CONNECT:  
             

Δείξε μου τα μαλλιά σου, να σου πω τι κάνεις λάθος

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

HAIR Πολύ πριν και από την επιδερμίδα, τα μαλλιά είναι το πρώτο σημείο στο οποίο αποτυπώνονται, διατροφή και life style. Αν είμαστε στο σωστό δρόμο, τότε είναι πλούσια, υγιή και φωτεινά. Σε αντίθετη περίπτωση, φροντίζουν να το δείξουν. Και σίγουρα έχουν τον τρόπο τους…..

Πιτυρίδα. Είναι ένα καθαρά αισθητικής φύσεως πρόβλημα που δημιουργεί , κυρίως, αμηχανία και ανασφάλεια. Οι λευκές νιφάδες που εμφανίζονται στους ώμους αναδεικνύουν απλώς την παραπανίσια παραγωγή νεκρών κυττάρων που οδηγεί στη μη φυσιολογική απολέπιση στην κεράτινη στιβάδα. Πρόκειται για μια ανώδυνη, τονίζουμε, ήπια μη φλεγμονώδη «νόσο» του τριχωτού που προκαλείται από το μύκητα Malassezia -ζυμομύκητας που υπάρχει φυσιολογικά στη χλωρίδα του δέρματος- σε συνδυασμό με το σμήγμα και τυχόν ευαισθησία της περιοχής, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εμφανίζεται στις ρίζες των μαλλιών. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες είναι ένας σοβαρός λόγος που μπορεί να «κινητοποιήσει» τους παραπάνω παράγοντες και την εμφάνιση της πιτυρίδας. Να εκλείψουν άμεσα οι αιτίες του έντονου άγχους δεν είναι πάντα εύκολο. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε,αναζητούμε τη λύση στα εξειδικευμένα σαμπουάν τα οποία, χάρη σε ειδικά επιλεγμένους απολεπιστικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που περιέχουν, αποτρέπουν την ανάπτυξη μυκήτων και μας απαλλάσσουν από την ενοχλητική πιτυρίδα.

Τριχόπτωση. Αν και αποτελεί ανδρικό, κατεξοχήν, «προνόμιο», τα στοιχεία δείχνουν πως το 30- 50% του γυναικείου πληθυσμού, κάποια στιγμή ,στο χρονικό διάστημα των 30-50 ετών, διαπιστώνει ορατή αραίωση της τριχοφυΐας. Αν, μάλιστα, αποκλείσουμε την περίπτωση της εποχικής τριχόπτωσης - φθινόπωρο και άνοιξη και με την προϋπόθεση ότι δεν ξεπερνά τους 3 μήνες- έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε όταν διαπιστώνουμε πως η διάμετρος της τρίχας λεπταίνει αισθητά, οι τρίχες δεν μεγαλώνουν όπως παλιά , ο αριθμός που χάνουμε καθημερινά ξεπερνά το φυσιολογικό όριο των 50-80 και , το κυριότερο, δεν αντικαθίστανται από νέες. Οι έντονες ορμονικές αλλαγές- μετά τον τοκετό ή στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης- είναι ένας σοβαρός λόγος για την πρόσκαιρη αραίωση ή τριχόπτωση. Όταν όμως δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, τότε φταίει η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών ή βιταμινών . Η μη ισορροπημένη διατροφή είναι η κύρια αιτία που η τρίχα αδυνατίζει, σπάει εύκολα , πέφτει ενώ, ταυτόχρονα, οι νέες που φυτρώνουν δεν είναι καλής ποιότητας. Η έλλειψη σιδήρου λόγω αναιμίας είναι επίσης ένας ακόμη λόγος για την ξαφνική αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής. Για καλή μας τύχη η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αρκεί να εμπλουτίσουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο αρχικά με πρωτεΐνες- το βασικό δομικό συστατικό της τρίχας- και, στη συνέχεια, με σίδηρο, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες της ομάδας Β για να δούμε τα μαλλιά μας να ανακτούν τον όγκο τους.

Γκρίζα…… πριν την ώρα τους. Όταν δεν είναι θέμα γονιδίων- αφού η κληρονομικότητα παραμένει σταθερά η πρώτη και βασική αιτία – οι πιθανότητες οι λευκές τρίχες να οφείλονται σε δικό μας λάθος είναι πολύ μεγάλες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το χρώμα των μαλλιών μας οφείλεται στη μελανίνη, τη χρωστική που παράγεται από τα μελανινοκύτταρα τα οποία βρίσκονται στο θύλακα της τρίχας. Με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται ο αριθμός των μελανινοκυττάρων και, κατά συνέπεια, η χρωστική ουσία που καθορίζει την απόχρωση της τρίχας υπολείπεται. Τα γκρίζα μαλλιά λοιπόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ένδειξη του περιορισμένου αριθμού μελανινοκυττάρων. Εννοείται πως τα λευκά αποτυπώνουν την παντελή έλλειψή τους. Για την πρόωρη εμφάνιση των γκρίζων έχει αποδειχτεί ότι, πέρα από τους έντονους στρεσογόνους παράγοντες, σε μεγάλο βαθμό συνηγορούν η αναιμία, η κακή διατροφή - έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων- αλλά και το οξειδωτικό στρες που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες λόγω της έκθεσής μας στις σύγχρονες, δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, βλέπε ρύποι, ηλιακή ακτινοβολία, καπνός. Να αντιστρέψουμε το πρόβλημα , τα γκρίζα που ήδη έχουν εγκατασταθεί, αδύνατον. Μπορούμε όμως με τη σωστή διατροφή - τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και βιταμίνες Β- και αντηλιακή προστασία - υπάρχουν εξειδικευμένα leave in προϊόντα με φίλτρα UV-να προλάβουμε την εμφάνιση νέων.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
scalp-care

 

2021-12-03
Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια...  

LONG HAIR

 

2022-01-21
Άλμα… εις μήκος: 8 tips για όμορφα, υγιή, μακριά μαλλιά

Πολλές τα ονειρευόμαστε, λίγες όμως το επιχειρούμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο το...  

hair sun

 

2022-06-17
​​Αντηλιακή προστασία: Αρχίστε από ...ψηλά

Ήλιος, αλάτι, χλώριο. Τρεις καλοκαιρινές απειλές για την ομορφιά των μαλλιών. Προστατέψτε τα, όπως...  

air dry2

 

2022-11-11
Air-dry ή πώς θα στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ανέξοδα!

Η παρουσία του σεσουάρ στο top10 των πιο ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, προξενεί...  

static hair

 

2021-01-17
​Όταν τα μαλλιά «ηλεκτρίζονται»

Με το χειμωνιάτικο κρύο-άργησε φέτος αλλά ήρθε- τα μαλλιά μας, ιδίως αν είναι λεπτά και ίσια, ξαφνικά...  

hair changes

 

2021-04-07
​Μια μικρή αλλαγή στα μαλλιά, μια μεγάλη αλλαγή στη διάθεση

Διατηρώντας για χρόνια το ίδιο μήκος, το ίδιο χρώμα, το ίδιο στιλ, κάποτε θα βαρεθείτε όχι μόνο...  

eco friendly haircare

 

2021-05-12
Πόσο eco-friendly είναι η φροντίδα των μαλλιών μας;

Στη λίστα με τις φιλικές προς το περιβάλλον τελετουργίες ομορφιάς, η περιποίηση επί….κεφαλής φιγουράρει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;