Δίνουν το παρών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. "Συχνάζουν" στα γυμναστήρια, κι όταν τις στερούμαστε, οι δυνάμεις μας πολύ γρήγορα μας εγκαταλείπουν. Υπάρχουν όμως και οι άγνωστες πρωτεΐνες, αυτές που κρατούν τα κλειδιά της νεανικότητας αλλά και της γήρανσης της επιδερμίδας .

post item

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο διαπρεπής Σουηδός χημικός Γιονς Γιάκομπ Μπερτσέλιους, αναζητώντας ένα όρο που να περιγράφει με ακρίβεια την οργανική ουσία που μελετούσε, «ανακάλυψε» το ελληνιστικό επίθετο πρωτέιος- σημαίνει πρώτης ποιότητας, πρωταρχικής σημασίας- και έπλασε τη λέξη πρωτεΐνη. Πράγματι, η επιστημονική γνώση που αποκτήθηκε από τότε, επιβεβαίωσε τον πρωταρχικό ρόλο που παίζουν οι πρωτεΐνες στην οργάνωση και τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

Οι πρωτεΐνες είναι δομικό συστατικό των κυττάρων όχι μόνο του δέρματος, αλλά ολόκληρου του οργανισμού. Φανταστείτε μια σειρά από περίπλοκες, τρισδιάστατες αλυσίδες, με κρίκους φτιαγμένους από αμινοξέα- οι απλές πρωτεΐνες- και από μεταλλικά ιόντα, λιπίδια ή σάκχαρα-οι σύνθετες. Οι πρωτεΐνες επηρεάζουν τον μεταβολισμό των κυττάρων, καταλύουν βιοχημικές αντιδράσεις και, το σπουδαιότερο, ρυθμίζουν τη ροή των γενετικών πληροφοριών που βρίσκονται κωδικοποιημένες στο DNA. Η σύνθεση 120.000 πρωτεϊνών αποτελεί σύμφωνα με τους βιολόγους, «έκφραση» 30.000 γονιδίων, από τα οποία, περίπου 4.000 είναι υπεύθυνα για τις λειτουργίες του δέρματος.

Το δέρμα μας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνες. Ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνικών δομών, ξεχωρίζουν το κολλαγόνο και η ελαστίνη που χαρίζουν σφριγηλότητα και δύναμη στο δέρμα. Βασική δομική πρωτεΐνη είναι και η κερατίνη, η ουσία από την οποία σχηματίζονται τα μαλλιά, τα νύχια και βέβαια τα κερατινοκύτταρα της ανώτερης στιβάδας της επιδερμίδας (κερατίνη), που συνθέτουν την πιο ανθεκτική ασπίδα προστασίας του δέρματος.

Η «πρωτεΐνη της γήρανσης»

Η σύγχρονη βιολογική έρευνα, ανακαλύπτει σταδιακά την ύπαρξη χιλιάδων, άγνωστων μέχρι πρόσφατα, πρωτεϊνών. Πρωτεΐνες –δείκτες νεανικότητας του δέρματος, πρωτεΐνες –αγγελιοφόροι που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και των στιβάδων, αλλά και «κακές» πρωτεΐνες που η παρουσία τους δηλώνει κυτταρικές βλάβες ή και ασθένειες. Μια τέτοια είναι η προγερίνη (progerin), μια τοξική πρωτεΐνη η οποία υπάρχει σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σύνδρομο Hutchinson-Gilford ή progeria (προγηρία , ένα σοβαρό αλλά ευτυχώς εξαιρετικά σπάνιο κληρονομικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις πρόωρου γήρατος στα άτομα που γεννιούνται με αυτό.

Η προγερίνη συνδέεται όμως και με το φυσιολογικό γήρας και όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύεται στον οργανισμό προκαλώντας φθορά στο δέρμα. Έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα της προγερίνης μπορεί να είναι έως και 3 φορές υψηλότερα στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα από ό, τι σε νεότερα. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές μελέτες, αύξηση των επιπέδων προγερίνης προκαλεί και η επαναλαμβανόμενη έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UVA , με συνέπεια την εμφάνιση των σημαδιών πρόωρης γήρανσης σε μικρότερες ηλικίες .

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η «πρωτεΐνη της γήρανσης» έχει κινήσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της ιατρικής αλλά της επιστημονικής κοσμητολογίας. Μπορεί ο δρόμος για την αντιμετώπιση των ρυτίδων, της έλλειψης σφριγηλότητας και ελαστικότητας της επιδερμίδας να… περνά και μέσα από την προγερίνη; Οι ειδικοί λένε πως ναι και έχουν ήδη βρει το καλλυντικό «όχημα». Ποιο είναι αυτό; Δραστικά συστατικά και ειδικά εκχυλίσματα που συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής της τοξικής αυτής πρωτεΐνης και συγχρόνως ενεργοποιούν τον μεταβολισμό των γηρασμένων κυττάρων έτσι ώστε να λειτουργούν σαν να ήταν νεότερα . Ακούγεται ενδιαφέρον, δεν νομίζετε;


<- Επιστροφή
Loading