CONNECT:  
             

Καθαρισμός: όλα ξεκινούν από εδώ

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

facial cleansers Μόνον όταν η επιδερμίδα είναι καθαρή μπορεί να λειτουργεί φυσιολογικά, να αναζωογονείται, να αναπνέει ελεύθερα αλλά και να «αξιοποιεί» τα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης προς όφελός της. Αρκεί να γίνεται σωστά με προϊόντα που σέβονται τις ιδιαίτερες ανάγκες της.

Η επιδερμίδα του προσώπου είναι το μοναδικό σημείο που δέχεται καθημερινά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου μακιγιάζ- συχνά παραπάνω από μια στρώση-, σκόνη, ρύπους και μικροσωματίδια , τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον που την εμποδίζει να αναπνέει και να λειτουργεί φυσιολογικά. Ο μοναδικός τρόπος για να την απαλλάξουμε από όλα τα παραπάνω είναι να φροντίζουμε για τον καθημερινό, βραδινό καθαρισμό. Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί τονίζουν ανελλιπώς πως είναι η πιο σημαντική κίνηση στη ρουτίνα περιποίησης.

Τι προσφέρουν τα προϊόντα καθαρισμού. Οι εξειδικευμένες συνθέσεις των προϊόντων ντεμακιγιάζ και καθαρισμού της επιδερμίδας έχουν διπλή αποστολή. Να απομακρύνουν μακιγιάζ, σκόνη, ατμοσφαιρικούς ρύπους και νεκρά κύτταρα και να απελευθερώνουν αποτελεσματικά τους πόρους για να αναπνέει και να αναζωογονείται σωστά η επιδερμίδα. Κι όλα αυτά χωρίς να την απογυμνώνουν από τα φυσικά της λιπίδια και να διαταράσσουν έτσι την ισορροπία στην επιφανειακή στιβάδα . Στην πλειοψηφία τους περιέχουν έναν απορρυπαντικό παράγοντα - βιοτεχνολογικής ή φυτικής προέλευσης-που «απορροφά» ρύπους και παραπανίσιο σμήγμα και με τη βοήθεια του νερού τα απομακρύνει . Το πρόβλημα δημιουργείται όταν μαζί με τους ρύπους αφαιρεί και τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας που συνθέτουν το υδρολιπιδικό φιλμ, την ασπίδα προστασίας της. Τη συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Η επιδερμίδα σταδιακά αφυδατώνεται, γίνεται ξηρή και καταλήγει ευαίσθητη.

Τι αναζητούμε εμείς. Βασική προϋπόθεση για το σωστό καθαρισμό είναι οι συνθέσεις τις οποίες επιλέγουμε, να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του τύπου της επιδερμίδας μας. Αν έχουμε, για παράδειγμα, ξηρή επιδερμίδα αναζητούμε alcohol-free προϊόντα, που δεν περιέχουν οινόπνευμα. Στις λιπαρές συστήνονται οι απαλές συνθέσεις με χαμηλό pH και κερατολυτικούς παράγοντες που απομακρύνουν το παραπανίσιο σμήγμα χωρίς να διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία στην επιφάνεια. Αρώματα, αιθέρια έλαια και σκληροί καθαριστικοί παράγοντες αντενδείκνυνται για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Όταν το μακιγιάζ είναι έντονο η βραδινή τελετουργία περιλαμβάνει δύο στάδια. Ντεμακιγιάζ και καθαρισμό της επιδερμίδας. Αρχίζουμε από τα μάτια με τα εξειδικευμένα προϊόντα που περιέχουν καταπραϋντικούς παράγοντες οι οποίοι σέβονται την ευαισθησία της περιοχή , συνεχίζουμε με έλαιο ντεμακιγιάζ σε όλο το πρόσωπο ή γαλάκτωμα για τις πιο παραδοσιακές και ολοκληρώνουμε με τον καθαρισμό της επιδερμίδας. Επίσης, δεν αμελούμε ποτέ τον καθαρισμό μετά την άσκηση στο γυμναστήριο. Βακτήρια, τοξίνες, έλαια και ιδρώτας φτιάχνουν το ιδανικό …..κοκτέιλ για να φράζουν οι πόροι.

Μια ματιά στη λίστα. Τα προϊόντα καθαρισμού, όπως είπαμε, έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν βακτήρια, ρύπους, μακιγιάζ. Όμως, ταυτόχρονα, οφείλουν να είναι φιλικά προς την επιδερμίδα και να μην τραυματίζουν το υδρολιπιδικό φιλμ. Για να το πετύχουν, συνδυάζουν απορρυπαντικούς παράγοντες, φυτικά έλαια , ενυδατικά όπως και καταπραϋντικά συστατικά.

Απορρυπαντικοί και αφριστικοί παράγοντες. Από τα πρώτα που εντοπίζουμε είναι το λαουρυλοθειικό νάτριο ( sodium lauryl sulfate ή SLS) και αιθέρα ( sodium laureth sulfate ). Πρόκειται για συνθετικές επιφανειοδραστικές ουσίες που βοηθούν στην ένωση του νερού με τα κατάλοιπα των καλλυντικών, τα έλαια και τους ρύπους για να απομακρύνονται ευκολότερα. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν περιέχονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις του 2% γιατί έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει κίνδυνος να αφυδατώσουν και να ερεθίσουν την επιδερμίδα. Το στεαρικό οξύ ( stearic acid), ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ, το λαουρικό (lauric acid) όπως και το παλμιτικό οξύ ( palmitic acid) είναι επίσης μια ακόμη κατηγορία απορρυπαντικών συστατικών που εντοπίζουμε αρκετά συχνά στα προϊόντα καθαρισμού.

Μαλακτικοί παράγοντες. Έχουν δύο πολλούς σοβαρούς λόγους για να μην λείπουν από τη σύνθεση των προϊόντων καθαρισμού. Αναπληρώνουν τα αποθέματα νερού που μειώνονται λόγω της εντατικής καθαριστικής δράσης ενώ, ταυτόχρονα, διατηρούν λεία και απαλή την επιδερμίδα. Στην πλειοψηφία τους τα ενυδατικά συστατικά που επιλέγονται- γλυκερίνη , προβιταμίνη Β5, αλλαντοΐνη- δημιουργούν ένα λεπτό φιλμ με στόχο να αποτρέψουν την απώλεια της υγρασίας.

Φυτικά έλαια. Όλα ξεκινούν από την αρχή που θέλει τα όμοια να διαλύονται μόνο με όμοια. Διαλύτης και διαλυόμενη ουσία έχουν την ίδια χημική σύσταση. Τα έλαια επιλέγονται γιατί απομακρύνουν εύκολα προϊόντα με λιπαρά συστατικά, σμήγμα και μακιγιάζ. Συμβάλλουν όμως και στην ενυδατική δράση του προϊόντος ενώ κάποια ξεχωρίζουν για τις αντισηπτικές τους ιδιότητες. Ελαιόλαδο, έλαιο χοχόμπα (jojoba oil) λάδι καρύδας (coconut oil) και έλαιο από τεϊόδεντρο ( tea tree oil) καταγράφουν τις πιο σημαντικές επιδόσεις στον καθαρισμό της επιδερμίδας.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                               

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;