«Κλειδώνουν» την υγρασία, προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση, καταπραΰνουν την επιδερμίδα και τη διατηρούν απαλή, σφριγηλή και ελαστική. Κι αν ο οργανισμός μας αναζητά τα πολύτιμα ωμέγα 3 και 6 στην τροφή, το δέρμα μας μπορεί να τα βρει και στα καλλυντικά.

post item

Τι είναι τα Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το βασικό δομικό συστατικό όλων των ελαίων –υπάρχουν εκατοντάδες - είναι τα λιπαρά οξέα, τα οποία διακρίνονται σε κορεσμένα και ακόρεστα. Τα δεύτερα, ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Ανάμεσα λοιπόν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, υπάρχουν δύο, το λινολεϊκό ή λινελαϊκό οξύ (ω- 6) και το α-λινολενικό οξύ (ω- 3), τα μόνα που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να βιοσυνθέσει και τα λαμβάνει μέσω των τροφών που καταναλώνουμε. Αυτά είναι τα Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα.

Πού θα τα βρούμε; Οι τροφές ζωικής προέλευσης και όλα σχεδόν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο φρέσκος τόνος, είναι πλούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα. Επίσης, λινελαϊκό οξύ (ω-6) περιέχουν τα φυτικά λιπαρά, το κρέας και τα αυγά. Τα ω-3 λιπαρά οξέα θα τα βρούμε σε τροφές φυτικής προέλευσης. Ιδεώδεις πηγές είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πόσο…απαραίτητα είναι για την επιδερμίδα; Πολύ. Τα απαραίτητα Λιπαρά Οξέα βοηθούν τα κύτταρά της να συγκρατούν στο εσωτερικό τους το νερό και τα θρεπτικά συστατικά και να απομακρύνουν τα τοξικά κυτταρικά «σκουπίδια». Καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα της επιφανειακής στιβάδας της επιδερμίδας, σχηματίζοντας μια αδιάβροχη μεμβράνη που «κλειδώνει» την υγρασία της, τη λιπαίνει και την προστατεύει από εχθρικά βακτηρίδια. Επιπλέον, τα απαραίτητα Λιπαρά Οξέα (κυρίως τα ωμέγα 3) έχουν αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση, προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση, -μια από τις βασικές αιτίες γήρανσης- και τους παρέχουν φυσική αντηλιακή προστασία. Τέλος, ενεργοποιούν τη σύνθεση κολλαγόνου και διατηρούν την επιδερμίδα απαλή, σφριγηλή και ελαστική.

Τα βρίσκουμε και στα καλλυντικά; Βεβαίως. Μια διατροφή, πλούσια σε απαραίτητα Λιπαρά Οξέα, είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού και κατ’ επέκταση της επιδερμίδας. Η επιδερμίδα μας όμως έχει κι ένα «αντικλείδι»: τα καλλυντικά. Η σύνθεση πολλών προϊόντων για το πρόσωπο και το σώμα εμπλουτίζεται με φυτικά έλαια, (ελαιόλαδο, argan, borage oil κ.α.) πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 που συμβάλλουν ευεργετικά στην καλή λειτουργία του υδρολιπιδικού φραγμού, προσφέροντας ενυδάτωση και θρέψη στην ξηρή επιδερμίδα, που βρίσκεται εκτεθειμένη σε αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες-ήλιος, αέρας, κρύο κλπ. Συγχρόνως, βελτιώνουν την υφή της και καθυστερούν τα σημάδια γήρανσης. Τα έλαια αυτά θα τα βρούμε συχνά σε μικροσκοπικά λιποσώματα, τα οποία λειτουργούν στη σύνθεση μιας κρέμας, ως ενεργός λιπιδικός φορέας. Τι σημαίνει αυτό; Λόγω της ομοιότητάς τους με τα λιπίδια που συνθέτουν την μεμβράνη των κυττάρων, «ξεγελούν» τον φραγμό της κεράτινης στιβάδας και διευκολύνουν τη διείσδυση, τη γρήγορη απορρόφηση και την απελευθέρωση βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, εκεί ακριβώς που τα χρειάζεται το δέρμα μας …


<- Επιστροφή
Loading