Όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει, η ανυπομονησία μας να βρεθούμε σε μια κοντινή παραλία  και να απολαύσουμε τον ήλιο, μεγαλώνει. Πόσο σωστά όμως έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό το πρώτο ραντεβού; Τι χρειάζεται να προσέξουμε όταν βρεθούμε κάτω από τις ακτίνες του; Και πώς μπορούμε να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας έτσι ώστε να κρατήσει μόνο τις καλές στιγμές από τη συνάντηση αυτή;

post item

Πριν τον ήλιο

Ενυδάτωση. Όσο η επιδερμίδα εκτίθεται στον ήλιο τόσο αφυδατώνεται. Και όσο αφυδατώνεται τόσο πιο ευάλωτη γίνεται στην υπεριώδη ακτινοβολία. Προσφέροντάς της όμως εντατική ενυδάτωση, μέρες πριν βρεθούμε στον ήλιο, θα ενισχύσουμε τον προστατευτικό φραγμό της και θα τη βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει τις αναπόφευκτες φθορές από τις ακτίνες UV πιο αποτελεσματικά.

Απολέπιση. Η απομάκρυνση των συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας στο πρόσωπο και το σώμα, είναι ένα βασικό βήμα προετοιμασίας αν θέλουμε το μαύρισμά μας να είναι ομοιόμορφο. Προσοχή όμως. Είναι όμως προτιμότερο να γίνεται λίγες μέρες πριν την πρώτη ηλιοθεραπεία γιατί η απολέπιση, όσο ήπια και αν είναι, κάνει την επιδερμίδα περισσότερο ευαίσθητη στον ήλιο-ιδίως στα σημεία που είναι πιο λεπτή.

Διατροφή. Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε βήτα καροτίνη και άλλα καροτενοειδή (π.χ. λυκοπένιο), όπως είναι τα καρότα, το σπανάκι, τα βερίκοκα, οι ντομάτες ή το πεπόνι και σε βιταμίνη Ε, όπως είναι το ηλιέλαιο, τα αμύγδαλα ή τα καρύδια. Δεν θα αντικαταστήσουν φυσικά την αντηλιακή προστασία, όμως η αντιοξειδωτική τους δύναμη θα θωρακίσει καλύτερα την επιδερμίδα απέναντι στις ακτίνες UV και το μαύρισμά της θα είναι πιο λαμπερό -χάρη στη χρωστική που έχουν όλα τα καροτενοειδή.

Στον ήλιο

Προοδευτική έκθεση. Στα πρώτα ραντεβού μας με τον ήλιο, όσο κι αν ο πειρασμός είναι μεγάλος, καλό είναι να μην …ξεχαστούμε. Η επαφή μας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά -και όχι μόνο για να μην καούμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απότομη και πολύωρη έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV, είναι μια από τις αιτίες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η διάρκεια της ηλιοθεραπείας μπορεί να αυξάνει κατά 10 λεπτά, για τις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες και κατά 20 λεπτά για τις σκουρόχρωμες, κάθε δύο μέρες συνεχόμενης έκθεσης- κάτι που δεν μπορεί προφανώς να ισχύσει στις σύντομες αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Tip: Είναι ανώφελο να προσπαθούμε να αποκτήσουμε μπρούντζινο χρώμα σε μία μέρα. Η μελανίνη της επιδερμίδας φτάνει στο μάξιμουμ της απόδοσής της με μία ώρα έκθεσης. Μετά, απλώς κάνουμε ρυτίδες. Αντίθετα το αργό, προοδευτικό μαύρισμα, είναι το πιο καλό, το πιο ασφαλές αλλά και αυτό που κρατά περισσότερο!

Αντηλιακό. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προλαβαίνουν να προκαλέσουν φθορά στα κύτταρα της επιδερμίδας μέσα σε 15 λεπτά! Μόνο ένα αντηλιακό προϊόν ενισχυμένο με φίλτρα προστασίας ευρέος φάσματος, μπορεί να τα προστατέψει αποτελεσματικά, απορροφώντας ή αντανακλώντας τη UV ακτινοβολία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρούμε τους κανόνες που όλες γνωρίζουμε αλλά πολύ συχνά ξεχνάμε: Απλώνουμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού περίπου μιση ώρα πριν βγούμε στον ήλιο-όχι όταν φτάσουμε στην παραλία- και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες, οπωσδήποτε όμως μετά το κολύμπι, μετά το σκούπισμα με πετσέτα ή όταν έχουμε ιδρώσει πολύ. Φροντίζουμε να το απλώνουμε σωστά, από την κορυφή έως τα νύχια χωρίς να ξεχνάμε τους λοβούς των αυτιών, τον αυχένα, τη ράχη των χεριών, τα δάχτυλα των ποδιών και τη γραμμή του μαγιό

Μετά τον ήλιο

Επανόρθωση. Η αφυδάτωση από τον ήλιο και το αλάτι της θάλασσας δεν ταλαιπωρεί απλώς την επιδερμίδα- την αισθανόμαστε να «τραβάει»- αλλά της στερεί και τη φωτεινότητά της, κάνοντας το χρώμα που σιγά-σιγά αποκτήσαμε να δείχνει μουντό και γκρίζο. Επενδύουμε επομένως απαραίτητα σε ένα γαλάκτωμα after sun εμπλουτισμένο με ενυδατικά και επανορθωτικά συστατικά και το απλώνουμε γενναιόδωρα σε όλο το σώμα. Με αυτή την απλή κίνηση η επιδερμίδα θα ανακτήσει τη χαμένη της υγρασία, θα ξαναγίνει λεία και φωτεινή και το μαύρισμά μας θα αναδειχθεί.

SOS έγκαυμα. Οι πρώτες φορές στον ήλιο μπορούν εύκολα, παρά τις προφυλάξεις μας, να αφήσουν πάνω μας ένα δυσάρεστο «αναμνηστικό»: ένα ελαφρύ ηλιακό έγκαυμα. Το δέρμα κοκκινίζει, καίει πονάει στο άγγιγμα. Τι κάνουμε στην περίπτωση αυτή; Απομακρυνόμαστε φυσικά από τον ήλιο και ανακουφίζουμε άμεσα την περιοχή χρησιμοποιώντας δροσερά επιθέματα - ποτέ παγωμένα. Επιστρέφοντας, μετά ένα κρύο ντους, σκουπίζουμε απαλά το δέρμα χωρίς να το τρίβουμε στην πετσέτα και απλώνουμε ένα εξειδικευμένο προϊόν με καταπραϋντική, ενυδατική και αναπλαστική δράση πάνω στην ερεθισμένη περιοχή. Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή τουλάχιστον 3-4 φορές στη διάρκεια της μέρας.

L.GR.MKT.06.2019.1359


<- Επιστροφή
Loading