CONNECT:  
             

Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

jambes fines Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν όμως οι γάμπες τον επίζηλο τίτλο τους, απαιτούν άσκηση, προστασία και σωστές κινήσεις φροντίδας.  

«Οι γυναικείες γάμπες είναι διαβήτες που μετρούν την αρμονία της γήινης σφαίρας». Έτσι δικαιολογεί ο πρωταγωνιστής μιας από τις πιο όμορφες ταινίες του Φρανσουά Τριφό -«Ο άντρας που αγαπούσε τις γυναίκες»- την εμμονή του στις γάμπες των γυναικών. Αναμφίβολα, οι λεπτές, καλλίγραμμες γάμπες είναι ένα από τα ελκυστικότερα σημεία του γυναικείου σώματος. Κι όμως, πολλές από εμάς δεν θέλουμε να τις αποκαλύπτουμε. Οι συνήθεις δικαιολογίες που προβάλλουμε είναι ότι είναι πολύ κοντές, πολύ αδύνατες, πολύ χοντρές, κακοσχηματισμένες…. Το πρόβλημα οξύνεται μόλις οι καύσωνες μας υποχρεώσουν να αποχωριστούμε και την τελευταία «πανοπλία» μας- το παντελόνι- και να σταθούμε με τρόμο μπροστά στον καθρέφτη, δοκιμάζοντας ανάλαφρες φούστες και φορέματα. Ωστόσο, έστω κι αν η φύση δεν μας έχει προικίσει με τις γάμπες της Μάρλεν Ντίτριχ, με λίγη άσκηση, συστηματική φροντίδα και εξειδικευμένα προϊόντα, μπορούμε να βελτιώσουμε την εμφάνισή τους και, το σημαντικότερο, να αισθανθούμε πιο άνετα με την εμφάνισή μας.

Πάντα εν κινήσει

Όταν η φύση σχεδίαζε το μυϊκό σύστημα των ποδιών μας, δεν είχε προβλέψει πως η δουλειά στο γραφείο, μπροστά στον υπολογιστή, το αυτοκίνητο, το ασανσέρ και η τηλεόραση, θα το οδηγούσαν σιγά σιγά σε ..υποχρεωτική αργία. Η απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζουν συχνά οι γάμπες -χαλάρωση, πρήξιμο, κακή κυκλοφορία, ακόμα και κυτταρίτιδα- προφανώς οφείλεται στην καθιστική ζωή. Οι μυς των ποδιών, για να μην ατονήσουν, έχουν ανάγκη από καθημερινή άσκηση. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα αγαπημένα τους σπορ.

Βάδισμα: Η πιο απλή, αλλά αποτελεσματική άσκηση για τις γάμπες. Δεν χρειάζεστε παρά ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια. Φροντίστε να περπατάτε όσο πιο συχνά και όσο πιο πολύ μπορείτε. Με γρήγορο και σταθερό ρυθμό, κάνοντας βαθιές εισπνοές και αργές εκπνοές και προσέχοντας να πατάτε πρώτα τη φτέρνα και ύστερα τις μύτες των ποδιών. Βαδίζοντας καθημερινά, τουλάχιστον για ένα εικοσάλεπτο, γυμνάζετε τους μυς, διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος, καίτε τα λίπη. Οι μύες που ενεργοποιούνται με κάθε βήμα λειτουργούν σαν «αντλία» και στέλνουν με πίεση το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη αποβολή των τοξινών. Προσοχή! Το βάδισμα, ως άσκηση, δεν θα έχει καμία αξία αν γίνεται με διακοπές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα και μια στάση τριάντα δευτερολέπτων αρκεί για να ακυρώσει την όλη προσπάθεια.

