CONNECT:  
             

Ceramides: η ήρεμη δύναμη στην ενυδάτωση

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

skin Το βασικό ζητούμενο άμα τη επιστροφή μας στην πόλη είναι η επανόρθωση της επιδερμίδας. Και η ενυδάτωση έχει τον πρώτο λόγο. Μετά τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή που είναι το υαλουρονικό οξύ, τα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό ceramides ή κηραμίδια αποδεικνύονται η πιο σταθερή αξία για να αποκαταστήσουμε τα αποθέματα υγρασίας. Αξίζει λοιπόν να τα γνωρίσουμε.

Τι είναι. Τα κηραμίδια – ceramides είναι μόρια λιπιδίων τα οποία βρίσκονται φυσικά στην κεράτινη στιβάδα. Το όνομά τους προέρχεται από τη λατινική λέξη cera= κερί και την κατάληξη (-αμίδια) της χημικής ομάδας των αμιδίων. Αποτελούνται από σφιγγοσίνη και λιπαρά οξέα και συνθέτουν σε ποσοστό 50% - μαζί με 25% χοληστερόλη και 15% λιπαρά οξέα- τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας. Στο ανθρώπινο δέρμα υπάρχουν 9 διαφορετικά είδη κηραμιδίων. Στα καλλυντικά προϊόντα, τα κηραμίδια που περιέχονται είναι είτε φυτικής είτε συνθετικής προέλευσης και τα εντοπίζουμε με τις ονομασίες ceramide AP, ceramide EOP, ceramide NS, ceramide NP και ceramide NG.

Tι κάνουν. Ο βασικός ρόλος των ceramides είναι να διατηρούν τα αποθέματα νερού στα φυσιολογικά επίπεδα και να ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό, την πρώτη γραμμή άμυνας της επιδερμίδας, με τελικό στόχο να ….κρατούν μακριά παντός είδους επικίνδυνους μικροοργανισμούς, ρύπους, τοξικές ουσίες και βακτήρια. Το πρόβλημα ξεκινά όταν, με το πέρασμα του χρόνου, τα επίπεδα των κηραμιδίων αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η έντονη ξηρότητα είναι και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της χρονολογικής γήρανσης της επιδερμίδας. Ταυτόχρονα όμως η χρήση επιθετικών προϊόντων καθαρισμού, τυχόν φαρμακευτικές αγωγές- κυρίως όσες αφορούν τη μείωση της χοληστερίνης- αλλά και η φτωχή σε λιπαρά οξέα διατροφή συνηγορούν στο να αλλοιώνονται σοβαρά τα επίπεδα των κηραμιδίων . Τα κενά έρχονται τότε να αναπληρώσουν τα ceramides, τα οποία περιέχονται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα καθημερινής φροντίδας της επιδερμίδας. Πρόκειται για φυτικά εκχυλίσματα από σιτάρι, γλυκοπατάτα, καστανό ρύζι ή συνθετικά συστατικά , που μιμούνται τη δράση των φυσικών κηραμιδίων και :

· ενυδατώνουν , ενώ, παράλληλα, αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας,

· αποκαθιστούν και επανορθώνουν τις «βλάβες» στον επιδερμικό φραγμό,

· αναζωογονούν την ώριμη επιδερμίδα,

· απαλύνουν αισθητά τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Ιδανικά τα ceramides περικλείονται σε αναγνωρισμένα «οχήματα μεταφοράς» όπως είναι τα λιποσώματα και συνδυάζονται με λιπαρά οξέα και χοληστερόλη έτσι ώστε να διεισδύουν ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα. Επιπλέον, χάρη στις πλούσιες θρεπτικές και ενυδατικές τους ιδιότητες αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας και του εκζέματος. Δεν θεραπεύουν οριστικά την ασθένεια . Μελέτες όμως έδειξαν πως όταν περιέχονται σε σωστή αναλογία ( 3.2 :1.2:1), αρχικά καταπραΰνουν ενώ σταδιακά συμβάλλουν στην εξάλειψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων και στη μείωση της συχνότητας των εξάρσεων.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                    

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;