CONNECT:  
             

30.000 σύμμαχοι ομορφιάς, κάτω από τη θάλασσα

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

marine extracts Μπορεί στο άκουσμα της λέξης "φύκια", το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στον νου, μετά τη θάλασσα, να είναι το σούσι. Για τη βιομηχανία καλλυντικών όμως, είναι μια ανεξάντλητη πηγή πολύτιμων ενεργών συστατικών για την επιδερμίδα .

Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη, η στενή σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα έκρυβε πάντα ένα μυστήριο. Ίσως γιατί 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το πρώτο ζωντανό κύτταρο εμφανίστηκε στην έκτη ήπειρο, τη θάλασσα. Ίσως γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός είναι στην πραγματικότητα ένα είδος ενυδρείου, μέσα στο οποίο τα κύτταρα που τον αποτελούν συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες παρόμοιες με την αρχέγονη θαλάσσια προέλευσή τους. «Από όλα τα στοιχεία του σύμπαντος, η θάλασσα είναι αυτή με την οποία διατηρήσαμε τους πιο στενούς δεσμούς». Αυτό πίστευε ανέκαθεν ο διάσημος Γάλλος βιολόγος Ρενέ Κιντόν και το απέδειξε παρουσιάζοντας το 1904 κλινικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το νερό της θάλασσας και το πλάσμα, το υγρό που περιβάλλει τα κύτταρά μας, έχουν την ίδια φυσιογνωμία -την ίδια πυκνότητα και την ίδια περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Την ίδια συγγένεια έχουν όμως και τα 30.000, σχεδόν, διαφορετικά «φυτά της θάλασσας». Τα φύκη ή φύκια, όπως τα αποκαλούμε. Καθώς αποτελούνται από νερό και ζουν μέσα σ’ αυτό, περιέχουν όλα τα συστατικά του -12 μέταλλα, πάνω από 60 ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα, λιπίδια και όλες σχεδόν τις βιταμίνες και προβιταμίνες-, σε συγκέντρωση τέτοια που αφομοιώνονται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό είτε μέσω της τροφής είτε τοπικά, επάνω στο δέρμα. Η τελευταία αυτή ιδιότητα ήταν που κίνησε εδώ και αρκετά χρόνια το ενδιαφέρον της βιομηχανίας καλλυντικών και έβαλε τα φύκια κάτω από το μικροσκόπιο των κοσμητολόγων. Μέχρι σήμερα έχουν μελετηθεί πάνω από 500 είδη και οι ανακαλύψεις που ήρθαν στο φως ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές.

Τι είναι

Τα φύκη (algae), η βάση της τροφικής αλυσίδας, είναι αποικίες φυτικών οργανισμών που αιωρούνται στο θαλάσσιο οικοσύστημα -αν και υπάρχουν και φύκια του γλυκού νερού- ή αγκιστρώνονται σε βράχους ή πάνω σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Τρέφονται αντλώντας αέρια και θρεπτικά συστατικά από το νερό που τα περιβάλλει. Υπάρχουν φύκια μεγάλων διαστάσεων, που σχηματίζουν θαλάσσια δάση, ενώ άλλα είναι αόρατα με γυμνό μάτι. Η χλωροφύλλη που περιέχουν στο κύτταρό τους και τη χρησιμοποιούν για τη φωτοσύνθεση προσφέρει το 75% του οξυγόνου του πλανήτη . Η οικογένεια των φυκιών χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα μονοκύτταρα φύκη, όπως είναι το πλαγκτόν και η σπιρουλίνα, και τα πιο σύνθετα είδη, στα οποία ανήκουν τα πράσινα, κόκκινα και φαιά φύκη.

Τι κάνουν

Αντιγήρανση: Μια από τις πρώτες διαπιστώσεις των ερευνητών ήταν πως τα φύκια αποτελούν ένα ιδανικό αντιγηραντικό συστατικό. Η εξήγηση ήταν απλή. Το μοριακό βάρος των θρεπτικών τους συστατικών είναι μικρό, γεγονός που τους επιτρέπει να διαπεράσουν τη βασική στιβάδα της επιδερμίδας -το «φυσικό φράγμα» που εμποδίζει πολλές καλλυντικές συνθέσεις να δράσουν σε βάθος- και να ενισχύσουν τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων και των ιστών, να ενεργοποιήσουν τη σύνθεση κολλαγόνου και να αναστείλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών.
Αντιοξειδωτική προστασία: Ορισμένα είδη φυκιών που ζουν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και στα βράχια των ακτών, για να αντιμετωπίσουν τις στρεσογόνες επιθέσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και να προστατευτούν, παράγουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Επομένως, η παρουσία τους στη φόρμουλα μιας καλλυντικής κρέμας βελτιώνει την ανεκτικότητα της επιδερμίδας απέναντι στις ακτίνες UV αυξάνοντας την παραγωγή μελανίνης και την προστατεύει αποτελεσματικά από τη μόλυνση, τους ρύπους και τις ελεύθερες ρίζες.
Απώλεια βάρους: Τα φύκια είναι πλούσια σε ιωδίνη, ένα ιχνοστοιχείο που σύμφωνα με μελέτες ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, οξυγονώνει τα κύτταρα, διευκολύνει τη διάσπαση των λιπών και εμποδίζει την κατακράτηση νερού από τους ιστούς. Για τον λόγο αυτόν, αρκετά συμπληρώματα διατροφής που υποβοηθούν την απώλεια βάρους είναι εμπλουτισμένα με εκχυλίσματα φυκιών. Δράση κατά της κυτταρίτιδας: Η μεγάλη περιεκτικότητα πολλών φυκιών (λαμινάρια, σπιρουλίνα κ.ά.) σε μέταλλα οδήγησε τους κοσμητολόγους στην αξιοποίηση των θαλάσσιων εκχυλισμάτων και στις καλλυντικές συνθέσεις για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Συμπλέγματα μετάλλων όπως το ασβέστιο, το ποτάσιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος κ.ά. συμβάλλουν στην αποτοξίνωση της επιδερμίδας, τονώνουν τη λεμφική κυκλοφορία και ενεργοποιούν τη διαδικασία της λιπόλυσης.

Μάθετε περισσότερα για τα συστατικά των καλλυντικών

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;