CONNECT:  
             

Επιστροφή στην πόλη: από τι κινδυνεύει η επιδερμίδα;

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

POLUU Το τοξικό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων αποδεικνύεται σοβαρή απειλή για την υγεία της επιδερμίδας. Αφού είναι δύσκολο να το αποφύγουμε, φροντίζουμε, τουλάχιστον, να θωρακίσουμε την επιδερμίδα από την καθημερινή φθορά. Ας δούμε με ποιον τρόπο…..

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι η περιβαλλοντική μόλυνση, μαζί με τον ήλιο και το κάπνισμα, είναι οι βασικοί λόγοι για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Νεότερες όμως μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός από ρυτίδες, είναι η αιτία για έντονη σμηγματόρροια, ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας, δερματικά εξανθήματα και χρόνια φλεγμονή με έντονη αίσθηση δυσανεξίας και ξηρότητας. Το σίγουρο, λένε οι ειδικοί, είναι ότι βλάπτει σοβαρά τον επιδερμικό φραγμό και είναι η απαρχή πολλών προβλημάτων τα οποία εμφανίζονται σταδιακά και απειλούν την καλή υγεία και όψη της επιδερμίδας.

Γνωρίζοντας τον «εχθρό». Όταν μιλάμε για περιβαλλοντική μόλυνση εννοούμε τη μορφή ρύπανσης που χαρακτηρίζεται από την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών ή τοξικών ουσιών στο περιβάλλον. Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, το όζον και τα μικροσωματίδια (PM) , που προέρχονται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, την αιθαλομίχλη, τη σκόνη, την καύση των ξύλων στα τζάκια- εδώ το καμπανάκι κτυπά και για όσες επιλέγουν ….αποκέντρωση- , τα οποία εγκαθίστανται καθημερινά στην επιδερμίδα.

Το πρώτο ….βήμα γίνεται με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Στην ουσία πρόκειται για ένα μείγμα πολλών ρύπων που έχουν μικρή διάμετρο- έως και είκοσι φορές μικρότερη από τους πόρους-, με αποτέλεσμα να εισχωρούν άμεσα και σε μεγάλο βάθος στην επιδερμίδα. Σταδιακά τα μικροσωματίδια αυτά συσσωρεύονται- ιδιαίτερα όταν αμελούμε το βραδινό καθαρισμό -, αποδιοργανώνουν το μηχανισμό αυτοάμυνας και ευαισθητοποιούν το δέρμα. Ταυτόχρονα, οι χημικοί ρύποι που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα διαβρώνουν την προστατευτική στιβάδα του όζοντος επιτρέποντας έτσι στην υπεριώδη ακτινοβολία να διαπερνά το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, γεγονός που πυροδοτεί το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Τα γνωστά σε όλους μας μικρά και ασταθή μόρια οξυγόνου, για να σταθεροποιηθούν, επιτίθενται σε γειτονικά τους κύτταρα, τα οξειδώνουν, αποδιοργανώνουν τις πρωτεΐνες τους - το κολλαγόνο και την ελαστίνη- και τα οδηγούν σε θάνατο. Τη συνέχεια την γνωρίζουμε πολύ καλά… Οι λεπτές γραμμές που διαγράφονται έντονα, σηματοδοτούν την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Πως προστατεύουμε την επιδερμίδα.

Ο καθημερινός, συστηματικός καθαρισμός είναι η πρώτη μας κίνηση. Μόνον έτσι θα απομακρύνουμε τα αιωρούμενα μικροσωματίδια από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Επιλέγουμε προϊόντα καθαρισμού με ήπια σύνθεση που δεν περιέχουν σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες , οι οποίοι απομακρύνουν, βίαια και πρόωρα, τα φυσικά έλαια από το προστατευτικό φιλμ της επιδερμίδας .

Το πόσο ρυπογόνο είναι το όζον που βρίσκεται στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας το ξέρουμε. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό τις μέρες με την έντονη ηλιοφάνεια. Η συνδυαστική του δράση με τις UV ακτίνες αποδεικνύεται ολέθρια για την επιδερμίδα. Για την ολοκληρωμένη προστασία αναζητούμε αντηλιακά προϊόντα ενισχυμένα με αντιοξειδωτικούς παράγοντες, βιταμίνη C , E -ιδανικά και τις δύο μαζί- φερουλικό οξύ, ρεσβερατρόλη, πράσινο τσάι.

Ενισχύουμε τον φυσικό φραγμό προστασίας, με μοναδικό στόχο να αποτρέψουμε τη διαδερμική απώλεια νερού που οδηγεί στην έντονη ξηρότητα και ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας. Τη λύση εδώ δίνουν οι ενυδατικές κρέμες με μαλακτικούς παράγοντες όπως είναι η γλυκερίνη, το σκουαλένιο, η ουρία και τα λιπαρά οξέα. Όλα αυτά σχηματίζουν μια λεπτή μεμβράνη στην επιφανειακή στιβάδα και διατηρούν τα αποθέματα νερού στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;