CONNECT:  
             

All about skin

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ. Αυτό είναι το δέρμα μας. Όσο για την επιδερμίδα, το πάχος της δεν ξεπερνά το 1 χιλιοστό. M’ αυτό το 1mm ασχολείται ολόκληρη η βιομηχανία της ομορφιάς… 

Φανταστείτε το δέρμα σαν ένα μεγάλο «φάκελο» που αγκαλιάζει και προστατεύει τα ζωτικά μας όργανα, επιτρέπει στο σώμα να αναπνεύσει, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, απορροφά ό,τι είναι χρήσιμο στον οργανισμό, αποβάλλει ό,τι το απειλεί και τον βοηθά να αμυνθεί απέναντι στα βακτήρια και τις μολύνσεις, τα ξένα σώματα, τα χημικά και την υπεριώδη ακτινοβολία . Ένα πολύτιμο όργανο το οποίο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένο σε …κοινή θέα.

Επόμενο είναι λοιπόν να μας απασχολεί η συνολική εικόνα του αλλά και η καλή του «συμπεριφορά» απέναντι στο χρόνο που περνά, ιδίως στο μικρό εκείνο κομμάτι που λέγεται πρόσωπο…

Από τι είναι φτιαγμένο όμως το δέρμα; Πώς λειτουργεί; Τι συμβαίνει όταν αρχίζει να γερνά; Αξίζει να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτή τη θαυμαστή μηχανή που διαθέτουμε. Ίσως έτσι να μπορέσουμε να την φροντίσουμε και να την προστατέψουμε ακόμα πιο σωστά…

Στο μικροσκόπιο

Το δέρμα αποτελείται από τρία διακριτά τμήματα: τον υποδόριο ιστό, το χόριο και την επιδερμίδα.

Επιδερμίδα

Ο τοίχος: Αυτό που βλέπουμε όταν παρατηρούμε την επιδερμίδα μας στον καθρέφτη είναι η κερατίνη στιβάδα, η ασπίδα προστασίας μας από τον έξω κόσμο. Πρόκειται για ένα συμπαγή «τοίχο» φτιαγμένο από 20 περίπου σειρές επίπεδων, νεκρών κυττάρων. Το «τσιμέντο» που τα συνδέει δεν είναι άλλο από ένα κοκτέιλ λιπιδίων, πεπτιδίων, κεραμιδίων και σμήγματος.

Το ταξίδι: Κάθε μήνα, στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας γεννιούνται νέα κύτταρα τα οποία ξεκινούν το ταξίδι τους προς την επιφάνεια. Στην αρχή είναι στρογγυλά, «αφράτα» και στο κέντρο τους έχουν πυρήνα. Όσο πλησιάζουν στην επιφάνεια, χάνουν τον πυρήνα τους, γίνονται επίπεδα και γεμίζουν με μια σκληρή πρωτεΐνη η οποία ονομάζεται κερατίνη. Τα νέα κερατινοκύτταρα σπρώχνουν τα παλιά κι αυτά απολεπίζονται και πέφτουν-στη διάρκεια της ζωής μας χάνουμε αρκετά κιλά νεκρών κυττάρων, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε… (photo 1)

Γραμμή επικοινωνίας: Η βαθύτερη στιβάδα της επιδερμίδας , αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στο χόριο, ονομάζεται –όχι τυχαία- βασική, αφού περιέχει αρχέγονα μητρικά κύτταρα, δηλαδή τα διάσημα βλαστοκύτταρα (photo 2). Η στιβάδα αυτή είναι υπεύθυνη για τη συνεχή ανανέωση των επιδερμικών κυττάρων, ενώ η βασική μεμβράνη ή χοριο-επιδερμική ένωση που την «αγκιστρώνει» με το χόριο, ρυθμίζει τη μετάδοση μηνυμάτων από και προς την επιδερμίδα και συγχρόνως εξασφαλίζει την μηχανική υποστήριξή της.

Εργοστάσιο μελανίνης: Τα μελανινοκύτταρα αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα κυττάρων που ευθύνεται για το χρώμα της επιδερμίδας μας . Ανεξάρτητα από τη φυλή που ανήκουμε, ο αριθμός μελανινοκυττάρων που διαθέτουμε είναι περίπου ο ίδιος. Αυτό που αλλάζει είναι η ποσότητα και η ποιότητα μελανίνης, της φυσικής χρωστικής ουσίας που παράγουν αντιδρώντας στις επιθέσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, για να προστατέψουν τον πυρήνα των κυττάρων της βασικής στιβάδας από τη φθορά που προκαλούν οι ακτίνες UV και οι ελεύθερες ρίζες .

Χόριο

Το μεσαίο τμήμα του δέρματος αποτελεί ένα αόρατο δίκτυο στήριξης, ένα ελαστικό «στρώμα» πάχους 3 χιλιοστών περίπου, πάνω στο οποίο ακουμπά και από το οποίο τρέφεται η επιδερμίδα. Στο χόριο πραγματοποιείται η διαδικασία επιδιόρθωσης των κυττάρων από τις φθορές. Τα περισσότερα κύτταρά του είναι ινοβλάστες οι οποίοι παράγουν δομικά υλικά, δηλαδή ίνες κολλαγόνου (95%) - απορροφούν τους κραδασμούς και εξασφαλίζουν την σφριγηλότητα της επιδερμίδας- και ελαστίνης (3%) –«ελατήρια» που προσδίδουν ελαστικότητα (photo 3). Στο χόριο τέλος βρίσκονται θύλακες τριχών, σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες καθώς και νευρικοί υποδοχείς υπεύθυνοι για την αίσθηση της αφής, της πίεσης, του ψυχρού του θερμού κλπ.

Υποδόριος ιστός

Αποτελείται από τον λιπώδη ιστό με λιποκύτταρα (photo 4) , αιμοφόρα αγγεία, νευρικές ίνες και ελάχιστες μυϊκές ίνες και λειτουργεί σαν ένα απαλό, αφράτο μαξιλάρι που προστατεύει ό,τι βρίσκεται από κάτω και συγχρόνως δίνει ομοιογένεια και απαλότητα στην υφή της νεανικής επιδερμίδας (π.χ. το αρμονικό οβάλ του προσώπου) .

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;