CONNECT:  
             

Αντηλιακή προστασία: απαραίτητη στα μαλλιά όσο και στην επιδερμίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Hair Sunscreen Η έκθεση στον ήλιο είναι μόνο η αρχή. Αλάτι και χλώριο ακολουθούν για να ολοκληρώσουν την καλοκαιρινή ταλαιπωρία των μαλλιών. Η καθημερινή αντηλιακή προστασία με τα εξειδικευμένα προϊόντα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να σώσει την καλή τους υγεία, όψη και υφή.

Μπορεί τα σημάδια να μην είναι τόσο άμεσα εμφανή . Όμως τα μαλλιά και , κυρίως, το τριχωτό της κεφαλής υποφέρουν στον ήλιο το ίδιο όσο και η επιδερμίδα. Τις συνέπειες τις διαπιστώνουμε στο τέλος του καλοκαιριού όταν τα μαλλιά μας έχουν χάσει πια την στιλπνάδα και ζωντάνια τους. Εκτός κι αν φροντίσουμε έγκαιρα για την καθημερινή προστασία τους.

Τι ακριβώς συμβαίνει το καλοκαίρι. Η έκθεση της τρίχας, χωρίς τη σωστή προστασία, στην υπεριώδη ακτινοβολία , στο αλάτι της θάλασσας αλλά και το χλώριο της πισίνας είναι η αιτία για την έντονη αφυδάτωση, την απώλεια λάμψης και πειθαρχίας που εμφανίζουν τα μαλλιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια τα οποία, όμως, σε βάθος χρόνου- και όσο εμείς αμελούμε την αντηλιακή προστασία - οδηγούν στην πρόωρη γήρανση της τρίχας. Το διαπιστώνουμε ιδιαίτερα στο κατώφλι των 40 χρόνων όταν αρχίζουν να αραιώνουν, να γίνονται πιο λεπτά και φυσικά να γκριζάρουν. Κάθε φορά που εκθέτουμε τα μαλλιά μας στον ήλιο χωρίς προστασία, η μελανίνη της τρίχας «απορροφά» την υπεριώδη ακτινοβολία. Με την αθροιστική δράση του ήλιου- οι ακτίνες UV εξασθενούν το φλοιό της τρίχας - ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα τριχωτό της κεφαλής και μαλλιά να υποφέρουν. Στην αρχή των διακοπών, τα μαλλιά αποκτούν φυσικές, ανοιχτόχρωμες ανταύγειες , όσο όμως η έκθεση στον ήλιο συνεχίζεται, το φυσικό χρώμα χάνει τη λάμψη του και οι χρωστικές των βαφών ξεθωριάζουν. Πιο ανθεκτικά αποδεικνύονται τα σκούρα καστανά και τα μαύρα μαλλιά. Αντίθετα, τα ανοιχτόχρωμα είναι πιο ευάλωτα στον ήλιο ενώ τα γκρίζα συχνά καταλήγουν …..κιτρινισμένα.

Τριχωτό της κεφαλής : εδώ ξεκινούν όλα. Το τριχωτό δεν είναι τίποτα άλλο από το δέρμα του κεφαλιού. Αποτελείται από μαλακούς ιστούς που καλύπτουν το κρανίο και έχει την ίδια δομή με την επιδερμίδα. Η πολύωρη ηλιοθεραπεία όμως χωρίς καπέλο ταλαιπωρεί σοβαρά και το τριχωτό και είναι η αιτία για την έντονη κοκκινίλα ή ερεθισμό που εκδηλώνεται καμιά φορά στο σημείο της χωρίστρας, όπου, δηλαδή, το δέρμα του κεφαλιού είναι μόνιμα εκτεθειμένο. Και μη υγιές τριχωτό σημαίνει αδύναμα, εύθραυστα μαλλιά.

Τι σώζει τα μαλλιά τους καλοκαιρινούς μήνες

· Το καπέλο στην πόλη , από τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, όπως φυσικά και σε όλη τη διάρκεια των διακοπών είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή αντηλιακή προστασία των μαλλιών.

· Επιλέγουμε αντηλιακά προϊόντα που παρέχουν προστασία ευρέος φάσματος, τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB , ακριβώς όπως κάνουμε και για την επιδερμίδα.

· Η εντατική ενυδάτωση των μαλλιών έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει δραστικά στην προστασία τους. Το λεπτό φιλμ με το οποίο περιβάλλουν την τρίχα οι ειδικά επιλεγμένοι ενυδατικοί παράγοντες, προλαμβάνει τη φθορά από τον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας και το χλώριο της πισίνας.

· Θρεπτικά έλαια, μάσκες και κοντίσιονερ δίνουν τη νότα στην περιποίηση των μαλλιών για τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα χρησιμοποιούμε όσο παραμένουμε στον ήλιο αλλά και μετά τη δύση του για άμεση επανόρθωση.

· Για ολοκληρωμένη προστασία τριχωτού και μαλλιών, κάθε φορά που τα ψεκάζουμε με το εξειδικευμένο προϊόν, φροντίζουμε να το «δουλεύουμε» πολύ καλά ξεκινώντας με ένα απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια σε όλο το μήκος της τρίχας.

· Ξεβγάζουμε τα μαλλιά με άφθονο τρεχούμενο νερό αμέσως μόλις βγαίνουμε από τη θάλασσα ή την πισίνα. Όσο το αλάτι και το χλώριο παραμένουν, αυξάνονται οι πιθανότητες για την έντονη αφυδάτωση και ευαισθητοποίηση της τρίχας. Η ηλιακή ακτινοβολία, απλώς, ολοκληρώνει απλώς τη φθορά της.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                      

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
shampoing

 

2016-01-08
Είστε σίγουρες ότι λούζεστε σωστά;

Αναρωτιέστε γιατί όταν σας περιποιούνται στο κομμωτήριο, τα μαλλιά σας δείχνουν πιο ανάλαφρα, πιο...  

Heat styling

 

2016-09-22
Κάτι να καίει ….αλλά όχι τα μαλλιά.

Είναι τα μαγικά εργαλεία που φορμάρουν, ισιώνουν, κάνουν μπούκλες. Δυστυχώς, για να τα κάνουν όλα...  

SPLIT ends

 

2017-01-13
Ψαλίδα: μπορούμε να την αποφύγουμε;

Είναι η πιο χαρακτηριστική ένδειξη ότι δεν συμπεριφερόμαστε σωστά στα μαλλιά μας. Ο μοναδικός τρόπος...  

Hair colouring

 

2016-06-14
Μια βαφή παρακαλώ… για το σπίτι

Λίγο η κρίση, λίγο ο χρόνος που δεν περισσεύει, λίγο η ευκολία στην αγορά τους, οι βαφές μαλλιών...  

oily hair

 

2017-02-01
Πάλι θέλω λούσιμο….

Μαλλιά που «λαδώνουν», μαλλιά χωρίς όγκο και ζωντάνια, που δείχνουν θαμπά και άλουστα, μια μόλις...  

hair conditioner

 

2016-05-23
Ανατομία ενός κοντίσιονερ

Ακούγεται παράξενο αλλά πολλές γυναίκες- κι ακόμα πιο πολλές Ελληνίδες – αποφεύγουν να χρησιμοποιούν...  

HAIR

 

2016-09-14
Δείξε μου τα μαλλιά σου, να σου πω τι κάνεις λάθος

Πολύ πριν και από την επιδερμίδα, τα μαλλιά είναι το πρώτο σημείο στο οποίο αποτυπώνονται, διατροφή...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;