Θαμπάδα και τραχύτητα. Σημάδια που μαρτυρούν ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα αποθέματα υγρασίας της επιδερμίδας, στο πρόσωπο και στο σώμα βρίσκονται σε… ελεύθερη πτώση.  Η εντατική ενυδάτωση είναι η «χείρα βοηθείας» που περιμένει από εμάς για να επανορθώσει τις φθορές της και να θωρακιστεί απέναντι στις νέες επιθέσεις που την περιμένουν. 

post item

Οι δεξαμενές της υγρασίας

Πίσω από μια ενυδατωμένη επιδερμίδα, κρύβεται ένας πολύπλοκος, θαυμαστός μηχανισμός που διατηρεί την υγρασία και την ελαστικότητά της, την προστατεύει και τη βοηθά να αναγεννηθεί. Λέγεται Φυσικός Ενυδατικός Παράγοντας (NMF) και ουσιαστικά είναι ένα δίκτυο ουσιών που λειτουργούν ως δεξαμενές υγρασίας. Ο NMF βρίσκεται μόνο στην κερατίνη στιβάδα, μέσα στα κερατινοκύτταρα και αποτελεί το 20-30% του ξηρού βάρους τους. Τα συστατικά του είναι υγροσκοπικά, δηλαδή έλκουν και συγκρατούν το νερό από την ατμόσφαιρα , επιτρέποντας στην επιδερμίδα να παραμένει ενυδατωμένη, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της υγρασίας και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Συγχρόνως, με τη συνεργασία των λιπιδίων τα οποία επίσης συντίθενται από τα κύτταρα, σχηματίζει το υδρολιπιδικό φιλμ που καλύπτει την επιδερμίδα και τη μετατρέπει σε φυσικό φραγμό, μια πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία του οργανισμού όχι μόνο από την απώλεια υγρασίας αλλά και από τις επιθέσεις των αλλεργιογόνων.

Με τη διαρκή έκθεση όμως της επιδερμίδας σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες -όπως συμβαίνει το καλοκαίρι- οι ουσίες που συνθέτουν τον ΝMF δεν επαρκούν για να αποτρέψουν τη διαδερμική απώλεια νερού. Συγκεκριμένα, το υδρολιπιδικό φιλμ εμφανίζει ρωγμές από τις οποίες διαφεύγει πολύτιμη υγρασία. Όταν το απαραίτητο ποσοστό του νερού (10-20%), πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας του 10%, το δέρμα αφυδατώνεται, εμφανίζει σημάδια έντονης ξηρότητας, δείχνει τραχύ και θαμπό. Το πρόβλημα είναι ορατό παντού, όμως στη λεπτή επιδερμίδα του προσώπου η αφυδάτωση ανοίγει επιπλέον το δρόμο για τον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων ενώ η φθορά του κολλαγόνου από τις ακτίνες UVA οδηγούν στη απώλεια της σφριγηλότητας και της ελαστικότητάς της .

Εξωτερικές ενισχύσεις

Ευτυχώς, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα, με ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα ενυδάτωσης για το πρόσωπο και το σώμα.

Τι μπορούν να προσφέρουν στην επιδερμίδα;

  • Να βελτιώσουν την ενυδάτωση της κεράτινης στοιβάδας μειώνοντας τη διαδερμική απώλεια νερού.
  • Να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό των κυττάρων, ενθαρρύνοντας τη φυσική διαδικασία ανάπλασης. Να εξομαλύνουν την υφή της και να αποκαταστήσουν τη φωτεινότητά της.
  • Να την ενδυναμώσουν και να αποτρέψουν την πρόωρη γήρανση, προσφέροντας ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία.

Τι πρέπει να περιέχουν;

  • Υγροσκοπικούς παράγοντες, όπως είναι η γλυκερίνη, το υαλουρονικό οξύ, η ουρία κλπ., οι οποίοι ελκύουν το νερό από το περιβάλλον, το συγκρατούν και το διοχετεύουν στο δέρμα, «γεμίζοντας» και πάλι τις δεξαμενές υγρασίας του.
  • Βιταμίνες, όπως η υδρόφιλη προβιταμίνη Β5, που ενυδατώνει άμεσα, επανορθώνει και ενισχύει τον αποδυναμωμένο δερματικό φραγμό, επαναφέροντας την ισορροπία στην επιδερμίδα .
  • Μαλακτικούς παράγοντες και φυτικά έλαια, πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του υδρολιπιδικού φραγμού, προσφέρουν ενυδάτωση και θρέψη στην ξηρή επιδερμίδα και επαναφέρουν την απαλότητα και την ελαστικότητά της.
  • Αναπλαστικά συστατικά όπως είναι τα εκχυλίσματα φυτικής ή θαλάσσιας προέλευσης, αντιοξειδωτικά, πεπτίδια και βιταμίνες (A,C & E), που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύουν τους φυσικούς μηχανισμούς επανόρθωσης των φθορών των κυττάρων και ενθαρρύνουν την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης.

Skingurus tip: Μην ξεχνάτε ότι η απολέπιση είναι η πρώτη κίνηση για την άμεση λείανση και την αποκατάσταση της λάμψης της επιδερμίδας. Απομακρύνοντας τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά της, διεγείρουμε τον κυτταρικό μεταβολισμό και διευκολύνουμε τα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης να διεισδύσουν ευκολότερα. Η πολύ καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας αμέσως μετά την απολέπιση είναι άκρως απαραίτητη.

L.GR.MKT.09.2019.1403


<- Επιστροφή
Loading