CONNECT:  
             

Ανατομία ενός κοντίσιονερ

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

hair conditioner Ακούγεται παράξενο αλλά πολλές γυναίκες- κι ακόμα πιο πολλές Ελληνίδες – αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κοντίσιονερ. Κι όμως, το δεύτερο βήμα μετά το λούσιμο είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία και τη λάμψη των μαλλιών μας. Αρκεί βέβαια να βρούμε αυτό που τους ταιριάζει.

Οι έρευνες αγοράς δείχνουν ότι οι Ελληνίδες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (πάνω από 65%) αποφεύγουν τη χρήση κοντίσιονερ. Άλλες –οι περισσότερες-γιατί δεν ξέρουν τι κάνει και δεν το θεωρούν απαραίτητο κι άλλες γιατί φοβούνται ότι θα «βαρύνει» τα λεπτά μαλλιά τους. Για τις δεύτερες μπορούμε να πούμε ότι οι φόβοι τους είναι δικαιολογημένοι, όχι εξαιτίας του κοντίσιονερ αλλά γιατί δεν διάλεξαν το κατάλληλο. Σήμερα όμως θα επιχειρήσουμε να πείσουμε τις πρώτες για την αξία του.

Τι κάνει ένα κοντίσιονερ;

Όξινο pH<7. Αυτό το χαρακτηριστικό εξηγεί τον σημαντικό ρόλο των κοντίσιονερ στην φροντίδα των μαλλιών. Ας δούμε γιατί. Στην καρδιά της τρίχας βρίσκεται ο μυελός (medulla). Το αμέσως επόμενο τμήμα της είναι ο φλοιός (cortex) που περιέχει κερατίνη και χρωστική (μελανίνη). Αυτός καθορίζει το χρώμα των μαλλιών όπως και τον κυματισμό της τρίχας (ίσια, σπαστή κλπ). Τέλος, το περιτρίχιο (cuticle) η εξωτερική στιβάδα κάθε τρίχας, καλύπτεται από σειρές άχρωμων κυττάρων, σε διάταξη που μοιάζει με τα λέπια του ψαριού.

Τα «λέπια» αυτά, συγκρατούνται στη θέση τους και σχηματίζουν τη λεία, στιλπνή επιφάνεια της τρίχας, χάρη σε ισχυρούς δεσμούς υδρογόνου οι οποίοι αναπτύσσονται ανάμεσα στις αλυσίδες αμινοξέων που συνθέτουν τις πρωτεΐνες, δηλαδή την κερατίνη της τρίχας. Και βέβαια, όσο περισσότερο υδρογόνο υπάρχει, τόσο πιο… γερό είναι το δέσιμο. Τα οξέα, εκ φύσεως, έχουν πολλά ιόντα υδρογόνου, επομένως τα μαλλιά «στρώνουν» καλύτερα όταν βρίσκονται σε όξινο περιβάλλον, όπως είναι συνήθως η φόρμουλα των κοντίσιονερ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι παλιότερες χρησιμοποιούσαν χυμό λεμονιού, ξυδιού ή ακόμα και μαγιονέζα (όλα με όξινα συστατικά) για να έχουν λαμπερά μαλλιά…

Ενώ λοιπόν οι καθαριστικοί παράγοντες των σαμπουάν απομακρύνουν τα ιόντα υδρογόνου από την τρίχα, το κοντίσιονερ έρχεται να τα αναπληρώσει και να κάνει τα μαλλιά απαλά και ευκολοχτένιστα. Όταν μάλιστα το pH του είναι χαμηλότερο από το 7.0, το περιτρίχιο συστέλλεται και η τρίχα αποκτά στιλπνότητα, καθώς στη λεία επιφάνειά της αντανακλά περισσότερο φως.

Τι περιέχει ένα κοντίσιονερ;

Εκτός από την όξινη φύση του ένα κοντίσιονερ περιέχει κυρίως μαλακτικά-αυτό σημαίνει η λέξη conditioner- και ενυδατικά συστατικά,, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της υφής των μαλλιών. Τα συστατικά αυτά παραμένουν στην επιφάνεια της τρίχας και μετά το ξέβγαλμα αλλάζοντας –συνήθως προς το καλύτερο- τα χαρακτηριστικά της.

