CONNECT:  
             

Τα δύο πρόσωπα του καθαρισμού

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

cleansing, surfactants Ίσως ακούγεται παράλογο, αλλά οι ειδικοί μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν: τίποτα δεν ταλαιπωρεί περισσότερο την επιδερμίδα από τον καθημερινό καθαρισμό αλλά και τίποτα δεν έχει περισσότερο ανάγκη! Στο χέρι μας είναι να της προσφέρουμε μόνο αυτό που χρειάζεται. Πώς; Επιλέγοντας ένα προϊόν καθαρισμού, αποτελεσματικό αλλά όσο γίνεται πιο φιλικό προς την επιδερμίδα.

Αν η σκόνη, οι ρύποι, το σμήγμα και τα κατάλοιπα του μέικαπ ή του αντηλιακού που «φιλοξενούνται» καθημερινά στην επιφάνεια της επιδερμίδας μπορούσαν να αφαιρεθούν στο τέλος της ημέρας με λίγο δροσερό νερό, όλα θα ήταν καλά. Δυστυχώς όμως οι ουσίες αυτές χρειάζονται κάτι πιο ισχυρό για να απομακρυνθούν. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν τα προϊόντα καθαρισμού και ντεμακιγιάζ και, πιο συγκεκριμένα, τα επιφανειοδραστικά (surfactants) , οι χημικές ουσίες που διασπούν τα έλαια και τα λίπη έτσι ώστε να αφαιρεθούν ευκολότερα με νερό ή βαμβάκι.

Επιφανειοδραστικά περιέχουν όλα σχεδόν τα προϊόντα καθαρισμού, από τα κοινά σαπούνια και τα αφρόλουτρα ως τα σοφιστικέ cleansing oils και τα νερά Micellaire. Δεν είναι όμως όλα ίδια ούτε όλα τόσο «έξυπνα» ώστε να αφαιρούν μόνο όσα πρέπει. Κι εκεί αρχίζει το πρόβλημα και η ταλαιπωρία της επιδερμίδας.

Όπως έχουμε ξαναπεί, η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας, η κερατίνη, αποτελείται από νεκρά κύτταρα-πρωτεΐνες-, τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες που συγκρατούν την υγρασία (ο γνωστός μας NMF, ή Φυσικός Ενυδατικός Παράγοντας) και περιβάλλονται από λιπίδια (κυρίως κεραμίδια, χοληστερόλη και λιπαρά οξέα). Όλα μαζί σχηματίζουν τον επιδερμιδικό φραγμό, ένα πολύτιμο τείχος προστασίας για την επιδερμίδα. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, το τείχος αυτό χάρη στη σοφά μελετημένη -αλλά και εύθραυστη- δομή του, αποτρέπει τόσο την εξάτμιση του νερού από τα κύτταρα όσο και την «εισβολή» ερεθιστικών παραγόντων στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Τα επιθετικά επιφανειοδραστικά λοιπόν, μη μπορώντας να... διακρίνουν ποια λιπαρά συστατικά ανήκουν στην επιδερμίδα και ποια όχι, μαζί με τους ρύπους, το μέικαπ και τη σκόνη, συμπαρασύρουν και πολύτιμες ουσίες από την κερατίνη στιβάδα, όπως πρωτεΐνες και λιπίδια-κυρίως χοληστερόλη. Η μεταβολή όμως ή η αλλοίωση της δομής του επιδερμιδικού φραγμού έχει συνέπειες. Μη μπορώντας να συγκρατήσει αποτελεσματικά τα αποθέματα νερού η επιδερμίδα αφυδατώνεται και εμφανίζει σημάδια ξηρότητας.

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Μολονότι το μεγαλύτερο μέρος των επιφανειοδραστικών μορίων απομακρύνεται με το νερό ή με το βαμβάκι, ένα μικρό ποσοστό παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας και μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού. Τα μόρια αυτά προσκολλώνται στις πρωτεΐνες των κυττάρων και τις διογκώνουν προκαλώντας ερεθισμό ή το γνωστό αίσθημα «τραβήγματος».

