CONNECT:  
             

Φάκελος αντηλιακά: εδώ αρχίζει η σωστή προστασία

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

sunscreens Όσο κι αν ο καιρός παραμένει αναποφάσιστος, οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες…. δείχνουν παραλία. Για να απολαύσουμε ήλιο και θάλασσα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, αναζητούμε το αντηλιακό που θα προστατεύει αποτελεσματικά την επιδερμίδα μας. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί;

Η «σκοτεινή» πλευρά του ήλιου. Είναι πηγή ζωής, θερμότητας, καλής διάθεσης και υγείας. Όμως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και ,συχνά, χωρίς την κατάλληλη προστασία εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την καλή όψη και υγεία του δέρματος. Κι αυτό γιατί κάθε φορά που η επιδερμίδα εκτίθεται στον ήλιο και στη UV ακτινοβολία :

· ενεργοποιείται η διαδικασία σχηματισμού ελεύθερων ριζών, τα μικρά και ασταθή μόρια που οξειδώνουν τα κύτταρα και σταδιακά τα οδηγούν σε αργό θάνατο.

· παρατηρούνται δομικές αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων.

· τα κύτταρα που έχουν υποστεί τις φθορές καταλήγουν δυσλειτουργικά και παράγουν κακής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη, γεγονός που συμβάλλει στην πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων.

· αποδυναμώνεται η ανοσοποιητική λειτουργία του δέρματος. Διαμορφώνονται έτσι ευνοϊκές συνθήκες για τα δημιουργία προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Με βάση τους υπολογισμούς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του δέρματος αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται 2.000.000 περιπτώσεις δερματικών καρκίνων και από αυτές οι 130.000 αφορούν το μελάνωμα.

Γιατί χρειαζόμαστε τα αντηλιακά. Τα αντηλιακά είναι ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις που όταν εφαρμόζονται στην επιδερμίδα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν ή να αντανακλούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και έτσι να προστατεύουν την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Περιέχουν γι αυτό είτε χημικά φίλτρα, που απορροφούν, είτε φυσικής προέλευσης φίλτρα, που αντανακλούν τις UV ακτίνες είτε , πάλι, συνδυάζουν και τα δύο παραπάνω.

Χημικά vs φυσικά φίλτρα. Ποια από τα δύο επιλέγουμε; Τα πρώτα είναι συνθετικές ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία , έχουν ευρύ φάσμα φωτοπροστασίας, είναι φωτοσταθερά αλλά ενδέχεται να φράξουν τους πόρους ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες. Τα πιο γνωστά χημικά φίλτρα είναι η οξυβενζόνη, η αβοβενζόνη ( Parsol 1789) και τα συστήματα των φωτοσταθερών (Mexoryl SX και XL Tinosorb S & M). Τα φυσικά φίλτρα- οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και διοξείδιο του τιτανίου ( titanium dioxide)- από την άλλη, αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, προσφέρουν και αυτά ευρέως φάσματος προστασία , έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης, είναι φιλικά προς την επιδερμίδα, έχουν όμως συχνά παχύρρευστη υφή, με αποτέλεσμα να απλώνονται δύσκολα. Τα αντηλιακά νέας γενιάς συνδυάζουν πλέον τα χημικά με τα φυσικά φίλτρα προσφέροντας έτσι τη μέγιστη, κατά το δυνατόν, αντηλιακή προστασία και, ταυτόχρονα, καλλυντική ευχαρίστηση.

Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF. Είναι ο Δείκτης Αντηλιακής προστασίας ( Sun Protection Factor) που έχει θεσπιστεί από το 1962 και συμβολίζει το βαθμό προστασίας, τον οποίο προσφέρει το προϊόν από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB. Δίχως τη χρήση αντηλιακού η έκθεση στον ήλιο είναι ασφαλής για 5 έως 30 λεπτά, ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας. Πολλαπλασιάζοντας λοιπόν το δείκτη προστασίας με τον προσωπικό μας χρόνο αντοχής έχουμε το συνολικό χρόνο που μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο με ασφάλεια. Αν, για παράδειγμα, η επιδερμίδα μας κοκκινίζει μετά από 10 λεπτά έκθεσης και το αντηλιακό έχει δείκτη SPF 30 , τότε το κοκκίνισμα θα εμφανιστεί μετά από 10 Χ 30=300 λεπτά. Όμως στο χρονικό αυτό διάστημα η έντονη εφίδρωση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, οι συχνές βουτιές στη θάλασσα και το σκούπισμα μετά από κάθε βουτιά «αποδυναμώνουν» την ισχύ του αντηλιακού. Που σημαίνει ότι αν δεν φροντίζουμε να το ανανεώνουμε ανά δύο ώρες οι πιθανότητες να κοκκινίσει η επιδερμίδα παραμένουν.