Για το ξεμπέρδεμα: Δύο ομάδες ουσιών με θετικό φορτίο , τα κατιονικά επιφανειοδραστικά και τα κατιονικά πολυμερή, έλκονται από τις αρνητικά φορτισμένες κατεστραμμένες πρωτεΐνες της τρίχας και κολλούν στην επιφάνειά της καλύπτοντάς την με μια μικροσκοπική , αόρατη στο γυμνό μάτι, λιπαντική «γούνα» που επιτρέπει στην κάθε τρίχα να ξεγλιστρά από τη διπλανή της, χωρίς να σκαλώνει στα λέπια της. Έτσι τα μαλλιά ξεμπερδεύονται με ένα πέρασμα της χτένας, χωρίς να σπάνε και να ταλαιπωρούνται.

Για προστασία: Τα έλαια που περιέχουν πολλά κοντίσιονερ-π.χ. ελαιόλαδο, έλαιο αργκάν ή φοινικέλαιο, γνωστό ως coconut oil κ.α.- διαπερνούν το περιτρίχιο και φτάνουν στο φλοιό της τρίχας ενισχύοντας την ελαστικότητα και την απαλότητά της. Συγχρόνως σχηματίζουν ένα φιλμ στην επιφάνεια που εμποδίζει την υγρασία να εξατμιστεί τρίχα και προστατεύει την τρίχα από τη φθορά που προκαλεί η θερμότητα, την ώρα του styling. Το είδος και η περιεκτικότητα των ελαίων στη φόρμουλα ενός προϊόντος καθορίζουν το αν ένα κοντίσιονερ θα αποδειχθεί ευεργετικό για τα ξηρά μαλλιά ή «βαρύ» για τα λεπτά και άτονα μαλλιά.

Για ενυδάτωση: Υγροσκοπικά συστατικά όπως είναι η πανθενόλη, το sodium PCA ή η γλυκερίνη, έλκουν το νερό από την ατμόσφαιρα και βοηθούν, ιδίως τα ξηρά και αφυδατωμένα μαλλιά, να αναπληρώσουν ή και να συγκρατήσουν τη φυσική τους υγρασία . Έτσι, τα μαλλιά γίνονται απαλά και ανάλαφρα και οι μπούκλες όταν η τρίχα είναι σπαστή, αποκτά φόρμα και ελαστικότητα. Το μοναδικό πρόβλημα που ορισμένα από αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν είναι, σε συνθήκες έντονης υγρασίας, να «τραβήξουν» πολύ νερό από την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα, τα μαλλιά με τάση για φριζάρισμα να φουντώσουν ακόμα περισσότερο.

Για λείανση και λάμψη: Οι σιλικόνες, αυτό το παρεξηγημένο αλλά «θαυματουργό» συστατικό για τα προϊόντα μαλλιών-και όχι μόνο- είναι πολυμερή τα οποία σχηματίζουν ένα λεπτό, στιλπνό φιλμ στην επιφάνεια της τρίχας που τη λειαίνει, της χαρίζει λάμψη και απαλότητα και την προστατεύει από τη θερμότητα του styling. Η παρουσία τους στη φόρμουλα ενός κοντίσιονερ, μπορεί να μεταμορφώσει την εικόνα των ταλαιπωρημένων μαλλιών, να καμουφλάρει την ψαλίδα και να περιορίσει το φριζάρισμα. Από την άλλη, μπορεί να βαρύνει τα λεπτά μαλλιά και να τα «λαδώσει» πιο γρήγορα- οι σιλικόνες μαγνητίζουν τους ρύπους και τη σκόνη και θέλουν πολύ καλό λούσιμο για να απομακρυνθούν.

Για επανόρθωση: Ορισμένες πρωτεΐνες –υδρολυμένες- όπως η κερατίνη, το κολλαγόνο ή το μετάξι, κατορθώνουν να διαπεράσουν την επιφάνεια της τρίχας και να επανορθώσουν εν μέρει τις φθορές της. Σε γενικές γραμμές όμως ο ρόλος τους είναι προστατευτικός, -είναι άλλωστε κι αυτές υγροσκοπικές ουσίες. Καλύπτουν την κατεστραμμένη τρίχα με ένα φιλμ- αποτρέποντας έτσι την απώλεια υγρασίας και την περαιτέρω φθορά.

