίσει απέναντι στη φθορά;

Η επιδερμίδα μας εκτίθεται καθημερινά στις ακτίνες UV και στο ρυπογόνο περιβάλλον της πόλης. Όταν βρίσκουν την επιφάνειά της …ακάλυπτη, οι βλαβερές αυτές επιρροές οργανώνουν ανεμπόδιστα τις επιθέσεις τους προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό της φραγμό, οξειδωτικό στρες στα κύτταρα και ανεπανόρθωτες βλάβες στο DNA τους. Το φυσικό αμυντικό σύστημα τα επιδερμίδας δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί να αποκρούει τις μαζικές επιθέσεις που δέχεται ούτε προλαβαίνει να επανορθώσει τη… ζημιά, με αποτέλεσμα οι βλάβες που συσσωρεύονται ,να μεταφράζονται σε σημάδια πρόωρης γήρανσης .

Για να μην συμβούν όλα αυτά-ή τουλάχιστον για να καθυστερήσουν – η σύγχρονη κοσμητολογία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία της και τα κατάλληλα συστατικά για να … φέρει ενισχύσεις πάνω σε 3 βασικές αμυντικές γραμμές : Προστασία της επιδερμίδας από τη UV ακτινοβολία, ενδυνάμωση του προστατευτικού φραγμού της και επανασυντονισμός των λειτουργιών των κυττάρων της. Οι ενισχύσεις αυτές μπορεί να προέρχονται από μια καλλυντική φόρμουλα «όλα σε ένα», ή από τον συνδυασμό διαφορετικών εξειδικευμένων προϊόντων. Η επιλογή είναι δική σας…

Πρώτη γραμμή άμυνας: Προστασία UV

Οι ακτίνες UVB επηρεάζουν άμεσα τα ενδοκυττάρια και εξωκυττάρια συστατικά τα επιδερμίδας, προκαλώντας εγκαύματα, φλεγμονή και ερυθρότητα. Η UVA ακτινοβολία βλάπτει κυρίως μέσω των δραστικών οξυγονούχων μορφών (ROS), των γνωστών μας ελεύθερων ριζών οι οποίες κατακερματίζουν τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες των κυττάρων και οδηγούν στη φθορά του DNA και στη φωτογήρανση.

Επομένως, το πρώτο βήμα για τη θωράκιση της επιδερμίδας, εξωτερικά και εσωτερικά, απέναντι στην πρόωρη γήρανση είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τη UV ακτινοβολία, με τον εμπλουτισμό μιας καλλυντικής κρέμας ημέρας με φωτοσταθερά φίλτρα ευρέος φάσματος που θα προσφέρουν πλήρη κάλυψη τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις UVA.

Η προστασία βέβαια της επιδερμίδας δεν τελειώνει με τα αντηλιακά φίλτρα…

Δεύτερη γραμμή άμυνας: Προστασία υδρολιπιδικού φιλμ.

Με άλλα λόγια, σωστή ενυδάτωση. Το νερό είναι το κύριο συστατικό του δέρματος, αυτό που καθορίζει το βαθμό απαλότητας και ελαστικότητας της επιδερμίδας. Το πόσο ενυδατωμένη είναι εξαρτάται από το ρυθμό που φτάνει το νερό, από τις βαθύτερες στιβάδες προς τα κερατινοκύτταρα, από την ικανότητα της κερατίνης στιβάδας να συγκρατεί το νερό αυτό και να μην το αφήνει να εξατμιστεί. Ο οργανισμός μας διαθέτει φυσικές υγροσκοπικές ουσίες που έλκουν την υγρασία προς το δέρμα και διευκολύνουν την κυκλοφορία του νερού σε όλες τις στιβάδες της επιδερμίδας καθώς και φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες, (NMFs) που λειτουργούν ως δεξαμενές υγρασίας. Όμως, με την καθημερινή έκθεση σε εχθρικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες ( ακτίνες UV, ρύποι κλπ) , δεν επαρκούν για να διατηρήσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης στο… ύψος τους. Επιπλέον δε, οι παράγοντες αυτοί διαταράσσουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας, το λεπτό προστατευτικό στρώμα που σχηματίζεται στην επιφάνειά της από τα νεκρά κύτταρα και τις εκκρίσεις των ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων για να εμποδίζει τη διεπιδερμική απώλεια νερού. Συγκεκριμένα , αλλοιώνουν τη δομή των λιπιδίων-φανταστείτε τα σαν ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας- δημιουργώντας κενά, με συνέπεια να χάνεται πολύτιμη υγρασία, η επιδερμίδα να αφυδατώνεται και να γίνεται περισσότερο ευαίσθητη.

