CONNECT:  
             

Τα καλλυντικά και τα συστατικά τους. Πού ακριβώς στοχεύουν;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

«Φτάνει σε βάθος». Μια φράση που λέγεται κατά κόρον και συνήθως μας πείθει για την αποτελεσματικότητα ενός καλλυντικού. Είναι όμως πάντα έτσι; Όχι βέβαια! Ας δούμε λοιπόν ποια προϊόντα οφείλουν να μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και ποια χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ για να βρουν το στόχο τους και να αποδείξουν τη δράση των συστατικών τους. 

Πριν καταγράψουμε το πεδίο δράσης των βασικότερων προϊόντων που χρησιμοποιούμε για τη φροντίδα της επιδερμίδας, καλό είναι να θυμηθούμε τη δομή της.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, το δέρμα μας αποτελείται από τρία βασικά τμήματα, την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Με το τελευταίο δεν θα ασχοληθούμε γιατί η δράση των καλλυντικών δύσκολα φτάνει ως εκεί. Αντίθετα, μας αφορά ιδιαίτερα και γι αυτό θα το δούμε σαν ξεχωριστή κατηγορία, το ανώτερο τμήμα της επιδερμίδας, που δεν είναι άλλο από την κερατίνη στιβάδα. Η σχετικά λεπτή σε πάχος αλλά ανθεκτική αυτή στιβάδα που αποτελείται από σειρές νεκρών κυττάρων- έχουν δηλαδή χάσει τον πυρήνα τους- είναι το «τείχος» προστασίας της επιδερμίδας από το εχθρικό περιβάλλον. Είναι μια «αποθήκη» νερού και θρεπτικών συστατικών. Πάνω από όλα, είναι ο «πορτιέρης» που ελέγχει τι περνά και τι δεν περνά στα …ενδότερα. Οι στιβάδες που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, φιλοξενούν ζωντανά κύτταρα διαφόρων τύπων τα οποία γεννιούνται στη βασική στιβάδα, στα σύνορα της επιδερμίδας με το χόριο. Τέλος, φτάνοντας στο χόριο, καταλαβαίνουμε γιατί είναι ο …επίζηλος στόχος της βιομηχανίας καλλυντικών. Εκεί θα βρούμε το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις πολύτιμες δομικές ίνες που εξασφαλίζουν σφριγηλότητα και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.

Πού πρέπει να φτάνουν τα καλλυντικά;

Προορισμός: κερατίνη στιβάδα
Προϊόν: Καθαρισμός, απολέπιση, ενυδάτωση, προστασία
Συστατικά : επιφανειοδραστικά (καθαριστικοί παράγοντες), οξέα φρούτων και ένζυμα, λιπίδια, ενυδατικοί παράγοντες (ceramides, γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ κ.α.), αντηλιακά φίλτρα.

Τα συστατικά που εμπλουτίζουν τα προϊόντα καθαρισμού και ντεμακιγιάζ, δρουν, όπως είναι φυσικό, αποκλειστικά στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Στόχος τους είναι να απομακρύνουν μακιγιάζ, σκόνη και ρύπους. Τα αντιγηραντικά συστατικά που συχνά περιέχουν δεν προσφέρουν ουσιαστικά κάποιο όφελος γιατί απομακρύνονται γρήγορα, με το νερό ή το βαμβάκι.

Στο ίδιο επίπεδο στοχεύουν και οι χημικοί απολεπιστικοί παράγοντες όπως είναι π.χ. τα οξέα φρούτων (ΑΗΑ). Η δράση τους είναι κερατολυτική-, χαλαρώνουν δηλαδή τους δεσμούς των νεκρών κερατινοκυττάρων (το «τείχος» που λέγαμε) έτσι ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν ευκολότερα . Επιπλέον, βελτιώνουν την υφή της επιδερμίδας και διευκολύνουν τη διείσδυση των ενεργών συστατικών που ακολουθούν.

Από τα συστατικά των ενυδατικών προϊόντων, αυτά που στοχεύουν στην κερατίνη στιβάδα, είναι όσα έχουν υδρόφιλα, υδρόφοβα ή μαλακτικά χαρακτηριστικά, είναι δηλαδή μεγάλα μόρια τα οποία παραμένουν στην επιφάνεια για να προστατεύσουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας, συγκρατώντας ή αναπληρώνοντας τη φυσική της υγρασία. Για παράδειγμα, όταν μια κρέμα ημέρας, περιέχει υαλουρονικό οξύ, το μοριακό του βάρος είναι σκόπιμα υψηλό για να μην διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες αλλά να παραμένει στην κερατίνη στιβάδα και να την ενυδατώνει.

