CONNECT:  
             

Λύνουμε τους γρίφους της γήρανσης

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013
Λένα Ιωαννίδου

 

Με αφορμή την κυκλοφορία της νέας αντιγηραντικής σειράς Magificence από τη Lierac, η Johanna Bakala, ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και επικεφαλής μιας ομάδας βιολόγων του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), ρίχνει φως στην γλυκοξείδωση, τον μηχανισμό που ευθύνεται για περισσότερο από το 70% της γήρανσης της επιδερμίδας.

Γνωρίζετε τι είναι η γλυκοξείδωση; Τον νέο αυτόν όρο της κοσμητολογίας εισήγαγε πρόσφατα η Lierac παρουσιάζοντας την Magnificence. Η νέα καλλυντική σειρά απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 40+. και αντιμετωπίζει δραστικά το φαινόμενο της γλυκοξείδωσης, του αθροίσματος δηλαδή των διεργασιών της γλυκοζυλίωσης και της οξείδωσης των κυττάρων. Σας φαίνεται πολύ μπερδεμένο; Δεν έχετε άδικο... Ας αφήσουμε καλύτερα την ειδικό να μας λύσει το γρίφο...

Πώς ανακαλύφθηκαν οι μηχανισμοί της γλυκοζυλίωσης;

Joanna Bakala: “Η γλυκοζυλίωση είναι ένα πολύπλοκο σύνολο αντιδράσεων των πρωτεϊνών με τα σάκχαρα ή τους μεταβολίτες τους, που εμφανίζονται σε πολλά βιοχημικά συστήματα στον πυρήνα των κυττάρων μας. Αυτό το καθολικό και αυθόρμητο φαινόμενο αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ιατρικών μελετών, ξεκινώντας από το διαβήτη που χαρακτηρίζεται από περίσσεια σακχάρου στο αίμα. Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν και να θεραπεύσουν τις επιπλοκές του διαβήτη, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν γιατί οι τροποποιήσεις των πρωτεϊνών σε διαβητικά άτομα ήταν τόσο σημαντικές, παρά τη μέτρια αντιδραστικότητα της γλυκόζης. Ανακαλύφθηκε λοιπόν ότι δεν ήταν μόνο η γλυκόζη υπεύθυνη γι αυτές τις αλλοιώσεις, αλλά κυρίως τα παράγωγά της που είναι 10.000 πιο αντιδραστικά. Στην πραγματικότητα, όταν η γλυκόζη μεταβολίζεται για την παραγωγή ενέργειας που είναι απαραίτητη για τα κύτταρα, σχηματίζει εξαιρετικά τοξικές ενώσεις, που ενώνονται με τις πρωτεΐνες για τον σχηματισμό των AGEs- γλυκοτοξίνες υπεύθυνες για την κυτταρική γήρανση. Αυτή η προσκόλληση του ιδίου του σακχάρου καθώς και των παραγώγων του με τις πρωτεΐνες συμβάλλει στη γήρανση κάθε ζωντανού κυττάρου.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην γλυκοζυλίωση και τη γλυκοξείδωση;

J.B: Η γλυκοξείδωση αποτελεί ουσιαστικά το άθροισμα των διεργασιών της γλυκοζυλίωσης και της οξείδωσης. Η μία προέρχεται από την άλλη. Κάθε στάδιο της γλυκοζυλίωσης προκαλεί την παραγωγή ελεύθερων ριζών οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης ευνοώντας μεταξύ άλλων την οξείδωση της γλυκόζης σε εξαιρετικά αντιδραστικά μόρια. Είναι ένας φαύλος κύκλος!

Μπορούμε να αναστρέψουμε μια κατεστραμμένη πρωτεϊνη;

J.B: είναι αδύνατον να αναστρέψουμε τα τελικά προϊόντα της γλυκοζυλίωσης, μπορούμε ωστόσο να επέμβουμε σε διάφορα επίπεδα για να περιορίσουμε το σχηματισμό και τις επιπτώσεις τους.

Πρώτο στάδιο: προστατεύοντας το κεντρικό αμυντικό σύστημα-το οποίο εξουδετερώνει τις τοξίνες-περιορίζουμε τη γλυκοζυλίωση και την παραγωγή των AGEs.

Δεύτερο στάδιο: ενεργοποιώντας τα δύο συστήματα καθαρισμού των κυττάρων από τα AGEs: το πρωτεάσωμα που εξαλείφει τις γλυκοτοξίνες και τις πρωτεϊνες MDR που απομακρύνουν όσα τοξικά μόρια δεν καταστράφηκαν από το πρωτεάσωμα.

Ποιες θεραπευτικές προοπτικές ανοίγονται με την ανακάλυψη των μηχανισμών της γλυκοξείδωσης;

J.B: Όλες οι εργασίες μας στοχεύουν στην ανάπτυξη θεραπειών ικανών να σταματήσουν την εμφάνιση και την ανάπτυξη των σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη που σχετίζονται με την υπεργλυκαιμία. Από εκεί και πέρα γνωρίζουμε ότι αν καταφέρουμε να εξαλείψουμε ή να μειώσουμε τον σχηματισμό των AGEs, θα γερνάμε πιο αργά και τα συμπτώματα της φυσιολογικής γήρανσης θα ελαττώνονται.”

Magnificence: H κόκκινη επανάσταση της Lierac

Η πρώτη ολοκληρωμένη απάντηση στους μηχανισμούς της γλυκοξείδωσης έρχεται με μια αντιγηραντική σειρά που απενεργοποιεί τους μηχανισμούς φθοράς των κυττάρων και επιτρέπει στις γυναίκες που έχουν φτάσει στην ηλικία των 40, να παραμείνουν όμορφες για περισσότερο χρόνο. Το μυστικό της σειράς είναι ένα σύμπλοκο, το D-Glyox. Τρια ενεργά συστατικά, το άνθος ροδιού, το δέντρο μεταξιού και ένα συμπύκνωμα λιποσωμιακού πεπτιδίου, δρουν σε συνέργεια και επηρεάζουν το φαινόμενο της γλυκοξείδωσης σε όλα τα στάδια . Η κρέμα ημέρας και νύχτας, σε δύο απολαυστικές υφές, η κρέμα ματιών και, πάνω από όλα ο κατακόκκινος υπερσυμπυκνωμένος ορός της σειράς, αντιμετωπίζουν δραστικά ρυτίδες, σημάδια χαλάρωσης και έλλειψη λάμψης και αναζωογονούν την επιδερμίδα, προσφέροντας συγχρόνως αληθινή καλλυντική απόλαυση.

.


.


.


100.


 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;