Κολύμπι: Το νερό της θάλασσας -ή της πισίνας- είναι το ιδεώδες περιβάλλον για τη μυϊκή τόνωση των ποδιών. Απαλλαγμένο από την αίσθηση βάρους, το σώμα μπορεί και κινείται ευκολότερα μέσα στο νερό, χωρίς να κουράζεται. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, είναι θεαματικά αν το κολύμπι και οι ασκήσεις γίνονται συστηματικά όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Απ' όλα τα είδη κολύμβησης, το κρόουλ θεωρείται η καλύτερη άσκηση, γιατί λεπταίνει τις γάμπες και σφίγγει τους μηρούς. Επίσης, τα γνωστά «ψαλίδια», το περπάτημα ή το «ποδήλατο» κάτω από το νερό έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, γιατί η πίεση που ασκεί το νερό γυμνάζει τους μυς και η χαμηλή θερμοκρασία του διευκολύνει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Εφαρμόστε από το πρώτο κιόλας μπάνιο στη θάλασσα ένα πρόγραμμα κολύμβησης με χρονική διάρκεια που θα αυξάνεται προοδευτικά. Ιδανικά, θα πρέπει να φτάσετε να κολυμπάτε τριάντα με σαράντα πέντε λεπτά καθημερινά. Tip: Κολυμπήστε με βατραχοπέδιλα. Οι γάμπες γυμνάζονται καλύτερα, σε όλο το μήκος τους.

Ποδήλατο: Είτε πρόκειται για το στατικό ποδήλατο γυμναστικής, είτε για το κλασικό ποδήλατο που έχει επανέλθει δυναμικά στην καθημερινότητα πολλών από εμάς, η άσκηση αυτή είναι αληθινή «γλυπτική» για τις γάμπες. Το ποδήλατο απαιτεί, βεβαίως, αρκετή προσπάθεια -και πολύ ιδρώτα τώρα το καλοκαίρι- εκ μέρους μας, όμως αν δεν εγκαταλείψετε την … κούρσα νωρίς, σε μικρό χρονικό διάστημα θα διαπιστώσετε ότι οι γάμπες σας έχουν γίνει πιο λεπτές και σφριγηλές.

Stop στις βαριές, κουρασμένες γάμπες

Η κατακράτηση νερού και τοξινών από τους συνδετικούς ιστούς των κάτω άκρων και η κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου έχουν ως αποτέλεσμα οι γάμπες να πρήζονται -γύρω από τον αστράγαλο- και να δείχνουν βαριές. Οι αιτίες είναι και πάλι, οι γνωστές: καθιστική ζωή, στρες, κακή διατροφή, παχυσαρκία, περιβάλλον -έκθεση στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες-, ορμονικές διαταραχές. Το πρόβλημα, πάντως αντιμετωπίζεται με μασάζ, θεραπείες και εξειδικευμένα προϊόντα.

Λεμφικό μασάζ: Πρόκειται για μια εξειδικευμένη τεχνική μασάζ -με απαλές πιέσεις και μαλάξεις-, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση των οιδημάτων, στην ενεργοποίηση των λεμφογαγγλίων και στη διευκόλυνση της αποβολής των τοξινών από τους ιστούς. Το λεμφικό μασάζ διαρκεί συνήθως μία ώρα και, όταν γίνεται από επαγγελματίες, έχει άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Θαλασσοθεραπεία: Στην περιεκτικότητα του νερού της θάλασσας σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όμοια με αυτά που βρίσκονται στο αίμα μας βρίσκεται το μυστικό της αποτελεσματικότητας της θεραπείας αυτής. Πολλά spa σε μεγάλα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματά τους ειδικές μεθόδους τόνωσης, με μασάζ -εκτοξεύεται θαλασσινό νερό με πίεση- με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση της κατακράτησης νερού και τη μείωση του πρηξίματος στις γάμπες. Tip: Επειδή η επίσκεψη σε spa, είναι μεν μια εξαιρετική ιδέα αλλά για τις περισσότερες από εμάς, δυστυχώς, εκτός πραγματικότητας και budget, υπάρχει ένας εναλλακτικός ευχάριστος και, το βασικότερο, δωρεάν τρόπος: το βάδισμα στα ρηχά νερά της ακροθαλασσιάς. Βαδίζοντας καθημερινά για είκοσι λεπτά -το νερό πρέπει να φτάνει ως τα γόνατα- τα πόδια σας απολαμβάνουν ένα φυσικό, τονωτικό μασάζ.

