CONNECT:  
             

Κάτι να καίει ….αλλά όχι τα μαλλιά.

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Heat styling Είναι τα μαγικά εργαλεία που φορμάρουν, ισιώνουν, κάνουν μπούκλες. Δυστυχώς, για να τα κάνουν όλα αυτά,  χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στα μαλλιά. Τα προϊόντα προστασίας από τη θερμότητα του styling είναι οι μόνοι σύμμαχοι που έχουν. Αρκούν όμως;

Παλιά, οι μαμάδες μας όταν δεν είχαν το χρόνο ή δεν τους επέτρεπαν τα οικονομικά τους να πάνε να «χτενιστούν», κυκλοφορούσαν στο σπίτι, όλη μέρα, με ρόλεϊ στο κεφάλι. Η μάλλον αστεία αυτή εικόνα έχει περάσει πια στην ιστορία. Το styling με τη βοήθεια της θερμότητας, είναι εδώ και χρόνια, ο δημοφιλέστατος τρόπος ισιώματος ή φορμαρίσματος των μαλλιών, στο σπίτι και βέβαια στο κομμωτήριο. Όμως δεν είναι και τόσο αθώος. Οι φθορές που προξενούν στην τρίχα οι υψηλές θερμοκρασίες του σεσουάρ, της πρέσας ισιώματος ή του ψαλιδιού για μπούκλες είναι σοβαρές. Για το λόγο αυτό, αναπτύχθηκαν προϊόντα styling με εξειδικευμένες φόρμουλες εμπλουτισμένες με συστατικά που προστατεύουν τα μαλλιά από τη θερμότητα. Το ότι τα χρησιμοποιούμε όμως δεν είναι λόγος εφησυχασμού, γιατί η θωράκιση που προσφέρουν στην τρίχα, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουμε να πιστεύουμε …

Μαλλιά και θερμότητα: μια… ανάρμοστη σχέση

Τα περισσότερα εργαλεία για το ίσιωμα και τις μπούκλες «δουλεύουν» με θερμοκρασίες από 95°-170°. Όμως η συστηματική έκθεση των μαλλιών σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 130°),κατά τη διάρκεια του styling , προξενεί σοβαρές φθορές, συχνά ανεπανόρθωτες :

1. Αποσύνθεση της χρωστικής (μελανίνη) της τρίχας, η οποία οδηγεί σε αλλαγές στο χρώμα της. Αντίστοιχα, στα μαλλιά που έχουν υποστεί ντεκαπάζ, το ξανθό χρώμα γίνεται κίτρινο.

2. Φθορά στην επιφάνεια (λέπια) της τρίχας , με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται άγρια και θαμπά.

3. Αποδυνάμωση των πρωτεϊνών (κερατίνη) στο εσωτερικό της τρίχας , με αποτέλεσμα τα μαλλιά να χάνουν τη δύναμη και την ελαστικότητά τους και να γίνονται εύθραυστα.

4. Εξάτμιση της υγρασίας από το εσωτερικό της τρίχας-ιδιαίτερα όταν το styling γίνεται σε βρεγμένα μαλλιά.

Ποιος είναι ο ρόλος των προϊόντων προστασίας από τη θερμότητα;

Χωρίς να είναι πάντα σαφής ο τρόπος με τον οποίο δρουν , τα προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για το styling με τη χρήση θερμαινόμενων συσκευών, ανάλογα με την τεχνολογία τους και τα συστατικά που περιέχουν μπορούν να προστατεύουν την τρίχα με πολλούς τρόπους:

  • Κατανέμοντας ομοιόμορφα τη θερμότητα
  • Σχηματίζοντας ένα ενδιάμεσο στρώμα ασφαλείας , το οποίο εμποδίζει τη συσκευή να έρθει σε απευθείας επαφή με την τρίχα, μειώνοντας έτσι τη φθορά από τη θερμότητα .
  • Μειώνοντας τη μετάδοση της θερμότητας. Χάρη στο φιλμ που σχηματίζουν στην επιφάνεια της τρίχας, τη λειαίνουν και το ψαλίδι ή η πρέσα, γλιστρά και περνά πιο γρήγορα από πάνω της, περιορίζοντας έτσι τη φθορά. Επιπλέον, με το φιλμ αυτό, η τρίχα γίνεται λιγότερο πορώδης, επομένως φριζάρει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας.
  • Αποτρέποντας την απώλεια της φυσικής υγρασίας της τρίχας κατά τη διάρκεια του styling αλλά και μετά, στη διάρκεια της μέρας, όταν τα μαλλιά, εκτεθειμένα σε εχθρικούς κλιματολογικούς παράγοντες-κρύο, ζέστη κλπ- κινδυνεύουν να αφυδατωθούν.

