CONNECT:  
             

Έχουν λοιπόν και τα μαλλιά... «δύσκολες» μέρες ;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2019
Λένα Ιωαννίδου

 

Bad hair day Τα μαλλιά δεν υπακούν πάντα στις δικές μας διαθέσεις ούτε συμμερίζονται την αγωνία μας για ένα αξιοπρεπές look. Κάποιες μέρες, μάλιστα, το να τα τιθασεύσουμε φαντάζει, απλώς, ακατόρθωτο. Τι φταίει; τα παιχνίδια των ορμονών στη διάρκεια του γυναικείου κύκλου, απαντούν οι ειδικοί. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να μάθουμε να παίζουμε κι εμείς με τους κανόνες τους.

Μαλλιά που ξαφνικά φριζάρουν, μαλλιά που λαδώνουν, μαλλιά χωρίς λάμψη. Ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες. Γιατί, όμως, συμβαίνει; Όπως επιβεβαιώνουν πολλοί ειδικοί, η εμφάνιση και η «συμπεριφορά» των μαλλιών εξαρτώνται από τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα και τις αυξομειώσεις τους κατά τη διάρκεια του γυναικείου κύκλου. Μολονότι θεωρούμε ότι η επιδερμίδα είναι αυτή που «άγεται και φέρεται» από τις διακυμάνσεις των ορμονών παιχνίδια των ορμονών στη διάρκεια του γυναικείου κύκλου, σε πολλές περιπτώσεις, το ίδιο ευάλωτα είναι και τα μαλλιά.

Σε ποια φάση βρίσκεστε;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο τυπικός κύκλος κάθε γυναίκας διαρκεί 28 περίπου μέρες και χωρίζεται σε δύο φάσεις:

Φάση πρώτη: Σηματοδοτείται από την έναρξη της περιόδου, μιας πολύπλοκης βιολογικής λειτουργίας που επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση και τα συναισθήματα μας. Σε αυτή τη φάση, στον οργανισμό κυριαρχούν τα οιστρογόνα, δηλαδή οι ορμόνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των θηλυκών χαρακτηριστικών. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων κινητοποιούν το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι οι αισθήσεις μας είναι οξυμμένες, ο ύπνος μας βελτιώνεται, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ενισχυμένο και έχουμε αυξημένη λίμπιντο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε και να δείχνουμε πολύ καλά!

Τις ημέρες αυτές τα μαλλιά είναι λαμπερά, η επιδερμίδα πιο απαλή και βελτιώνεται πολύ η διάθεσή μας, αφού έχουμε ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση, ενέργεια και κοινωνικότητα.

Φάση δεύτερη: Είναι η ώρα που επικρατεί η προγεστερόνη, η δευτερογενής θηλυκή ορμόνη που προετοιμάζει το σώμα για την εγκυμοσύνη, αλλά ταυτόχρονα ευθύνεται για την απελπιστική εμφάνιση των μαλλιών μας. Η ανεπάρκεια οιστρογόνων στον οργανισμό σημαίνει ότι οι σμηγματογόνοι αδένες υπολειτουργούν με αποτέλεσμα τα μαλλιά να χάνουν τη ζωντάνια τους, να δείχνουν θαμπά, λεπτά και αδύναμα. Στη φάση αυτή, αλλάζει και η διάθεσή μας. Νιώθουμε περισσότερο ευαίσθητες, συναισθηματικές, είμαστε σε υπερένταση, αδέξιες, με λιγότερο καθαρή σκέψη και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Μπορούμε να παρέμβουμε;

Γνωρίζοντας σε ποιο στάδιο του κύκλου μας βρισκόμαστε κάθε φορά -αρχίζοντας πάντα να μετράμε από την πρώτη μέρα της περιόδου-, έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε τις «δύσκολες» ημέρες για τα μαλλιά μας και να παρέμβουμε δυναμικά..

Ημέρα 1η έως 7η: Τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων είναι εξαιρετικά χαμηλά την πρώτη εβδομάδα του κύκλου. Νιώθουμε την επιδερμίδα ξηρή, ενώ εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, τα μαλλιά χάνουν τη λάμψη και την ελαστικότητά τους λόγω. Χρειάζονται επομένως περισσότερη περιποίηση με προϊόντα που θα τα δυναμώσουν και θα τα βοηθήσουν να ανακτήσουν τη λάμψη τους. Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά ίσως χρειαστεί να τους προσφέρετε ενισχυμένη, βαθιά ενυδάτωση. Χτενίζεστε προσεκτικά, αποφεύγοντας τις αδέξιες κινήσεις, που μπορεί να σπάσουν την τρίχα. Χρησιμοποιείτε ένα ειδικό προϊόν που θα ενισχύσει τις αδύναμες άκρες και θα τις προστατεύσει από την ψαλίδα. Τις μέρες αυτές προτιμήστε το φυσικό στέγνωμα των μαλλιών. Αν, ωστόσο, δεν μπορείτε να αποφύγετε το πιστολάκι, μην «ψήνετε» τα μαλλιά σας, αφήνετέ τα πάντοτε ελαφρώς νωπά.

