CONNECT:  
             

Ιδρώτας ή το άρωμα των …συναισθημάτων

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

sweating Η έντονη εφίδρωση είναι ένα ζήτημα επίκαιρο και λίαν ενοχλητικό. Και όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί πρόκειται για μια φυσική λειτουργία, ζωτικής σημασίας και όχι μόνο. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τις μυρωδιές, για την …επικοινωνιακή και συναισθηματική τους διάσταση αλλά και για την κουλτούρα των αποσμητικών.


Η περιπέτεια μιας σταγόνας ιδρώτα: Ο ιδρώτας είναι ο θερμοστάτης του οργανισμού, που με την εξάτμιση των υγρών παρεμβαίνει και διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος κάτω από τα επίπεδα κίνδυνου. Ο ιδρώτας που οφείλεται στη ζέστη -με όξινο pH- αποτελείται κυρίως από νερό και άλατα. Παράγεται από τους εκκρινείς ή εκκριτικούς αδένες οι οποίοι υπάρχουν σε όλο το σώμα, είναι διάφανος και άοσμος. Οι δυσάρεστες συνέπειες δημιουργούνται μετά, από την επαφή με τη βακτηριδιακή χλωρίδα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με την πιο «προβληματική» εφίδρωση, που οφείλεται σε άλλους αδένες, τους απεκρινείς, οι οποίοι ενεργοποιούνται κυρίως από έντονες συγκινήσεις, στρες ή από ορμονικές διακυμάνσεις. Βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες, ο αφαλός, η ηβική περιοχή και οι βουβώνες και εκκρίνουν ρευστό και γαλακτώδη ιδρώτα, με αλκαλικό pH και πλούσιο σε οργανικά συστατικά, ο οποίος, αλλοιωμένος από τα βακτηρίδια που υπάρχουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αποκτά «ερεθιστική» μυρωδιά.

Ο …άλλος ρόλος του ιδρώτα. Όπως υποστηρίζει ο ανθρωπολόγος Louis Leakey, ο ιδρώτας των προγόνων μας, ήταν τόσο έντονος, ώστε να διώχνει τα... αρπακτικά ζώα, αλλά και αρκετά διαπεραστικός, ώστε να ενεργοποιεί τους μηχανισμούς έλξης και απώθησης, σε ένα παιχνίδι οσφρητικών δεσμών. Αυτοί σι αδένες είναι πράγματι ένα αταβιστικό κατάλοιπο, μαρτυρία της εποχής που ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τη μυρωδιά του σώματός του για να στέλνει μηνύματα σεξουαλικής επιθυμίας ή για να υποδηλώνει την κατοχή της γης του. Οι απεκκριτικοί αδένες βρίσκονται σε αδράνεια στο « άοσμο» σώμα των παιδιών και ενεργοποιούνται κατά την εφηβεία, με την ορμονική έκρηξη. Εμπειρία που τη μοιράζονται οι γυναίκες σε συγκεκριμένες ο μέρες του μηνιαίου κύκλου τους, καθώς και τα άτομα που βρίσκονται σε συνθήκες έντονου στρες ή μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης.

Η επιθυμία πάλι για την εξουδετέρωση της προσωπικής μυρωδιάς , ισχυρίζονται οι ψυχολόγοι, είναι μια εγκεφαλική διεργασία, η άρνηση της σωματικής υπόστασης, που μπορεί να κρύβει ακόμα και έλλειψη αυτοεκτίμησης. Γιατί η μυρωδιά μας, μας κάνει μοναδικούς, είναι ένα προσωπικό οσφραντικό αποτύπωμα και ένα ενδεικτικό σημάδι αναγνώρισης. «Με τη μυρωδιά επικοινωνούμε», υποστηρίζουν , «καθώς η όσφρηση έχει σχέση με τις αισθήσεις και συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη λίμπιντο και τον υποθάλαμο, περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν το συναίσθημα».

Διαβάστε περισσότερα

Κατά περίεργο τρόπο, σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, όπως η νήσος Βόρνεο, η Ινδία, η Βιρμανία και η Γκάμπια, η λέξη μυρωδιά σημαίνει και φιλί. Και οι ερευνητές βεβαιώνουν ότι, σε μεγάλο ποσοστό, η χαρά που μας προσφέρουν τα φιλιά οφείλεται στην ευχαρίστηση την οποία νιώθουμε όταν μυρίζουμε το πρόσωπο του άλλου, μια αισθητήρια αντίληψη που αποτελεί μέρος της μνήμης καθενός και συμβάλλει στο να ξεπηδήσει η σπίθα της φυσικής έλξης.

