CONNECT:  
             

Αντηλιακή προστασία: απαραίτητη στα μαλλιά όσο και στην επιδερμίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Hair Sunscreen Η έκθεση στον ήλιο είναι μόνο η αρχή. Αλάτι και χλώριο ακολουθούν για να ολοκληρώσουν την καλοκαιρινή ταλαιπωρία των μαλλιών. Η καθημερινή αντηλιακή προστασία με τα εξειδικευμένα προϊόντα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να σώσει την καλή τους υγεία, όψη και υφή.

Μπορεί τα σημάδια να μην είναι τόσο άμεσα εμφανή . Όμως τα μαλλιά και , κυρίως, το τριχωτό της κεφαλής υποφέρουν στον ήλιο το ίδιο όσο και η επιδερμίδα. Τις συνέπειες τις διαπιστώνουμε στο τέλος του καλοκαιριού όταν τα μαλλιά μας έχουν χάσει πια την στιλπνάδα και ζωντάνια τους. Εκτός κι αν φροντίσουμε έγκαιρα για την καθημερινή προστασία τους.

Τι ακριβώς συμβαίνει το καλοκαίρι. Η έκθεση της τρίχας, χωρίς τη σωστή προστασία, στην υπεριώδη ακτινοβολία , στο αλάτι της θάλασσας αλλά και το χλώριο της πισίνας είναι η αιτία για την έντονη αφυδάτωση, την απώλεια λάμψης και πειθαρχίας που εμφανίζουν τα μαλλιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια τα οποία, όμως, σε βάθος χρόνου- και όσο εμείς αμελούμε την αντηλιακή προστασία - οδηγούν στην πρόωρη γήρανση της τρίχας. Το διαπιστώνουμε ιδιαίτερα στο κατώφλι των 40 χρόνων όταν αρχίζουν να αραιώνουν, να γίνονται πιο λεπτά και φυσικά να γκριζάρουν. Κάθε φορά που εκθέτουμε τα μαλλιά μας στον ήλιο χωρίς προστασία, η μελανίνη της τρίχας «απορροφά» την υπεριώδη ακτινοβολία. Με την αθροιστική δράση του ήλιου- οι ακτίνες UV εξασθενούν το φλοιό της τρίχας - ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα τριχωτό της κεφαλής και μαλλιά να υποφέρουν. Στην αρχή των διακοπών, τα μαλλιά αποκτούν φυσικές, ανοιχτόχρωμες ανταύγειες , όσο όμως η έκθεση στον ήλιο συνεχίζεται, το φυσικό χρώμα χάνει τη λάμψη του και οι χρωστικές των βαφών ξεθωριάζουν. Πιο ανθεκτικά αποδεικνύονται τα σκούρα καστανά και τα μαύρα μαλλιά. Αντίθετα, τα ανοιχτόχρωμα είναι πιο ευάλωτα στον ήλιο ενώ τα γκρίζα συχνά καταλήγουν …..κιτρινισμένα.

Τριχωτό της κεφαλής : εδώ ξεκινούν όλα. Το τριχωτό δεν είναι τίποτα άλλο από το δέρμα του κεφαλιού. Αποτελείται από μαλακούς ιστούς που καλύπτουν το κρανίο και έχει την ίδια δομή με την επιδερμίδα. Η πολύωρη ηλιοθεραπεία όμως χωρίς καπέλο ταλαιπωρεί σοβαρά και το τριχωτό και είναι η αιτία για την έντονη κοκκινίλα ή ερεθισμό που εκδηλώνεται καμιά φορά στο σημείο της χωρίστρας, όπου, δηλαδή, το δέρμα του κεφαλιού είναι μόνιμα εκτεθειμένο. Και μη υγιές τριχωτό σημαίνει αδύναμα, εύθραυστα μαλλιά.

Τι σώζει τα μαλλιά τους καλοκαιρινούς μήνες

· Το καπέλο στην πόλη , από τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, όπως φυσικά και σε όλη τη διάρκεια των διακοπών είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή αντηλιακή προστασία των μαλλιών.

· Επιλέγουμε αντηλιακά προϊόντα που παρέχουν προστασία ευρέος φάσματος, τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB , ακριβώς όπως κάνουμε και για την επιδερμίδα.

· Η εντατική ενυδάτωση των μαλλιών έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει δραστικά στην προστασία τους. Το λεπτό φιλμ με το οποίο περιβάλλουν την τρίχα οι ειδικά επιλεγμένοι ενυδατικοί παράγοντες, προλαμβάνει τη φθορά από τον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας και το χλώριο της πισίνας.

· Θρεπτικά έλαια, μάσκες και κοντίσιονερ δίνουν τη νότα στην περιποίηση των μαλλιών για τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα χρησιμοποιούμε όσο παραμένουμε στον ήλιο αλλά και μετά τη δύση του για άμεση επανόρθωση.

· Για ολοκληρωμένη προστασία τριχωτού και μαλλιών, κάθε φορά που τα ψεκάζουμε με το εξειδικευμένο προϊόν, φροντίζουμε να το «δουλεύουμε» πολύ καλά ξεκινώντας με ένα απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια σε όλο το μήκος της τρίχας.

· Ξεβγάζουμε τα μαλλιά με άφθονο τρεχούμενο νερό αμέσως μόλις βγαίνουμε από τη θάλασσα ή την πισίνα. Όσο το αλάτι και το χλώριο παραμένουν, αυξάνονται οι πιθανότητες για την έντονη αφυδάτωση και ευαισθητοποίηση της τρίχας. Η ηλιακή ακτινοβολία, απλώς, ολοκληρώνει απλώς τη φθορά της.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                      

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
scalp-care

 

2021-12-03
Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια...  

LONG HAIR

 

2022-01-21
Άλμα… εις μήκος: 8 tips για όμορφα, υγιή, μακριά μαλλιά

Πολλές τα ονειρευόμαστε, λίγες όμως το επιχειρούμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο το...  

hair sun

 

2022-06-17
​​Αντηλιακή προστασία: Αρχίστε από ...ψηλά

Ήλιος, αλάτι, χλώριο. Τρεις καλοκαιρινές απειλές για την ομορφιά των μαλλιών. Προστατέψτε τα, όπως...  

air dry2

 

2022-11-11
Air-dry ή πώς θα στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ανέξοδα!

Η παρουσία του σεσουάρ στο top10 των πιο ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, προξενεί...  

covid hair loss

 

2020-09-18
Ο κορωνοϊός και… τα μαλλιά μας

Η αιφνίδια τριχόπτωση είναι ίσως η πιο αναπάντεχη «παρενέργεια» του Covid-19. Τι ακριβώς συμβαίνει;...  

HAIR MASKS

 

2020-11-23
Και τα μαλλιά θέλουν τη μάσκα τους…

Όποιος κι αν είναι ο τύπος τους, όποιες κι αν είναι οι ανάγκες τους, όσο λίγη ώρα και αν έχετε στη...  

static hair

 

2021-01-17
​Όταν τα μαλλιά «ηλεκτρίζονται»

Με το χειμωνιάτικο κρύο-άργησε φέτος αλλά ήρθε- τα μαλλιά μας, ιδίως αν είναι λεπτά και ίσια, ξαφνικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;