Καλλυντικές κρέμες: Τα προϊόντα για την τόνωση των πρησμένων και κουρασμένων ποδιών -σε μορφή ζελ, λαδιού ή κρέμας- είναι εμπλουτισμένα με εκχυλίσματα φυτικής ή θαλάσσιας προέλευσης και αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν αποσυμφορητική δράση και διευκολύνουν την κυκλοφορία, ενώ η ευχάριστη και συνήθως δροσερή υφή τους ανακουφίζει άμεσα και αναζωογονεί την επιδερμίδα.

7+1 κινήσεις που θα αγαπήσουν οι γάμπες σας

  1. Αποφεύγετε να φοράτε τόσο ψηλοτάκουνα όσο και παπούτσια χωρίς καθόλου τακούνι.
  2. Μη σταυρώνετε για πολλή ώρα τις γάμπες σας, γιατί εμποδίζετε την κυκλοφορία του αίματος.
  3. Βάλτε… φρένο στο τσάι, στον καφέ, στο αλκοόλ και στη ζάχαρη. Εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με πρωτεΐνες που προστατεύουν τη μυϊκή μάζα, όπως επίσης με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε -για την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας.
  4. Μην ξεχνάτε να κάνετε στο τέλος του καθημερινού ντους, ένα τονωτικό μασάζ, κατευθύνοντας με πίεση κρύο νερό στις γάμπες σας.
  5. Καθιερώστε καθημερινά ένα στεγνό πίλινγκ με λούφα ή, για πιο ήπια αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν απολέπισης σώματος απλώνοντάς το σε νωπή επιδερμίδα με ελαφρές πιέσεις και κυκλικές κινήσεις. Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τη λεμφική κυκλοφορία και ταυτόχρονα απαλλάσσει τις γάμπες σας από τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα που δίνουν αυτή την αντιαισθητική όψη «λεπιών».
  6. Θυμηθείτε ότι η επιδερμίδα που καλύπτει τις γάμπες -με λιγότερους σμηγματογόνους αδένες από το υπόλοιπο σώμα- έχει ανάγκη εντατικής και συνεχούς ενυδάτωσης. Απλώνετε πάντα μετά το ντους σε νωπή επιδερμίδα, μια υδατική κρέμα σώματος, ή ακόμα καλύτερα ένα ξηρό λάδι, ιδιαίτερα μετά το ξύρισμα, κάνοντας ταυτόχρονα ένα ελαφρύ μασάζ.
  7. Αν το χρώμα καλοκαιριού δεν έχει αγγίξει ακόμα τις γάμπες σας αναζητήστε ένα προϊόν self tan ή μια ενυδατική σύνθεση που προσφέρει προοδευτικό μαύρισμα ή ακόμα και τα bronzers που είναι σχεδιασμένα ειδικά για την περιοχή αυτή και δίνουν μέχρι το επόμενο ντους ηλιοκαμένο χρώμα.
  8. Μην παραλείπετε ποτέ την αντηλιακή προστασία στις γάμπες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιοχή που εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα, το μελάνωμα -η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος- στις γυναίκες, είναι οι γάμπες. Απλώνοντας καθημερινά ένα αντηλιακό γαλάκτωμα, όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στην πόλη, μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο, επιπλέον δε προλαμβάνετε τις φωτοδερματίτιδες, τα "σπασμένα" αγγεία και τις κηλίδες.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                          

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ELBOWS AND KNEES

 

2023-05-05
Η …σκληρή πλευρά της επιδερμίδας

Αγκώνες και γόνατα. Δύο περιοχές του σώματος που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας να...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  

Body antiaging

 

2022-01-07
Αντιγήρανση σώματος; Ναι, γιατί όχι;

Κατέχει το 91% του… οργάνου που λέγεται δέρμα, τα σημάδια γήρανσης αποτυπώνονται εξίσου έντονα πάνω...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;