Δέρμα ευαίσθητο και τόσο ξηρό που σε τραβάει διαρκώς. Κοκκινίλες, ξεφλούδισμα, φλεγμονή και ανυπόφορη φαγούρα. Μπορεί το έκζεμα να μην απειλεί σοβαρά την υγεία μας όμως μπορεί να κάνει αφάνταστα δύσκολη την καθημερινότητά μας. Γι αυτό, θα πρέπει να μάθουμε να «συμβιώνουμε» μαζί του, όσο γίνεται αρμονικότερα.

post item

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος που εκδηλώνεται στο πρόσωπο και στο σώμα, με ξηροδερμία, εξανθήματα και επίμονο κνησμό. Το ατοπικό έζεμα, η πιο συνηθισμένη μορφή του, είναι αυτή που ταλαιπωρεί κυρίως βρέφη, νήπια και παιδιά και συνδέεται με την ατοπική δερματίτιδα. Ευτυχώς τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως στην εφηβεία. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που το έκζεμα υποτροπιάζει ή εξελίσσεται σε χρόνιο, δυσκολεύοντας αφάνταστα την καθημερινότητα και των ενηλίκων.

Ένας ανίσχυρος φραγμός

Τα ακριβή αίτια του εκζέματος δεν είναι ακόμα γνωστά στους επιστήμονες, εκτός από την γενετική προδιάθεση. Εικάζουν ότι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε εξωγενείς παράγοντες -π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση, ακάρεα σκόνης, γύρη, τρίχωμα ζώων κλπ.- αλλά και ενδογενείς, όπως είναι το στρες, προκαλεί συμπτώματα ατοπικού εκζέματος. Αυτό που μπορούν όμως να πουν με βεβαιότητα είναι ότι το «κουτί της Πανδώρας» ανοίγει μέσα από ένα διαταραγμένο επιδερμιδικό φραγμό. Τι σημαίνει αυτό: Σε σημεία όπου το δέρμα είναι λεπτό και ευάλωτο, ο υδρολιπιδικός προστατευτικός μανδύας που καλύπτει την επιφάνεια της επιδερμίδας εμφανίζει μειωμένη συνοχή-του λείπουν λιπίδια. Από τις «ρωγμές» του χάνεται πολύτιμη υγρασία, εκδηλώνονται έντονη ξηρότητα, ερεθισμοί , ακόμα και μολύνσεις και, το χειρότερο, εισχωρούν εύκολα διάφοροι ερεθιστικοί και αλλεργιογόνοι παράγοντες τους οποίους ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ως «εισβολείς» και ενεργοποιεί τον μηχανισμό του κνησμού (φαγούρα) για να απομακρύνει τις επικίνδυνες ουσίες-ακόμα κι όταν δεν είναι! Έτσι αρχίζει ο λεγόμενος «φαύλος κύκλος του κνησμού»: η επίμονη φαγούρα ανακουφίζει προσωρινά συγχρόνως όμως τραυματίζει τον ήδη διαταραγμένο φραγμό, με συνέπεια το εξάνθημα να επιδεινώνεται και η φαγούρα να επανέρχεται… δριμύτερη.

Παρόλο που η κατάσταση που περιγράψαμε χαρακτηρίζει κυρίως το ατοπικό έκζεμα, παρόμοιες αντιδράσεις παρατηρούνται και σε άλλες καταστάσεις όπως είναι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής-π.χ. από μια δραστική χημική ουσία ή από τα συντηρητικά των καλλυντικών.

6 μέτρα…ανακούφισης και προστασίας

Είναι γνωστό ότι το ατοπικό έκζεμα εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις. Από το φθινόπωρο και μετά, οι εξάρσεις είναι συχνότερες γιατί το δέρμα είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως είναι οι απότομες μεταβολές κρύου και υγρασίας, τα μάλλινα ρούχα κλπ., με αποτέλεσμα η ξηροδερμία να εντείνεται και μαζί της και ο κνησμός. Αυτό σημαίνει ότι η καλή ενυδάτωση-εκτός από τις θεραπείες που συστήνει ο δερματολόγος- είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Συγχρόνως όμως, με μερικές μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορείτε περιορίσετε τους παράγοντες εκείνους που είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσουν εξάρσεις και να κάνουν το έκζεμα να …φουντώσει.

1. Επιλέξτε τις ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις ή αλλιώς μαλακτικά, που μειώνουν τη διαδερμική απώλεια νερού, παρέχουν διαρκή ενυδάτωση και είναι ενισχυμένες με δραστικά συστατικά που προστατεύουν το δέρμα ,συμβάλλουν στη βελτίωση του επιδερμιδικού φραγμού και, το πιο σημαντικό, ανακουφίζουν άμεσα από τον κνησμό.

2. Αναζητήστε προϊόντα περιποίησης , κατά προτίμηση δερμοκαλλυντικά, κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα και με όσο το δυνατόν λιγότερα και ηπιότερα συστατικά. Αποφύγετε τη ρετινόλη, τα ΑΗΑ και ΒΗΑ (π.χ. γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ) γιατί είναι αρκετά «επιθετικά» για τον διαταραγμένο επιδερμιδικό φραγμό. Επίσης, ορισμένα από τα συντηρητικά (π.χ. τα parabens) ενδέχεται να εντείνουν την φλεγμονή.

3. Αποφύγετε να φοράτε άρωμα όπως και προϊόντα περιποίησης και προσωπικής υγιεινής που περιέχουν άρωμα.

4. Ξεχάστε το καυτό νερό, όταν κάνετε ντους ή πλένετε το πρόσωπό σας, αν δεν θέλετε να ταλαιπωρήσετε την ήδη ξηρή και ερεθισμένη επιδερμίδα σας.

5. Μην τρίβετε το δέρμα σας με σφουγγάρι στο μπάνιο ή με την πετσέτα όταν βγαίνετε από αυτό. Η μαγική λέξη είναι ταμπονάρισμα…

6. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο μολύνσεων, πλένετε καλά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε τη ρουτίνα περιποίησης ή μακιγιάζ. Για τον ίδιο λόγο, προσπαθήστε η συσκευασία στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε να είναι σωληνάριο ή φιαλίδιο με αντλία. Διαφορετικά, αν η κρέμα σας είναι σε βαζάκι, απλώστε την με την ειδική σπάτουλα -και όχι τα δάχτυλά σας…

L.GR.MKT.10.2019.1444


<- Επιστροφή
Loading