Ημέρα 8η έως 14η: Πριν από την ωορρηξία και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της 12ης και της 14ης ημέρας του κύκλου, τα επίπεδα οιστρογόνων είναι πολύ υψηλά και η τεστοστερόνη πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα όχι μόνο η διάθεσή μας να είναι ανεβασμένη αλλά και η όψη των μαλλιών να είναι εξαιρετική. Η απότομη αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), που προκαλεί την ωορρηξία, αυξάνει ελαφρά την έκκριση ελαίων από το τριχωτό με αποτέλεσμα τα μαλλιά να δείχνουν πιο στιλπνά και πιο απαλά στην αφή. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα αφήσετε στο ράφι το κοντίσιονερ. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σας, έτσι ώστε να σας εξασφαλίζει λάμψη και πραγματική προστασία.. Το μόνο που θα πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι στο διάστημα αυτό το δέρμα του κεφαλιού είναι ευαισθητοποιημένο, γι αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τις βίαιες κινήσεις και το έντονο τρίψιμο στο λούσιμο.

Ημέρα 15η έως 21η: Βρισκόμαστε στην περίοδο ακριβώς μετά την ωορρηξία. Σε αυτό το στάδιο το σώμα υποθέτει ότι έχει γίνει σύλληψη και κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να προστατεύσει το έμβρυο. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρίσκεται σε καταστολή και έχουμε μειωμένη ενεργητικότητα. Η βουλιμία, η κακή διάθεση, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αλλά και η αδεξιότητα στις κινήσεις είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου, που οφείλονται στη σταδιακή μείωση των οιστρογόνων. Τις μέρες αυτές τα μαλλιά χρειάζονται εντατική περιποίηση. Μπορεί να φριζάρουν, να μη φορμάρονται εύκολα, να δείχνουν πιο ξηρά και πιο θαμπά απ’ ό,τι συνήθως. Ειδικά γι ’ αυτές τις πιο δύσκολες μέρες του κύκλου, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ενός εξειδικευμένου cleansing shampoo -σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό-, με συστατικά που εξισορροπούν την παραγωγή σμήγματος και καθαρίζουν σε βάθος την τρίχα και απαραίτητα τη χρήση κοντίσιονερ. Με τις κινήσεις αυτές τα μαλλιά θα δείχνουν περισσότερο λαμπερά, θα περιοριστεί το φριζάρισμα, ενώ θα μπορείτε να τα φορμάρετε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ημέρα 22η έως 28η: Τρεις με τέσσερις μέρες πριν από την περίοδο, τα επίπεδα προγεστερόνης είναι υψηλά, ενώ τα οιστρογόνα χαμηλά, με αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα τα μαλλιά μας να περνούν πιθανότατα τις δικές τους bad hair days και να δείχνουν... χάλια! Οι σμηγματογόνοι αδένες υπερλειτουργούν, τα μαλλιά «λαδώνουν» και δείχνουν άτονα και θαμπά. Επίσης, συχνά παρατηρείται ξηροδερμία στο τριχωτό. Αξιοποιήστε τις μέρες αυτές για να ανανεώσετε το χρώμα στα μαλλιά . Η αυξημένη παραγωγή ελαίων θα σας προφυλάξει από τυχόν ερεθισμούς των συστατικών της βαφής.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
shampoing

 

2016-01-08
Είστε σίγουρες ότι λούζεστε σωστά;

Αναρωτιέστε γιατί όταν σας περιποιούνται στο κομμωτήριο, τα μαλλιά σας δείχνουν πιο ανάλαφρα, πιο...  

co washing

 

2019-12-20
​Co-washing ή, το λούσιμο… αλλιώς.

Σκεφτήκατε ποτέ να λούσετε τα μαλλιά σας με ….κοντίσιονερ; Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η εναλλακτική...  

hair colouring

 

2020-02-28
​Η φύση σε ρόλο κολορίστ...

Δεν είναι απλώς πηγή πολύτιμων συστατικών για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας. Εδώ και...  

hair loss

 

2020-04-01
​Πέφτουν; Μην τα χάνετε!

Ίσως να φταίει η ...άνοιξη, ίσως οι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. ...  

shampooing

 

2020-06-11
Πάμε για -σωστό- λούσιμο;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί, όταν μας λούζουν στο κομμωτήριο τα μαλλιά μας μετά είναι πιο λαμπερά ή γιατί...  

colored hair

 

2019-11-06
​Βαμμένα, όμορφα μαλλιά, αλλά για πόσο;

Φλογερό κόκκινο, εβένινο μαύρο, ζεστό σοκολατί και βέβαια εκτυφλωτικό ξανθό. Όποια απόχρωση βαφής...  

VocabuHair

 

2020-06-07
VocabuHair​: «Ξεφυλλίστε» το , από το Α ως το Ω!

Τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας αλλά και τα ταλαιπωρούμε. Αλλάζουμε το χρώμα τους, παίζουμε με το...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;