Στην κερατίνη στιβάδα δρουν τέλος και τα φυσικά αντηλιακά φίλτρα, γιατί είναι σχεδιασμένα να καλύπτουν την επιδερμίδα με ένα «καθρέφτη» που αντανακλά τις ακτίνες UV.

Προϊόν: Βαθιά ενυδάτωση, ενέργεια, λάμψη
Προορισμός: Επιδερμίδα
Συστατικά: φυτικά βλαστοκύτταρα, πεπτίδια, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ενυδατικοί και λευκαντικοί παράγοντες.

Όπως είπαμε, οι στιβάδες που βρίσκονται κάτω από την κερατίνη, περιέχουν, ζωντανά, ενεργά κύτταρα, που διατηρούν τον πυρήνα τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι προγραμματισμένα , όσο ζουν, να εκτελούν μια σειρά από σύνθετες βιοχημικές λειτουργίες. Στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας βρίσκονται τα μελανινοκύτταρα που παράγουν μελανίνη αλλά και τα βλαστοκύτταρα, από τα οποία γεννιούνται νέα κύτταρα. Το δρομολόγιο των καλλυντικών συνθέσεων που υπόσχονται να προσφέρουν εντατική ενυδάτωση, να καταπολεμήσουν τις κηλίδες, εξισορροπώντας την παραγωγή μελανίνης, να διεγείρουν τον κυτταρικό μεταβολισμό ή να προστατεύσουν το περιβάλλον και να ενισχύσουν τις λειτουργίες των βλαστοκυττάρων, ολοκληρώνεται στην επιδερμίδα. Για να φτάσουν όμως εκεί, πρέπει πρώτα να υπερπηδήσουν ένα συχνά ανυπέρβλητο εμπόδιο: τον φραγμό της κερατίνης στιβάδας . Για παράδειγμα, υδρόφιλα συστατικά, μόρια μεγάλου μοριακού βάρους ή ουσίες που δεν αναγνωρίζονται ως «φιλικές» προς την επιδερμίδα, είναι αδύνατο να διεισδύσουν στις βαθύτερες στιβάδες της-πολύ περισσότερο στη βασική. Ευτυχώς, η σύγχρονη τεχνολογία έχει βρει εναλλακτικούς τρόπους. Ενεργά συστατικά κλεισμένα σε «έξυπνα» συστήματα μεταφοράς, βιομιμητικά μόρια, πεπτίδια-αγγελιαφόροι, συστατικά μικρού μοριακού βάρους, κατορθώνουν να «ξεγελάσουν» τον φραγμό της κερατίνης στιβάδας, να τη διαπεράσουν και να φτάσουν, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ακρίβεια στο στόχο τους -οι συμπυκνωμένοι οροί έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Προϊόν: Αντιγήρανση
Προορισμός: Χόριο
Συστατικά: βιομιμητικά πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους, αναστολείς MMP ρετινόλη, φυτικά εκχυλίσματα

Το χόριο, είναι ένα αόρατο δίκτυο στήριξης, ένα ελαστικό στρώμα πάνω στο οποίο ακουμπά η επιδερμίδα . Εκεί βρίσκονται οι ινοβλάστες -το «εργοστάσιο» παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης-, σ’ αυτούς δίνεται η εντολή –μέσω των φυσικών πεπτιδίων-για την επιδιόρθωση των κυττάρων από τις φθορές τους ή για την αναπλήρωση των ελλείψεών τους. Γι αυτό, κάθε προϊόν που δηλώνει αντιρυτιδικό ή συσφιγκτικό, κάθε σύνθεση δηλαδή που υπόσχεται να καταπολεμήσει τα σημάδια της γήρανσης, «οφείλει», αφενός μεν να φτάσει στο χόριο αφετέρου δε να βρει τον τρόπο να επανενεργοποιήσει τους ινοβλάστες που μειώνουν, χρόνο με το χρόνο, τη δραστηριότητά τους. Και στην περίπτωση αυτή, τα αντιγηραντικά προϊόντα που το κατορθώνουν, είναι αυτά που συνδυάζουν ισχυρά κοκτέιλ ενεργών συστατικών και τεχνολογία αιχμής. Δραστικά μόρια που, έχοντας «ταξιδέψει» μέσα σε συστήματα μεταφοράς, απελευθερώνονται εκεί όπου θα έχουν αποτέλεσμα, βιομιμητικά πεπτίδια που μιμούνται τη δράση των φυσικών πεπτιδίων και δίνουν «αντ’ αυτών» εντολές στους ινοβλάστες, κυρίως όμως συστατικά με βιοδιαθεσιμότητα –δηλαδή σε μορφή και δοσολογία που να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους δερματικούς ιστούς.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;