Όταν στην καθημερινή μας διατροφή προσθέσουμε και τη φροντίδα με τις κατάλληλες βιταμίνες η επιδερμίδα μόνο οφέλη έχει να «εισπράξει». Το επιβεβαιώνουν η φωτεινή, τονωμένη της όψη και η λεία υφή που παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.

post item

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και κανονική λειτουργία του οργανισμού. Έχουν ενεργό ρόλο στις βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού. Δίνουν, δηλαδή, ζωή, όπως άλλωστε υπονοεί και το πρώτο συνθετικό του ονόματός τους που προέρχεται από τη λατινική λέξη vita, που σημαίνει ζωή. Ενισχύουν το φυσικό σύστημα άμυνας, ρυθμίζουν την ανάπτυξη, βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μπορούμε να τις πάρουμε με την καθημερινή διατροφή αφού τις βρίσκουμε σε αφθονία τόσο στις ζωικές όσες και τις φυτικές τροφές. Πολύτιμοι φρουροί, λοιπόν, της υγείας αλλά και της ομορφιάς είναι αυτές που διασφαλίζουν φωτεινή όψη στο δέρμα, γερά νύχια και στιλπνά, πλούσια μαλλιά. Από τη μακριά λίστα των βιταμινών τρεις στον αριθμό έχουν αποδείξει την πολυδιάστατη ευεργετική τους δράση στην επιδερμίδα.

Βιταμίνη Α: Εδώ μιλάμε για μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων με ζωτικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού και κατ’ επέκταση του δέρματος. Είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλει στον κυτταρικό μεταβολισμό, στην ανάπτυξη του εμβρύου και των οστών. Την προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής με τη μορφή προσχηματισμένης βιταμίνης Α (ρετινόλης) από τροφές ζωικής προέλευσης- συκώτι και γαλακτοκομικά προϊόντα- ή με τη μορφή προβιταμίνης Α (καροτενοειδή ) που παίρνουμε από φρέσκα λαχανικά και κίτρινα φρούτα, πορτοκάλια, βερίκοκα, πεπόνια, ντομάτες, καρότα.

Ειδικότερα για το δέρμα η βιταμίνη Α επιταχύνει τους ρυθμούς ανανέωσης των κυττάρων στις βαθύτερες στιβάδες, προστατεύει από την οξείδωση καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, ρυθμίζει τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων και, χάρη στην ήπια απολεπιστική της δράση, συμβάλλει στην καθαρή και διαυγή του όψη.

Βιταμίνη C: Ή, αλλιώς το ασκορβικό οξύ, η διασημότερη όλων. Είναι ένα από τα πλέον ισχυρά αντιοξειδωτικά με πολλαπλή ευεργετική δράση-που προσλαμβάνουμε μόνο μέσω της καθημερινής διατροφής- αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Πρόκειται όμως για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι ο οργανισμός αδυνατεί να την αποθηκεύσει. Η καθημερινή διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπληρώνουμε τις φυσιολογικές «απώλειες» του πολύτιμου αυτού στοιχείου.

Όταν περιλαμβάνεται σε καλλυντικά προϊόντα , τόσο στην αγνή της μορφή ως ασκορβικό οξύ όσο και με τη μορφή παραγώγων, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες- τη βασική αιτία πρόωρης γήρανσης-, καταπολεμά τις χρωματικές αλλοιώσεις αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου τυροσινάση, ενισχύει τη σύνθεση ινών κολλαγόνου, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, ενδυναμώνει την αντηλιακή προστασία, συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος και βελτιώνει αισθητά τον τόνο του.

Βιταμίνη Ε: Πρόκειται για την οικογένεια λιποδιαλυτών βιταμινών που αποτελείται από δύο ομάδες, τις άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα τοκοφερόλες και τις άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα τοκοτριενόλες. Τη βρίσκουμε σε αφθονία στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους , στα πράσινα λαχανικά, στα όσπρια και στο μη επεξεργασμένο αλεύρι. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, συμμετέχει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και έχει ζωτικό ρόλο στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος.

Στις καλλυντικές φόρμουλες αξιοποιείται ευρέως για την υψηλή αντιοξειδωτική προστασία της επιδερμίδας που διασφαλίζει ιδανικά σε συνέργεια με τη βιταμίνη C. Επιπλέον, αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια υγρασίας, έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την υπεροξείδωση των λιπιδίων και προλαμβάνει τυχόν βλάβες από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο.

L.GR.MKT.12.2018.1183


<- Επιστροφή
Loading