Τέλος, όσα προϊόντα –κυρίως τα αφρώδη καθαριστικά - περιέχουν επιφανειοδραστικά με υψηλό, αλκαλικό pH, από 9 έως 13, ανεβάζουν το pH της επιδερμίδας- το οποίο είναι όξινο, γύρω στο 5- με αποτέλεσμα να αργεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ευνοώντας τους ερεθισμούς και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Ήπιες λύσεις

Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ο καθαρισμός της επιδερμίδας αποτελεί το απαραίτητο -και αναντικατάστατο- βήμα στη ρουτίνα της περιποίησης. Το γεγονός ότι κάποια προϊόντα περιέχουν επιθετικά επιφανειοδραστικά συστατικά δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να κάνουμε καθαρισμό ή ντεμακιγιάζ. Απλώς θα πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τις συνθέσεις εκείνες που αφαιρούν αποτελεσματικά τους ρύπους, τη σκόνη, το σμήγμα και το μέικαπ, αφήνοντας την επιδερμίδα όσο γίνεται …ανενόχλητη, ιδίως αν είναι ευαίσθητη.

Επειδή όμως η ανάγνωση της λίστας με τα συστατικά ενός καλλυντικού για να εντοπίσουμε τους «εχθρούς», απαιτεί ειδικές γνώσεις-που δεν έχουμε- καλό είναι να θυμόμαστε:

  • Όσο πιο υψηλή είναι η περιεκτικότητα ενός προϊόντος σε επιφανειοδραστικές ουσίες τόσο πιο επιθετικό είναι για την επιδερμίδα.
  • Τα ανιονικά επιφανειοδραστικά -αυτά που φέρουν αρνητικό φορτίο - είναι τα πιο επιθετικά. Τα μη ιονικά, ή τα ουδέτερα (αμφοτερικά) είναι τα ηπιότερα.
  • Πολλά προϊόντα καθαρισμού που κάνουν πλούσιο αφρό και ξεπλένονται με νερό περιέχουν SLS (λαουρυλοθειικό νάτριο) μια ερεθιστική επιφανειοδραστική ουσία που αποδυναμώνει τον επιδερμιδικό φραγμό. Τα τελευταία χρόνια πολλές μάρκες καλλυντικών προσθέτουν ενυδατικούς και μαλακτικούς παράγοντες για να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε ή έχουν αντικαταστήσει τα SLS με ηπιότερα επιφανειοδραστικά που δεν ερεθίζουν την επιδερμίδα.
  • Τα κοινά σαπούνια έχουν υψηλό pH (περίπου 9,5) γι αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται, εκτός αν είναι εξειδικευμένες συνθέσεις, για τον καθαρισμό της επιδερμίδας, χωρίς σαπούνι.
  • Τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται ή απομακρύνονται με βαμβάκι –πχ. νερά Micellaire ή γαλακτώματα - περιέχουν ηπιότερα επιφανειοδραστικά.

…και 5 απλά tips για μικρότερη ταλαιπωρία της επιδερμίδας

  1. Επιλέγετε ήπια γαλακτώματα ή balms καθαρισμού εμπλουτισμένα με ενυδατικά συστατικά και έλαια που αναπληρώνουν άμεσα ό,τι χάνεται από την επιφάνεια της επιδερμίδας.
  2. Χρησιμοποιείτε κρύο ή χλιαρό νερό για να ξεπλύνετε το προϊόν καθαρισμού γιατί το ζεστό νερό αυξάνει την ικανότητα των επιφανειοδραστικών να διεισδύουν στην επιδερμίδα και να την απογυμνώνουν από τα λιπίδια , τις πρωτεΐνες και τον NMF της.
  3. Χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα καθαριστικού, για να περιορίσετε τη φθορά του επιδερμιδικού φραγμού της επιδερμίδας.
  4. Μην αφήνετε το καθαριστικό για πολλή ώρα πάνω στην επιδερμίδα.
  5. Φροντίζετε μετά τον καθαρισμό να απλώνετε πάντα μια ενυδατική κρέμα.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                              

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;