CONNECT:  
             

Όταν ο ήλιος ''δαγκώνει''...

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Sun sensitivity Κάθε δέρμα μπορεί να εκφραστεί με το δικό του διαφορετικό τρόπο κάτω από τον ήλιο. Τι συμβαίνει όμως όταν, παρά τις προφυλάξεις που παίρνουμε, η επιδερμίδα μας μοιάζει να μην αντέχει τις ακτίνες του ;

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η σχέση μας με τον ήλιο δεν είναι πάντα αρμονική. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες αναφέρει ότι έχει εμφανίσει δυσανεξία με συμπτώματα όπως εξανθήματα, έντονο κνησμό και ερυθρότητα. Μάλιστα, γυναίκες ηλικίας 25-35 ετών έχουν τη μεγαλύτερη προδιάθεση για φωτοδερματίτιδες. Σύμφωνα με μελέτες, το 80% από αυτές προκαλείται από τις ακτίνες UVA, το 12% από τις UVB και το υπόλοιπο 8% από τον συνδυασμό UVA/UVB.

Ευαισθησίες: Δεν είμαστε όλες ίσες κάτω από τον ήλιο. Για παράδειγμα, οι ανοιχτοί φωτότυποι, οι γυναίκες δηλαδή με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και με ξανθά, συνήθως, μαλλιά και γαλανά μάτια κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν συμπτώματα δυσανεξίας ή και αλλεργίας . Όπως αναφέρουν οι δερματολόγοι, κάθε δέρμα μπορεί να εκφραστεί με το δικό του διαφορετικό τρόπο κάτω από τον ήλιο. Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα καίγεται πάντα κατά την έκθεση στον ήλιο ενώ ένα απλά ευαίσθητο δέρμα συχνά καίγεται αλλά μαυρίζει ελαφρά. Στην Ελλάδα, τα περισσότερα άτομα έχουν φωτότυπους που παρουσιάζουν μια σχετική ευαισθησία στον ήλιο. Αυτό προκαλεί όχι μόνο κοκκίνισμα και κάψιμο αλλά ενδεχομένως και κάποιες άμεσα αντιληπτές δερματικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται από μικρά σπυράκια στο πρόσωπο και κυρίως στο ντεκολτέ και τα μπράτσα. Σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και στα άτομα με πανάδες, φακίδες, πολλές ελιές, λεύκη, μέλασμα, ερυθρο-ευρυαγγείες, οι δερματολόγοι συστήνουν αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις πιο επικίνδυνες ώρες της ημέρας και χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 50+, με τις πρώτες κιόλας ακτίνες. Ένα ελάχιστα ευαίσθητο ή ένα ανθεκτικό δέρμα στον ήλιο που πρακτικά δεν καίγεται ποτέ μπορεί να χρησιμοποιήσει χαμηλότερους δείκτες, 30, 20 ή ακόμη και 10 όταν το δέρμα είναι ήδη μαυρισμένο. Φυσικά, η σωστή χρήση του αντηλιακού και η ανανέωσή του κάθε 2 ώρες όταν η επιδερμίδα εκτίθεται σε έντονο ήλιο είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την αποφυγή κάθε προβλήματος που σχετίζεται με τις ακτίνες UV.

Ωχ σπυράκια! Φορέσατε μεν αντηλιακό αλλά στο τέλος της πρώτης σας μέρας κάτω από τον ήλιο, διαπιστώνετε με τρόμο ότι το ντεκολτέ, τα χέρια και τα πόδια σας είναι γεμάτα μικροσκοπικά κόκκινα σπυράκια που σας προκαλούν φαγούρα. Δεν πρόκειται για αλλεργία με την ιατρική έννοια απλώς μόλις έκανε την εμφάνισή του το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, όπως το αποκαλούν οι δερματολόγοι. Πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές φωτοδερματίτιδας η οποία σπάνια εκδηλώνεται σε άτομα πριν τα 18 ή μετά τα 50.. Η ασυνήθιστη στον ήλιο επιδερμίδα –ανεξάρτητα από τον φωτότυπό της- εκλαμβάνει την υπεριώδη ακτινοβολία –κατά κύριο λόγο τις ακτίνες UVA- σαν απειλή και αντιδρά δημιουργώντας αντισώματα. Το λάθος που κάνουμε συνήθως είναι να συνεχίζουμε την επόμενη μέρα της ηλιοθεραπεία, με αποτέλεσμα η φωτοδερματίτιδα να υποτροπιάζει.

