Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς φτάνουν τα ενεργά συστατικά της κρέμας που φοράτε στον στόχο τους; Πώς ταξιδεύουν από την επιφάνεια μέχρι τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος; Αν ναι, σας πληροφορούμε ότι διαθέτουν …δικό τους όχημα που δεν είναι άλλο από τα λιποσώματα.

post item

Η αποτελεσματικότητα προϊόντων περιποίησης που φοράμε δεν εξαρτάται μόνο από τα πολλά ή λίγα ενεργά συστατικά που περιέχει. Για να είναι πραγματικά ωφέλιμα θα πρέπει να έχουν… στόχο, να φτάνουν στην στιβάδα κυττάρων του δέρματος για τα οποία προορίζονται και εκεί να προσφέρουν το μέγιστο της δράσης τους. Αυτό, στη γλώσσα των καλλυντικών ονομάζεται βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών.

Δεν αρκεί όμως να γνωρίζουμε τον προορισμό τους, πρέπει να βρεθεί και το σωστό όχημα που θα τα μεταφέρει ως εκεί. Για φτάσουν στα κύτταρα-στόχο και να εξασφαλιστεί η βιοδιαθεσιμότητά τους, η βιομηχανία καλλυντικών επιστρατεύει τα λιποσώματα, το πιο διαδεδομένο σύστημα μεταφοράς ενεργών συστατικών στις καλλυντικές συνθέσεις .

Τι είναι: «Πατέρας» των λιποσωμάτων είναι ο Βρετανός αιματολόγος Dr Bangham, ο πρώτος που τα είδε στο μικροσκόπιο και τα περιέγραψε, το 1961, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος μεταφοράς δραστικών ουσιών στο ανθρώπινο σώμα με στόχο την θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Είκοσι χρόνια αργότερα αξιοποιήθηκαν σε καλλυντικές φόρμουλες για να μεταφέρουν ενυδατικά, θρεπτικά και αντιγηραντικά συστατικά στο δέρμα, εκεί ακριβώς που τα έχει περισσότερο ανάγκη. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η βιομηχανία καλλυντικών ανέπτυξε με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, νανολιποσώματα, περίπου 20 φορές μικρότερα σε μέγεθος από τα κλασικά λιποσώματα, τα οποία διεισδύουν βαθύτερα και απελευθερώνουν τα ενεργά συστατικά τους σταδιακά και για περισσότερο χρόνο. Έτσι, η φόρμουλα της κρέμας ενισχύεται χωρίς να αλλοιώνεται η καλλυντική της υφή, χωρίς να γίνεται δηλαδή παχύρρευστη και λιπαρή.

Τι κάνουν: Τα λιποσώματα δεν είναι συστατικά αλλά ενεργοί λιπιδικοί φορείς, λειτουργούν δηλαδή σαν …«όχημα». Οι μικροσκοπικές αυτές σφαίρες, λόγω της μοναδικής μοριακής τους δομής, μπορούν να συγκρατούν στο εσωτερικό τους και να μεταφέρουν θρεπτικά καλλυντικά συστατικά αλλά και φαρμακευτικές ουσίες. Βιταμίνες μεγάλου μοριακού βάρους όπως είναι η Ε, έλαια, ενυδατικά και αντιγηραντικά συστατικά, ενσωματώνονται στα λιποσώματα, τα οποία λόγω της ομοιότητάς τους με τα λιπίδια που συνθέτουν την μεμβράνη των κυττάρων, «ξεγελούν» -σαν άλλος Δούρειος Ίππος- τον φραγμό της κεράτινης στιβάδας και διευκολύνουν τη διείσδυση, τη γρήγορη απορρόφηση και την απελευθέρωσή τους εκεί ακριβώς που τα χρειάζεται το δέρμα μας.

Αυτό που κάνει τα λιποσώματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι το γεγονός ότι παρόλο που δεν θεωρούνται συστατικά, με τη στενή έννοια του όρου, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο δέρμα μας. Τα «υλικά» από τα οποία είναι φτιαγμένα (λιπίδια και νερό), βελτιώνουν την υφή της επιδερμίδας, κάνοντάς την πιο λεία και απαλή, ενώ, διεισδύοντας στις βαθύτερες στιβάδες για να γίνουν ένα με τις κυτταρικές μεμβράνες και να εναποθέσουν τα συστατικά που μεταφέρουν, ενισχύουν την ενυδάτωση του δέρματος και καθυστερούν τα σημάδια γήρανσης.

L.GR.MKT.11.2018.1141


<- Επιστροφή
Loading