CONNECT:  
             

Αντιοξειδωτικά ή πως θα αποτρέψουμε την πρόωρη γήρανση

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

144 Μαζί με τα αντηλιακά συνθέτουν το ιδανικό δίδυμο για την αντιγηραντική φροντίδα της νεανικής, ακόμη, επιδερμίδας. Ο λόγος στα αντιοξειδωτικά, την πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας από την πρόωρη γήρανση.

Μας αρέσει δεν μας αρέσει , η γήρανση της επιδερμίδας είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο. Είναι μια προϊούσα φυσική κατάσταση από την οποία δεν γλυτώνει κανείς. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τα σημάδια αποτυπώνονται πολύ πριν την ώρα τους. Βασικός ένοχος, σε ποσοστό 90%, είναι οι ελεύθερες ρίζες. Τα ασταθή μόρια οξυγόνου που προκειμένου να σταθεροποιηθούν επιτίθενται στα κύτταρα , τα οξειδώνουν και τα αποδιοργανώνουν. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο αριθμός των ελεύθερων ριζών ξεπερνά- αναζητήστε την αιτία στις κάθε άλλο από φιλικές προς την επιδερμίδα σύγχρονες περιβαλλοντικές συνθήκες - τις δυνατότητες των φυσικών αμυντικών μηχανισμών της επιδερμίδας. Δεν εξουδετερώνονται και προκαλούν οξειδωτικό στρες, το βασικό λόγο της πρόωρης γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά, οι ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα δεσμεύοντας ή εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας με ορατές, μάλιστα, αποδείξεις για την αποτελεσματική τους δράση όταν εφαρμόζονται έγκαιρα. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους.

Βιταμίνη E. Το αντιοξειδωτικό με τις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι, ταυτόχρονα, ένα αποτελεσματικός μαλακτικός παράγοντας, ενώ ξεχωρίζει και για την αντιφλεγμονώδη της δράση. Όταν αναφερόμαστε στη βιταμίνη Ε εννοούμε την ομάδα των οκτώ όμοιων χημικών ουσιών που ονομάζονται τοκοφερόλες και εμφανίζονται με 4 μορφές, την Α, Β, Γ και Δ –τοκοφερόλη. Από αυτές πιο γνωστή είναι η α-τοκοφερόλη που βρίσκεται στα κατώτερα στρώματα της κεράτινης στιβάδας, ενώ σε μικρότερες ποσότητες υπάρχει και στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει καλά οχυρωμένη την κεράτινη στιβάδα μεταφέροντας βιταμίνη Ε μέσα από το σμήγμα. Όμως η τελική ποσότητα δεν είναι ποτέ αρκετή. Την έλλειψή της τότε αναπληρώνει αποτελεσματικά η τοπική εφαρμογή.

Συνένζυμο Q10. Ή ουβικινόνη. Είναι ένα ακόμη λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που έχει παρόμοια σύσταση με τις βιταμίνες και ξεχωρίζει χάρη στην ιδιότητά του να συντίθεται στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ένα από τα λίγα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα μιτοχόνδρια , τα ενεργειακά εργοστάσια των κυττάρων. Σύμφωνα με τις μελέτες, το συνένζυμo Q10 προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία μειώνοντας την παραγωγή της κολλαγενάσης, του καταστροφικού ενζύμου για το κολλαγόνο. Με το πέρασμα όμως του χρόνου τα επίπεδα στον οργανισμό μειώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται, αντίστοιχα, η ικανότητα των κυττάρων να συνθέσουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Το συνένζυμο Q10 που περιέχεται στη φόρμουλα των καλλυντικών προϊόντων ενισχύει τους μηχανισμούς επανόρθωσης της επιδερμίδας, προστατεύει και μειώνει αισθητά τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη C. Η πιο διάσημη βιταμίνη. Στην καθαρή της μορφή την βρίσκουμε να αναγράφεται ως ascorbic acid ή L- ascorbic acid. Η βιταμίνη C ξεχωρίζει για τα πολλά στον αριθμό σύνθετα παράγωγά της. Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή ουσία που όμως, όταν αναμειγνύεται με νερό και εκτίθεται στο οξυγόνο και το φως χάνει τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό δίδυμο που προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Απενεργοποιεί τις ασταθείς ελεύθερες ρίζες πολύ πριν αυτές προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή στην επιδερμίδα. Το γεγονός ότι ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο γιατί αποτελεί το «αγαπημένο συστατικό» της σύγχρονης βιομηχανίας της ομορφιάς.

Ρεσβερατρόλη. Ο λόγος που …. «οφείλουμε» να πίνουμε καθημερινά ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί. Είναι ένα φυτοοιστρογόνο, μια από τις ιδιαίτερα ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες που βρίσκουμε στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, στα φασόλια και στα μούρα. Αυτό που κάνει τη ρεσβερατρόλη να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι πρώτα απ' όλα η διπλή της δράση. Εξουδετερώνει τις ήδη υπάρχουσες ελεύθερες ρίζες ενώ, ταυτόχρονα, προλαμβάνει τη δημιουργία νέων. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, αποδεικνύεται ακόμη πιο αποτελεσματική και από το ισχυρό δίδυμο των βιταμινών C + E. Αξίζει λοιπόν να την συμπεριλάβουμε στους top αντιγηραντικούς παράγοντες και για έναν ακόμη λόγο. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, έχουμε να κάνουμε με ένα αντιοξειδωτικό που λειτουργεί σε 24ωρη βάση ενισχύοντας έτσι τους αμυντικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;