CONNECT:  
             

Κάθε δεκαετία και η ακμή της

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021
Αντωνία Θωμοπούλου

 

adult acne Ο καιρός που η ακμή ήταν αποκλειστικό «προνόμιο» της εφηβείας έχει περάσει προ πολλού. Σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στις 5, τουλάχιστον, γυναίκες βλέπει τα σπυράκια να εμφανίζονται απειλητικά μετά την ηλικία των 20, των 30 ή και των 40 χρόνων. Κι όσο κι αν το πρόβλημα ξεκινά από ένα κοινό σημείο- την υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων- οι αιτίες που πυροδοτούν αυτό το φαινόμενο είναι διαφορετικές σε κάθε δεκαετία ζωής.

Στη δεκαετία των 20. Για την πλειοψηφία η…. μάχη με την ακμή σταματά ακριβώς στο ξεκίνημα των είκοσι χρόνων, όταν η ορμονική δραστηριότητα αρχίζει να υποχωρεί . Δεν είναι όμως σπάνιες οι περιπτώσεις που τα σπυράκια παραμένουν ή εκδηλώνεται για πρώτη φορά ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα στην εφηβεία. Πρόκειται για τη μετεφηβική ή όψιμη ακμή που εμφανίζεται ως φλεγμονώδης με ήπια έως μέτρια μορφή. Βασική αιτία οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών πριν ή στη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων οδηγεί στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων , οι πόροι φράζουν και δημιουργούνται σπυράκια. Οι ενισχυμένες, επίσης, καλλυντικές συνθέσεις , τις οποίες αρκετά νεαρά κορίτσια σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν , πέφτουν βαριές στην επιδερμίδα που ασφυκτιά και φροντίζει να το δείξει…..

Πως αντιμετωπίζεται. Για την εξυγίανση των πόρων αναζητήστε απαλά προϊόντα καθαρισμού με αντιβακτηριδιακή δράση. Επενδύστε σε συνθέσεις με σαλικυλικό οξύ (ΒΗΑ) που λειτουργεί τόσο προληπτικά όσο και επανορθωτικά. Χάρη στις πλούσιες κερατολυτικές του ιδιότητες απομακρύνει άμεσα τα νεκρά κύτταρα , εισχωρεί στους πόρους με μεγαλύτερη ευκολία και τους εξυγιαίνει το ίδιο αποτελεσματικά όσο και την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας. Ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία αποτελούν το ιδανικό δίδυμο για την καθημερινή περιποίηση. Αναζητήστε λοιπόν ανάλαφρες, oil free συνθέσεις με αντιοξειδωτικούς παράγοντες που ενυδατώνουν και προστατεύουν τη νεανική επιδερμίδα σε βάθος χρόνου….

Στη δεκαετία των 30. Οι φαγέσωρες εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος του προσώπου ή στα πλαϊνά και συχνά τείνουν να παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, σε αντίθεση με τη φυσιολογική, κοινή ακμή της εφηβείας όταν οι φαγέσωρες είναι διάσπαρτοι σε όλο το πρόσωπο. Το έντονο στρες που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες σ' αυτή τη δεκαετία, καθώς πιέζονται να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους, προκαλεί απότομη αύξηση των ανδρογόνων, των ανδρικών ορμονών, με τις γνωστές συνέπειες. Υπερέκκριση σμήγματος, φράξιμο πόρων και δημιουργία ακμής.

Πως αντιμετωπίζεται. Ελέγξτε, όσο είναι δυνατόν, το άγχος. Σκεφτείτε ότι σε περιόδους στρες η επιδερμίδα δεν απειλείται μόνον από πιθανή έξαρση ακμής. Τα κύτταρα δέχονται μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν όλα τα αποθέματα ενέργειας προκειμένου να λειτουργούν φυσιολογικά οι μηχανισμοί αυτοάμυνας και επανόρθωσης. Τυχόν ανεπάρκεια των απαραίτητων συστατικών οδηγεί στην εξασθένηση του κυτταρικού μεταβολισμού. Η επιδερμίδα εμφανίζει τότε έντονα σημάδια κόπωσης, αφυδάτωση, θαμπό, άτονο χρώμα και υφή, ή πιο απλά, ορατά ίχνη πρόωρης γήρανσης. Οργανώστε την καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σας επιλέγοντας ελαφριές, μη φαγεσωρογόνες φόρμουλες και αναζητήστε προϊόντα μακιγιάζ ειδικά σχεδιασμένα για λιπαρές επιδερμίδες που περιέχουν αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικούς παράγοντες.

Στη δεκαετία των 40. Σε φυσιολογικές συνθήκες η ακμή ανήκει πλέον στο παρελθόν. Tα στοιχεία όμως από τις μελέτες δείχνουν πως το 25% περίπου των γυναικών στην ηλικία των 40 έως 49 ετών εμφανίζει ακμή. Αναζητήστε τον ένοχο για μια ακόμη φορά στις ορμονικές διαταραχές της περιεμμηνόπαυσης, το μεταβατικό διάστημα από την αναπαραγωγική ηλικία μέχρι την οριστική παύση της εμμηνορρυσίας, το οποίο ξεκινά στην τέταρτη δεκαετίας της ζωής.

Πως αντιμετωπίζεται. Χρησιμοποιείτε τοπικά, στα σημεία που υπάρχουν φαγέσωρες και μόνο εκεί, προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής . Υπεροξείδιο του βενζολίου, γλυκολικό οξύ και ρετινοειδή συστήνονται ιδιαίτερα για την ενήλικη ακμή. Αντιβακτηριδιακό και αντισηπτικό το πρώτο, σε ποσοστό όχι υψηλότερο από 2,5% - σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να εκδηλωθούν ανεπιθύμητοι ερεθισμοί-, με ισχυρή κερατολυτική και λειαντική δράση τα δύο τελευταία απομακρύνουν εύκολα και άμεσα τα μαύρα στίγματα ενώ, ταυτόχρονα, απαλύνουν τις λεπτές γραμμές στην επιφανειακή στιβάδα.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  

skin types

 

2022-01-12
​Όταν η επιδερμίδα συμπεριφέρεται…αλλιώς

Ο τύπος δέρματος με τον οποίο μας προίκισε η φύση δύσκολα αλλάζει. Συμβαίνει συχνά όμως, να αλλάζει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;