Μπορεί να έχει πάχος μόλις έως 1mm, καταφέρνει όμως να αποτελεί μια ισχυρή πανοπλία απέναντι στις καθημερινές επιθέσεις. Ο επιδερμικός φραγμός, η ασπίδα άμυνας και προστασίας που σχηματίζει η επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας, όσο διατηρεί τη συνοχή του εγγυάται την καλή υγεία, υφή και φρέσκια όψη του δέρματός μας στο πέρασμα του χρόνου.

post item

Κάποιοι την παρομοιάζουν με τη στέγη του σπιτιού, κάποιοι άλλοι με οχυρό και άλλοι με τοίχο. Ο λόγος για την επιδερμίδα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, το τελευταίο σύνορο του οργανισμού με τον …..έξω κόσμο. Και όλοι οι παραπάνω χαρακτηρισμοί έχουν μοναδικό στόχο να αναδείξουν τον τρόπο που λειτουργεί- σαν μια αδιάβροχη, μονωτική ασπίδα- για να προφυλάσσει το σώμα.

Τι είναι. Όταν μιλάμε για την επιδερμίδα εννοούμε την τελευταία στιβάδα του δέρματος, την κεράτινη στιβάδα αυτό που ονομάζουμε επιδερμικό, επιδερμιδικό ή και δερματικό φραγμό. Αποτελείται από στρώσεις νεκρών κυττάρων - φανταστείτε τα κεραμίδια ενός σπιτιού- τα κερατινοκύτταρα, που συνδέονται από ένα μίγμα λιπαρών οξέων, κεραμιδίων και χοληστερόλης.

Τι κάνει. Η επιδερμίδα έχει δύο βασικούς ρόλους. Να αποτρέπει την εξάτμιση των φυσικών αποθεμάτων υγρασίας- τη διαδερμική απώλεια νερού (TEWL-Transepidermal Water Loss) όπως είναι ο επιστημονικός όρος- και να εμποδίζει τη διείσδυση βακτηριδίων, αλλεργιογόνων και τοξικών ουσιών. Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε πως όσο αυτό το τείχος άμυνας και προστασίας είναι συμπαγές, η υγεία του δέρματος δεν κινδυνεύει. Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν ……ανοικτές δίοδοι τυχόν μικρόβια, ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες ουσίες βρίσκουν πρόσβαση, η συνοχή του διαταράσσεται και προκαλούνται πολλά δερματικά προβλήματα.

Τι απειλεί την ακεραιότητα του επιδερμικού φραγμού.

· Περιβαλλοντικοί παράγοντες- η ζέστη, το έντονο κρύο, ο παγωμένος αέρας- και οι αστικοί ρύποι διαταράσσουν την ισορροπία προκαλώντας φθορά στα λιπίδια της επιφανειακής στιβάδας.

· Η αθροιστική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εκφυλίζει τα δερματικά κύτταρα.

· Οι σκληροί καθαριστικοί παράγοντες όπως επίσης και η υπερβολική απολέπιση που απογυμνώνουν την ανώτερη στιβάδα από το πολύτιμο σμήγμα και διασπούν τα λιπίδια.

· Τέλος, η φθορά και λέπτυνση της επιδερμίδας ως φυσική συνέπεια ης χρονολογικής γήρανσης.

Πως μπορούμε να το καταλάβουμε. H ξαφνική αφυδάτωση και το ξεφλούδισμα είναι από τις πρώτες ενδείξεις. Σταδιακά η έντονη ξηρότητα και ευαισθητοποίηση με τη χαρακτηριστική αίσθηση τραβήγματος, καύσου, κνησμού και κοκκινίλες αναδεικνύουν το διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό. Μακροπρόθεσμα όμως και όσο δεν αποκαθιστούμε τη φθορά η επιδερμίδα γίνεται ευάλωτη στις καθημερινές επιθέσεις και το οξειδωτικό στρες γεγονός που οδηγεί πολύ νωρίτερα στη γήρανση του δέρματος.

Μπορούμε να επανορθώσουμε; Ναι, μπορούμε. Αναζητούμε γι’ αυτό τα κατάλληλα συστατικά που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και προστασία του επιδερμικού φραγμού αναπληρώνοντας τις απώλειες και αποτρέποντας τη μεγαλύτερη φθορά. Η εντατική ενυδάτωση είναι το πρώτο βήμα. Επιλέγουμε προϊόντα με υγραντικά συστατικά που έλκουν υγρασία από το περιβάλλον, τη συγκρατούν γύρω από τα κερατινοκύτταρα, τροφοδοτούν και ενισχύουν το δέρμα αποκαθιστώντας έτσι το υδρολιπιδικό φιλμ. Ενώ, για να διατηρούμε τον επιδερμικό φραγμό συμπαγή βοηθάμε την επιδερμίδα να αναπληρώσει τα χαμένα της λιπίδια χρησιμοποιώντας καλλυντικά που περιέχουν ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, κεραμίδια, φωσφολιπίδια.

L.GR.MKT.05.2019.1337


<- Επιστροφή
Loading