Skingurus say: Το κοντίσιονερ για τα μαλλιά είναι ό, τι και η ενυδατική για το πρόσωπο. Το να το παραλείπετε μετά το λούσιμο, είναι σαν να αφήνετε τη… δουλειά, μισοτελειωμένη. Δεν δικαιολογείται. Παραφράζοντας λοιπόν το γνωστό σλόγκαν, «για κάθε γυναίκα υπάρχει ένα κόκκινο κραγιόν» θα λέγαμε ότι για κάθε γυναίκα υπάρχει και ένα σωστό κοντίσιονερ. Για να το βρείτε, προσέξτε τις παρακάτω λεπτομέρειες:
Αν τα μαλλιά σας είναι λεπτά ή λιπαρά: αποφύγετε τα κοντίσιονερ που υπόσχονται βαθιά ενυδάτωση, λείανση ή όσα είναι σχεδιασμένα για σπαστά μαλλιά. Αναζητήστε συνθέσεις που στη συσκευασία τους αναγράφουν «light», ή αυτές που υπόσχονται όγκο, ενδυνάμωση ή εξισορρόπηση. Τέλος, κατά την εφαρμογή, απλώνετε το προϊόν στα μήκη και όχι στη ρίζα και ξεπλένετε πολύ καλά, για 30 δευτερόλεπτα, τουλάχιστον.
Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά ή ταλαιπωρημένα: Αποφύγετε τα «δυναμωτικά» κοντίσιονερ ή αυτά που δίνουν όγκο. Αν τα μαλλιά σας δεν είναι πολύ ξηρά αναζητήστε κοντίσιονερ που ενυδατώνουν ή λειαίνουν την τρίχα. Τα συστατικά τους θα αναπληρώσουν την έλλειψη υγρασίας χωρίς να τα βαρύνουν. Αν τέλος είναι πολύ ξηρά ή ταλαιπωρημένα από τεχνικές εργασίες (βαφές, ντεκαπάζ, ισιωτική, styling) αναζητήστε ενισχυμένες φόρμουλες με θρεπτικά έλαια που υπόσχονται βαθιά/εντατική επανόρθωση, έλεγχο του φριζαρίσματος και προστασία από τη θερμότητα των συσκευών styling.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                         

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
shampoing

 

2016-01-08
Είστε σίγουρες ότι λούζεστε σωστά;

Αναρωτιέστε γιατί όταν σας περιποιούνται στο κομμωτήριο, τα μαλλιά σας δείχνουν πιο ανάλαφρα, πιο...  

Heat styling

 

2016-09-22
Κάτι να καίει ….αλλά όχι τα μαλλιά.

Είναι τα μαγικά εργαλεία που φορμάρουν, ισιώνουν, κάνουν μπούκλες. Δυστυχώς, για να τα κάνουν όλα...  

SPLIT ends

 

2017-01-13
Ψαλίδα: μπορούμε να την αποφύγουμε;

Είναι η πιο χαρακτηριστική ένδειξη ότι δεν συμπεριφερόμαστε σωστά στα μαλλιά μας. Ο μοναδικός τρόπος...  

Hair colouring

 

2016-06-14
Μια βαφή παρακαλώ… για το σπίτι

Λίγο η κρίση, λίγο ο χρόνος που δεν περισσεύει, λίγο η ευκολία στην αγορά τους, οι βαφές μαλλιών...  

oily hair

 

2017-02-01
Πάλι θέλω λούσιμο….

Μαλλιά που «λαδώνουν», μαλλιά χωρίς όγκο και ζωντάνια, που δείχνουν θαμπά και άλουστα, μια μόλις...  

Hair Sunscreen

 

2016-07-07
Αντηλιακή προστασία: απαραίτητη στα μαλλιά όσο και στην επιδερμίδα

Η έκθεση στον ήλιο είναι μόνο η αρχή. Αλάτι και χλώριο ακολουθούν για να ολοκληρώσουν την καλοκαιρινή...  

psi

 

2015-12-02
Θέλουν και τα μαλλιά τις βιταμίνες τους

Λεπτά , θαμπά μαλλιά που «σπάνε» εύκολα. Μήπως σας λείπουν βιταμίνες; Πριν να είναι αργά γνωρίστε...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;