Πως επιλέγουμε το σωστό SPF. Βασική παράμετρος για την επιλογή του κατάλληλου δείκτη προστασίας είναι ο φωτότυπος της επιδερμίδας , που καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Έχουμε έξι διαφορετικούς τύπους φωτοτύπων. Ο φωτότυπος Ι - SPF 50+- για τις λευκές επιδερμίδες με ξανθά μαλλιά , ανοιχτόχρωμα μάτια και φακίδες που καίγονται πάντα και δεν μαυρίζουν ποτέ. Ο φωτότυπος ΙΙ - SPF 5O+-για τις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες με ξανθά μαλλιά, ανοιχτά καστανά μάτια και λίγες φακίδες που καίγονται αλλά ορισμένες φορές μαυρίζουν. Ο φωτότυπος ΙΙΙ - SPF30 -για τις ανοιχτόχρωμες έως μέτριες επιδερμίδες με καστανά μάτια και μαλλιά που καμιά φορά καίγονται αλλά μαυρίζουν πάντα . Ο φωτότυπος ΙV - SPF 20- για τις μέτριες επιδερμίδες με καστανά μαλλιά και μάτια που δεν καίγονται και μαυρίζουν. Ο φωτότυπος V- SPF 20- με σκουρόχρωμη επιδερμίδα με καστανά μάτια και μαύρα μαλλιά που δεν καίγονται ποτέ και κάνουν βαθύ μαύρισμα. Ο φωτότυπος VI-SPF15- για τις μαύρες επιδερμίδες που είναι πολύ ανθεκτικές και δεν καίγονται ποτέ.

Ποιο είναι το ιδανικό αντηλιακό.

· Παρέχει προστασία ευρέος φάσματος , τόσο, δηλαδή, από τις UVA όσο και από τις UVB ακτίνες.

· Στη συσκευασία αναγράφεται ο δείκτης SPF, που αποτυπώνει το βαθμό προστασίας από το ηλιακό έγκαυμα, όπως και ο δείκτης PPD για την προστασία από τις ακτίνες UVA. Σύμφωνα με τις συστάσεις τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αναλογία μεταξύ του SPF και του PPD πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη του 3 ( SPF/PPD ≤3 ).

· Είναι κοσμητικά αποδεκτό.

· Ανταποκρίνεται σε εξειδικευμένες ανάγκες - φωτότυπος, πρόσωπο ή σώμα,λιπαρή ή ξηρή επιδερμίδα.

· Είναι ανθεκτικό ( water resistant) στο νερό.

· Περιέχει στη σύνθεσή του αντιοξειδωτικούς παράγοντες - βιταμίνες C και Ε- αλλά και ενυδατικά συστατικά . Τα πρώτα για ενισχυμένη αντηλιακή προστασία και τα δεύτερα για την καλλυντική περιποίηση της επιδερμίδας.

Πως χρησιμοποιούμε τα αντηλιακά. Ακόμη κι αν έχουμε επιλέξει το σωστό δείκτη προστασίας ή τη σύνθεση που ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας δεν γλιτώνουμε από τυχόν ερεθισμούς ή, στη χειρότερη εκδοχή, από το ηλιακό έγκαυμα αν δεν τα απλώνουμε σωστά.

· Η αντηλιακή προστασία ξεκινά μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο, για να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να απορροφηθεί επαρκώς.

· Η σωστή ποσότητα είναι όσο ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ για το σώμα.

· Φροντίζουμε να το απλώνουμε σωστά από την κορυφή έως τα νύχια χωρίς να ξεχνάμε τους λοβούς των αυτιών, το λαιμό, τη ράχη των χεριών, τα δάχτυλα των ποδιών και τη γραμμή του μαγιό.

· Το ανανεώνουμε, τουλάχιστον, κάθε δύο ώρες - έστω και αν είναι ανθεκτικό στο νερό ή έχουμε επιλέξει υψηλό δείκτη προστασίας- ή μετά από κάθε βουτιά αφού, πρώτα, σκουπίσουμε καλά την επιδερμίδα.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                                                      

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;