CONNECT:  
             

Τι προσπαθεί να μας «πει» η επιδερμίδα;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

stressed skin Ο τρόπος που ζούμε, το καθημερινό στρες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας εκφράζονται και αποτυπώνονται στα κύτταρα της επιδερμίδας. Μερικές φορές, με μη αναμενόμενο τρόπο . Ας δούμε πώς και γιατί…

Είναι, πλέον γνωστό ότι οι βασικοί παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας είναι ο ήλιος, η μόλυνση του περιβάλλοντος και το κάπνισμα. Οι μελέτες των ερευνητών, όμως, τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ξεκάθαρα πως το στρες είναι ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο στην υπόθεση της διατήρησης της υγιούς όψης και της νεανικότητάς της. Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι η επιδερμίδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα άψυχο εξωτερικό περιτύλιγμα γιατί είναι ένα όργανο που, κυριολεκτικά, «σκέφτεται» και «αισθάνεται». Για το λόγο αυτό, η κοσμητολογία επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον της όχι μόνο στην κερατίνη στιβάδα της αλλά και στην… ψυχολογία της αναπτύσσοντας φόρμουλες σχεδιασμένες να στοχεύουν βαθύτερα, στα αίτια ενός προβλήματος και όχι στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται.

«Συναισθηματική» επιδερμίδα

Το στρες είναι όπως φαίνεται, ένα σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας νεανική και υγιή. Μπορεί να ζούμε περισσότερο, όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και περισσότερα προβλήματα, σωματικά και συναισθηματικά. Εργαζόμαστε πολύ, κοιμόμαστε λίγο, υπερκαταναλώνουμε διεγερτικά ροφήματα (καφέ, τσάι κ.λπ.) και, πολύ συχνά, καταφεύγουμε σε φάρμακα για να θεραπεύσουμε «ασθένειες» οι οποίες προέρχονται αποκλειστικά από το στρες. Αν προσθέσουμε και τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, δεν είναι περίεργο φαινόμενο η κακή όψη της επιδερμίδας μας και η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη μας να αφεθούμε στα χέρια των δερματολόγων και των αισθητικών ή να αναζητήσουμε επείγουσες λύσεις στα φαρμακεία και τα stands των εταιριών καλλυντικών. Κι αυτό γιατί, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλο και συχνότερα δερματικά προβλήματα που εμφανίζονται ξαφνικά και… ανεξήγητα, όπως η ροδόχρους νόσος, το έκζεμα, η ξηροδερμία, η πιτυρίδα κ.λπ.

Αυτά τα προβλήματα έχουν απασχολήσει όχι μόνο δερματολόγους αλλά και ψυχολόγους, οι οποίοι προσπάθησαν να κατανοήσουν τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη συναισθηματική μας κατάσταση και στα δερματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Κλινικοί ψυχολόγοι, έχοντας παρακολουθήσει ανθρώπους οι οποίοι υπέφεραν από δερματικές παθήσεις -όπως, π.χ., έκζεμα ή ακμή-, διαπίστωναν με έκπληξη ότι σταδιακά, λόγω της ψυχολογικής στήριξης που είχαν, σημείωναν πρόοδο σε ψυχολογικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα βελτιωνόταν σημαντικά και η κατάσταση της επιδερμίδας τους. Αυτός ήταν ο λόγος ο οποίος τους ώθησε να εξετάσουν επιστημονικά τον “κρίκο” που συνδέει το δέρμα με τα συναισθήματα. Η στενή αυτή σχέση δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, εφόσον είναι γνωστό ότι το δέρμα και το νευρικό μας σύστημα προέρχονται, εμβρυολογικά, από το ίδιο υλικό. Και χωρίς ειδικές γνώσεις, όμως, η σχέση είναι ολοφάνερη. Όταν έχουμε άγχος, ιδρώνουμε, όταν ντρεπόμαστε, κοκκινίζουμε, όταν θυμώνουμε, «φουντώνουμε». «Το δέρμα μας είναι ένα ανοιχτό παράθυρο, που μας επιτρέπει να βλέπουμε τι συμβαίνει μέσα μας», επισημαίνουν οι ψυχολόγοι.