Ο ιδρώτας υπό έλεγχο: Είναι προτιμότερο να ενεργούμε έτσι ώστε να προλαμβάνουμε τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή να παρεμβαίνουμε στους φυσιολογικούς μηχανισμούς μας; Στον τομέα των αποσμητικών υπάρχουν δύο «σχολές»: εκείνη των αντιιδρωτικών και εκείνη των αντιβακτηριδιακών. Την πρώτη υποστηρίζει το αμερικανικό «οσμοφοβικό» καταναλωτικό κοινό, με προϊόντα τα οποία επιδιώκουν μέγιστη αποτελεσματικότητα. Τα αντιιδρωτικά δρουν στους ιδρωτοποιούς πόρους και μπλοκάρουν τη λειτουργία των αδένων. Παράδειγμα, τα προϊόντα που εγγυώνται φρεσκάδα για μέρες, όχι ώρες , αλλά είναι ελάχιστα αποδεκτά από τους δερματολόγους, οι οποίοι είναι υπέρμαχοι των κανόνων υγιεινής και των πιο ήπιων σκευασμάτων. Αντίθετα, τα αντιιδρωτικά νέας γενιάς -εκείνα που ρυθμίζουν τον ιδρώτα με βάση μεταλλικά-οργανικά άλατα αργιλίου- εμποδίζουν την εφίδρωση μόνο κατά 50% και έχουν υψηλό δείκτη ανεκτικότητας. Είναι αποτελεσματικά και ιδανικά για όσες υποφέρουν από υπερέκκριση ιδρώτα ή για όσες έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα.

Διαφορετικής αντίληψης είναι τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα, τα οποία προτιμώνται από τους μεσογειακούς λαούς λόγω της φρεσκάδας τους. Επεμβαίνουν στη χλωρίδα που προκαλεί την άσχημη μυρωδιά, εμποδίζοντας την υπερβολική έκκριση και αποδόμηση του ιδρώτα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα έχει κάνει πιο απαλά ως προς την επίδραση στη βακτηριδιακή χλωρίδα, ενώ σε ορισμένα, τα ενεργά συστατικά μεταφέρονται με οινόπνευμα ή αρώματα. Είναι κατάλληλα για άτομα που έχουν κανονική εφίδρωση και αγαπούν την αρωματισμένη φρεσκάδα, αλλά λιγότερο κατάλληλα για άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή για μετά την αποτρίχωση. Σε αυτή την περίπτωση, το οινόπνευμα πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε ουσίες οι οποίες χαρίζουν απαλότητα στο δέρμα και το καταπραΰνουν. Ωστόσο, χάρη στη εξέλιξη της κοσμητολογία οι δύο θεωρίες ως προς τα αποσμητικά έχουν πλέον τη δυνατότητα να συγκλίνουν σε συνθέσεις που αναπτύσσουν …εναλλακτικές δράσεις-όπως η βακτηριοστατική δράση, η οποία επιβραδύνει, χωρίς να μπλοκάρει, την παραγωγή μικροοργανισμών και απομακρύνει τη δυσάρεστη μυρωδιά.

Κρέμα, σπρέι, roll-on; Οι κάτοικοι της Άπω Ανατολής, που δείχνουν να μην υποφέρουν από «επιθετική» εφίδρωση, προτιμούν να αρωματίζουν περισσότερο το σπίτι τους παρά τον εαυτό τους και επικεντρώνουν την προσοχή τους στο τελετουργικό μπάνιο της καθαριότητας. Ισορροπώντας ανάμεσα στην εξαφάνιση της μυρωδιάς του σώματος και σε μια πραγματική φιλοσοφική ανάγκη, η κουλτούρα της Ανατολής θεωρεί το αποσμητικό αναπόσπαστο «εργαλείο» της ατομικής περιποίησης. Το πρώτο δείγμα παρασκευάστηκε το 1895 και ήταν ένα σαπούνι, ενώ ήδη από το 1888 υπήρχε το γνωστό μπουκαλάκι roll-on με την μπίλια. Στην Ευρώπη κυκλοφορούν στο εμπόριο, από τη δεκαετία του 70, ποικίλες φόρμουλες και συσκευασίες, που ικανοποιούν πλέον όλο και πιο προσωπικές απαιτήσεις. Για την υπερβολική εφίδρωση υπάρχουν αποσμητικά σε κρέμα, πιο συμπυκνωμένα από αυτά σε μορφή σπρέι και περισσότερο ανεκτά από τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Τα αποσμητικά σε μορφή στικ, που τα προτιμούν κυρίως οι άντρες, είναι κατά κανόνα πολύ αλκαλικά και συνεπώς δεν ταιριάζουν σε άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα- ας μην ξεχνάμε πως το δέρμα στις μασχάλες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για δυσάρεστες αντιδράσεις. Τα αποσμητικά σε σπρέι και σε υγρή μορφή είναι λιγότερο αποτελεσματικά, γιατί ο αέρας και το νερό που περιέχουν αραιώνουν τα ενεργά συστατικά, μολονότι τα καλής ποιότητας προϊόντα εγγυώνται διάρκεια ακόμα και 12 ωρών.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  

Body antiaging

 

2022-01-07
Αντιγήρανση σώματος; Ναι, γιατί όχι;

Κατέχει το 91% του… οργάνου που λέγεται δέρμα, τα σημάδια γήρανσης αποτυπώνονται εξίσου έντονα πάνω...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;