Οι 3 σωματοφύλακες , οι 2 σιλικόνες και… τα έλαια της φύσης

Από τα πολλά συστατικά που εμπλουτίζουν τις φόρμουλες των προϊόντων προστασίας από τη θερμότητα του styling , τρεις χημικές ουσίες που έχουν μελετηθεί, παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα και μετρήσιμα οφέλη- 10-20% μικρότερη βλάβη- για τα μαλλιά. Τα συστατικά αυτά, σχηματίζουν ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια της τρίχας που κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα και επιβραδύνει τη μετάδοσή της. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά δεν θα «κάψουν» απότομα, επομένως η φθορά θα είναι ηπιότερη. Ειδικότερα:

  • Το συμπολυμερές από ακρυλικό PVP/DMAPA (PVP/DMAPA acrylates copolymer), καλύπτει την επιφάνεια της τρίχας με προστατευτικό φιλμ και επιπλέον κάνει τα μαλλιά ευκολοχτένιστα.
  • Η υδρολυμένη πρωτεΐνη σιταριού (Ηydrolysed Wheat Protein) , θρέφει τα μαλλιά, τα κάνει απαλά και «εισπράττει» το μεγαλύτερο μέρος της φθορά που προκαλεί η θερμότητα στην κερατίνη της τρίχας.
  • Ο μαλακτικός/ αντιστατικός παράγοντας Quaternium 70, προστατεύει τα μαλλιά από τη θερμότητα και τα κρατά στη… θέση τους, περιορίζοντας σημαντικά το φριζάρισμα.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα συστατικά που δρουν με παρόμοιο τρόπο και έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους-απλώς δεν υπάρχουν γι αυτά δημοσιευμένες μελέτες. Για παράδειγμα, όταν στη φόρμουλα ενός προϊόντος συνδυάζονται δύο σιλικόνες, η κυκλομεθικόνη και η διμεθικόνη (cyclomethicone / dimethicone), χάρη στη χαμηλή θερμική τους αγωγιμότητα, επιβραδύνουν τη μεταφορά της θερμότητας στην τρίχα. Επιπλέον, με το φιλμ που σχηματίζουν στην επιφάνειά της, «σφραγίζουν» τα λέπια, περιορίζοντας έτσι την απώλεια υγρασίας-η κυκλομεθικόνη ενυδατώνει τα μαλλιά και η διμεθικόνη εμποδίζει την αφυδάτωση.

Τέλος, εκτός από τη χημεία του εργαστηρίου υπάρχει και η χημεία της φύσης. Πολλά έλαια φυτικής προέλευσης, όπως το φοινικέλαιο, το ελαιόλαδο, το έλαιο αργκάν ή από κουκούτσια σταφυλιού κλπ., εκτός από την θρεπτική και ενυδατική τους δράση αποδεικνύονται μια πρώτης τάξεως ασπίδα που παρεμβάλλεται –κυριολεκτικά-, ανάμεσα στα εργαλεία styling και τα μαλλιά, για τα προστατέψει από τη θερμότητα.

Αν εντοπίσετε λοιπόν κάποιο από τα παραπάνω συστατικά στις πρώτες θέσεις της λίστας -τα «ψιλά γράμματα» που διαβάζετε στη συσκευασία - μπορείτε να είστε σίγουρες ότι με το προϊόν που επιλέξατε σε συνδυασμό πάντα με υψηλής ποιότητας stylers, τα μαλλιά σας είναι μάλλον σε… καλά χέρια.

Skingurus say: Ακόμα και το καλύτερο προϊόν styling δεν μπορεί να αποτρέψει τη φθορά, απλώς να την περιορίσει. Να θυμάστε πάντα ότι το υψηλότερο… σκορ που μπορεί να πετύχει ένα προϊόν στην προστασία των μαλλιών από τη θερμότητα είναι μόλις 50%!

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                       

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
shampoing

 

2016-01-08
Είστε σίγουρες ότι λούζεστε σωστά;

Αναρωτιέστε γιατί όταν σας περιποιούνται στο κομμωτήριο, τα μαλλιά σας δείχνουν πιο ανάλαφρα, πιο...  

SPLIT ends

 

2017-01-13
Ψαλίδα: μπορούμε να την αποφύγουμε;

Είναι η πιο χαρακτηριστική ένδειξη ότι δεν συμπεριφερόμαστε σωστά στα μαλλιά μας. Ο μοναδικός τρόπος...  

Hair colouring

 

2016-06-14
Μια βαφή παρακαλώ… για το σπίτι

Λίγο η κρίση, λίγο ο χρόνος που δεν περισσεύει, λίγο η ευκολία στην αγορά τους, οι βαφές μαλλιών...  

oily hair

 

2017-02-01
Πάλι θέλω λούσιμο….

Μαλλιά που «λαδώνουν», μαλλιά χωρίς όγκο και ζωντάνια, που δείχνουν θαμπά και άλουστα, μια μόλις...  

hair conditioner

 

2016-05-23
Ανατομία ενός κοντίσιονερ

Ακούγεται παράξενο αλλά πολλές γυναίκες- κι ακόμα πιο πολλές Ελληνίδες – αποφεύγουν να χρησιμοποιούν...  

Hair Sunscreen

 

2016-07-07
Αντηλιακή προστασία: απαραίτητη στα μαλλιά όσο και στην επιδερμίδα

Η έκθεση στον ήλιο είναι μόνο η αρχή. Αλάτι και χλώριο ακολουθούν για να ολοκληρώσουν την καλοκαιρινή...  

psi

 

2015-12-02
Θέλουν και τα μαλλιά τις βιταμίνες τους

Λεπτά , θαμπά μαλλιά που «σπάνε» εύκολα. Μήπως σας λείπουν βιταμίνες; Πριν να είναι αργά γνωρίστε...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;