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν

Επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το στρες προκαλεί μια χημική αντίδραση στο σώμα η οποία κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και πιο αντιδραστικό. Τα αρνητικά μηνύματα φτάνουν μέσω νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο ο οποίος ειδοποιεί τα κύτταρα να εκκρίνουν ουσίες που φτάνουν στις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας και ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για την πρόωρη γήρανση, τους ερεθισμούς και τις αντιδράσεις που συνδέονται με το στρες. Μια τέτοια χημική αντίδραση είναι, για παράδειγμα, η έκκριση κορτιζόλης, η οποία «λέει» στους σμηγματογόνους αδένες να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να εμφανίζει έντονη λιπαρότητα και τάση για ακμή. Επίσης το στρες επιβραδύνει την επούλωση δερματικών προβλημάτων. Στην ουσία πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο καθώς τα άτομα με δερματικά προβλήματα έχουν έντονο στρες εξαιτίας της εικόνας που εμφανίζουν, με συνέπεια το πρόβλημά τους να διαιωνίζεται ή και να επιδεινώνεται.

Τα σημάδια που προειδοποιούν

Πολλές φορές η επιδερμίδα αντιδρά με άμεσο και έντονο τρόπο στις πιέσεις που δέχεται. Αν μάθουμε να «διαβάζουμε» τα προειδοποιητικά σημάδια που μας στέλνει, θα κάνουμε καλύτερη όχι μόνο την επιδερμίδα αλλά και τη ζωή μας. Για παράδειγμα:

  • Πρόβλημα: Περιστασιακή έξαρση ακνεϊκής τάσης, δηλαδή σπυράκια.

Αιτία: Ξαφνικό στρες και ορμονική διαταραχή.

Αντιμετώπιση: Τα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής. Αν οι εξάρσεις τείνουν να γίνουν κανόνας ή τα περιστασιακά σπυράκια μετατραπούν σε ακμή, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε ένα δερματολόγο. Αυτός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

  • Πρόβλημα: Κουρασμένη, θαμπή επιδερμίδα.

Αιτία: Έλλειψη ύπνου, φτωχή σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα και στρες.

Αντιμετώπιση: Περισσότερος ύπνος και καλύτερη διατροφή θα βελτιώσουν άμεσα την κατάσταση της επιδερμίδας. Επίσης, θα ανακτήσει τη λάμψη της με συστηματικό πίλινγκ καθώς και με αγωγές ή και μάσκες αναζωογόνησης που περιέχουν φυτικά εκχυλίσματα, ρετινόλη, βιταμίνες κ.α.

  • Πρόβλημα: Ροδόχρους νόσος (δηλαδή, έντονες κοκκινίλες, ευρυαγγείες και σπυράκια που μοιάζουν με ακμή).

Αιτία: Συναισθηματικό στρες, ορμονικές διαταραχές, πικάντικα φαγητά, αλκοόλ.

Αντιμετώπιση: Στα πρώτα στάδια η φλεγμονή αυτή υποχωρεί σημαντικά αν περιορίσετε το αλκοόλ, τα μπαχαρικά και την καφεΐνη και εντάξετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας εξειδικευμένες δερμοκαλλυντικές συνθέσεις, κατά της ερυθρότητας, εμπλουτισμένες με αντιφλεγμονώδη συστατικά Σε σοβαρότερες περιπτώσεις συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

  • Πρόβλημα: Αφυδατωμένη επιδερμίδα.

Αιτία: Δίαιτα φτωχή σε βασικά λιπαρά οξέα και έντονο στρες.

Αντιμετώπιση: Αυξήστε την κατανάλωση βασικών λιπαρών οξέων (τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες) και εφαρμόστε, σε καθημερινή βάση, μια τεχνική χαλάρωσης. Πολύτιμη βοήθεια θα σας προσφέρουν οι πλούσιες σε ceramides, λιπίδια , γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ ενυδατικές κρέμες, γιατί θα βοηθήσουν την επιδερμίδα να συγκρατεί μεγαλύτερα αποθέματα υγρασίας στην επιφάνειά της.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                        

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;