Τι να κάνετε: Απλώστε το βράδυ μετά το ντους ένα καταπραϋντικό γαλάκτωμα after sun. Τις επόμενες μέρες μπορείτε να χαρείτε άφοβα τη θάλασσα αλλά θα πρέπει αποφύγετε την ηλιοθεραπεία ή τουλάχιστον να καλύψετε τις περιοχές που εμφανίζουν εξανθήματα . Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν μπορείτε να ξαναβγείτε στον ήλιο, φροντίζοντας όμως η επιδερμίδα σας να εκτίθεται λιγότερη ώρα και να είναι πάντα προστατευμένη από μια αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας από τις ακτίνες UVA/UVB, κατά προτίμηση με ορυκτά φίλτρα, χωρίς άρωμα και συντηρητικά.

Μην επαναπαύεστε: Ακούγεται παράδοξο αλλά συχνά εμφανίζονται συμπτώματα δυσανεξίας χωρίς να έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα και παρά το γεγονός ότι επιλέγουμε αντηλιακά προϊόντα με υψηλούς δείκτες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι η υψηλή προστασία δεν είναι πανάκεια. Όταν η χρήση των αντηλιακών προϊόντων δεν συνοδεύεται από μια «καλή και υπεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους μας, μοιραία η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται. Η πολύωρη ηλιοθεραπεία, η συνήθης πρακτική να παραβιάζουμε τις «ώρες κινδύνου» -το διάστημα δηλαδή μεταξύ 12 και 4- επειδή βιαζόμαστε να μαυρίσουμε, η τσιγκούνικη εφαρμογή του αντηλιακού και η αμέλειά μας να το ανανεώνουμε μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα, ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό την προστασία που παρέχει ένα αντηλιακό ακόμα και με SPF50+.

Επιλέξτε οπωσδήποτε αντηλιακά με SPF50+ αν:

 • Κάνετε τα πρώτα σας μπάνια-ανεξάρτητα από την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας σας στον ήλιο.
 • Έχετε ανοιχτόχρωμη και ευαίσθητη επιδερμίδα
 • Έχετε τάση για πανάδες
 • Έχετε ευρυαγγείες
 • Έχετε πολλές ελιές
 • Έχετε πρόσφατες ουλές
 • Έχετε υποβληθεί σε θεραπείες με laser
 • Έχετε κάνει αισθητικές επεμβάσεις
 • Έχετε κάνει πρόσφατα τατουάζ

Και μην ξεχνάτε

 • Μην φοράτε άρωμα ή κρέμες με δραστικά συστατικά όταν πρόκειται να πάτε στην παραλία γιατί ενδέχεται η φαγούρα που αισθάνεστε και οι κοκκινίλες που βλέπετε στην επιδερμίδα να είναι συμπτώματα φωτοαλλεργίας.
 • Αποφύγετε περιοχές με αγριόχορτα ή κοντά σε κήπους με εσπεριδοειδή πριν την ηλιοθεραπεία. Ο ερεθισμός-σαν κόκκινες «χαρακιές»- που παρατηρείτε στο δέρμα σας ίσως είναι ένδειξη φυτο-φωτοδερματίτιδας μιας αλλεργικής αντίδρασης που εμφανίζεται όταν η επιδερμίδα έρθει σε επαφή με ορισμένα είδη φυτών και στη συνέχεια εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες προτού εκτεθείτε στον ήλιο. Ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, διουρητικά, ηρεμιστικά) αλλά και φυτικά συστατικά όπως το βαλσαμέλαιο προκαλούν φωτοευαισθησία η οποία εκδηλώνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά με κοκκινίλες, πρήξιμο ακόμα και με πόνο. Ευτυχώς τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                           

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

skin heroes ingredients

 

2020-03-30
Οι dream teams της περιποίησης

Αφού κάναμε εντατική απολέπιση, βάλαμε τις μάσκες μας , αφιερώσαμε τον απαραίτητο χρόνο στον καθημερινό...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  

fine lines

 

2019-02-03
Λεπτές γραμμές: κάθε δεκαετία με τα όπλα της

Η πρόληψη για τα πρόωρα σημάδια του χρόνου είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος της επιδερμίδας. Αλλά,...  

signs to change your skincare regimen

 

2019-11-23
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που όταν «δυσανασχετεί» αντιδρά. Ο...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;