Επομένως , ο δεύτερος ρόλος μιας καλλυντικής σύνθεσης είναι η διατήρηση και η ενίσχυση του υδρολιπιδικού φιλμ, του φυσικού φραγμού προστασίας, με ενυδατικά και λιπαντικά συστατικά που μιμούνται τη δράση των αντίστοιχων φυσικών συστατικών της επιδερμίδας. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της όψης της, θα εμποδίσει την εμφάνιση ξηρότητας και αφυδάτωσης και θα κλείσει το δρόμο στους ερεθισμούς, τη φθορά και την πρόωρη γήρανση.

Τρίτη γραμμή άμυνας: ρύθμιση των λειτουργιών των κυττάρων

Αν και σε κάθε στιβάδα της επιδερμίδας «κατοικούν» διαφορετικά κύτταρα, με διακριτούς ρόλους και λειτουργίες , όλα συνδέονται μεταξύ τους. Από τη σωστή οργάνωση αυτού του δικτύου κυττάρων και κυρίως από την ικανότητά τους να επικοινωνούν , να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να μεταφέρουν μηνύματα, από τη μια στιβάδα στην άλλη, εξαρτώνται η ελαστικότητα, η σφριγηλότητα και η νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας. Καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία και στην μηχανική υποστήριξή της, παίζει ο δερμοεπιδερμικός σύνδεσμος, μια λεπτή κυματιστή μεμβράνη που χωρίζει και ενώνει την επιδερμίδα από το χόριο- τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Μεγαλώνοντας, αλλά και εξαιτίας εξωγενών εχθρικών παραγόντων, ο δερμοεπιδερμικός σύνδεσμος αρχίζει να χάνει την κυματιστή του δομή και γίνεται επίπεδος. Οι μηχανισμοί στήριξης εξασθενούν και ο «διάλογος» μεταξύ των κυττάρων ατονεί. Η τροφοδοσία της επιδερμίδας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γίνεται με δυσκολία και τα μηνύματα για ανανέωση δεν φτάνουν στην ώρα τους. Στην επιφάνειά της «συνωστίζονται» νεκρά κύτταρα που περιμένουν να έρθουν οι… αντικαταστάτες τους, δηλαδή νέα και υγιή κύτταρα . Σταδιακά, η επιδερμίδα χάνει τη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα και τη λάμψη της . Επομένως, η τρίτη γραμμή άμυνας απέναντι στην πρόωρη γήρανση είναι αόρατη, εξίσου όμως σημαντική. Στο χτίσιμό της μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά μια καλλυντική σύνθεση, εφοδιασμένη με ενεργά συστατικά και προηγμένη τεχνολογία, που θα προστατεύει τους μηχανισμούς των κυττάρων, θα ενισχύει και θα αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ επιδερμίδας και χορίου, θα επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό. Με μια κουβέντα, μια «έξυπνη» κρέμα που θα προσφέρει «χείρα βοηθείας» στην επιδερμίδα που αρχίζει να χάνει τις δυνάμεις της, θυμίζοντάς της, πώς θα πρέπει να λειτουργεί , για να παραμένει νεανική.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;