Ενυδατώνει σε βάθος, προστατεύει, καταπραΰνει τους ερεθισμούς, επανορθώνει και  αναπλάθει. Η δράση της είναι πολλαπλή και πάντα ευεργετική για το δέρμα μας. Στο σημερινό μας post στρέφουμε τους προβολείς στη διάσημη προβιταμίνη Β5 και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που αναλαμβάνει για την υγεία και την ομορφιά  του…

post item

Οι βιταμίνες και οι … πρόδρομοί τους: Γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το σώμα μας χρειάζεται πολύ μικρές ποσότητες βιταμινών για να διατηρηθεί υγιές, αλλά κάποιες από αυτές δεν τις παράγει και τις προσλαμβάνει από εξωτερικές πηγές, κυρίως από τις τροφές.

Υπάρχουν όμως και οι προβιταμίνες, οι ενώσεις -πρόδρομοι των βιταμινών, με μικρότερο μοριακό βάρος, οι οποίες μετατρέπονται σε βιταμίνες όταν βρεθούν μέσα στο σώμα. Ένας από τους πιο διάσημους…προδρόμους είναι η προβιταμίνη Β5, γνωστή και ως πανθενόλη. Αυτή η ήπια, υδροδιαλυτή ουσία έχει την ικανότητα να καλύπτει τις ανάγκες του δέρματος και των βλεννογόνων σε παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5), οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες όταν υπάρχει βλάβη.

Η «βιταμίνη του δέρματος». Η προβιταμίνη Β5 , η οποία έχει μελετηθεί όσο λίγα συστατικά, όταν εφαρμόζεται τοπικά, λειτουργεί σαν υγροσκοπική ουσία, έχει δηλαδή την ικανότητα να απορροφά νερό από άλλες πηγές (π.χ. από το περιβάλλον), να αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας στις επιφανειακές στιβάδες αλλά και να βελτιώνει το φυσικό σύστημα ενυδάτωσης του δέρματος, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια που αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια υγρασίας.

Εκτός όμως από τις εξαιρετικές ενυδατικές της ιδιότητες, μελέτες έχουν δείξει ότι το παντοθενικό οξύ στο οποίο μετατρέπεται η προβιταμίνη Β5, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του συνενζύμου Α (CoA), μία ουσία η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό ενθαρρύνοντας τη διαδικασία επιδιόρθωσης των κυττάρων και την αναγέννηση στο επιθήλιο του δέρματος.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει την πολύτιμη καταπραϋντική και αναπλαστική της δύναμη-δεν είναι τυχαίο ότι η προβιταμίνη Β5 αποκαλείται ‘βιταμίνη του δέρματος’. Για τους λόγους αυτούς χρησιμοποιείται σε αμέτρητα καλλυντικά για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά αλλά και στη σύνθεση εξειδικευμένων προϊόντων (θα τη βρούμε στη λίστα των συστατικών τους ως δεξπανθενόλη, που είναι η αλκοόλη του παντοθενικού οξέος), σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα, για την αντιμετώπιση πολυάριθμων δερματικών προβλημάτων.

10 ρόλοι για τη «βιταμίνη του δέρματος»

1. Δεσμεύει υγρασία από το περιβάλλον και την «κλειδώνει» στα κύτταρα διατηρώντας το δέρμα ενυδατωμένο, ελαστικό και απαλό.

2. Αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού, υποστηρίζει την παραγωγή λιπιδίων, μειώνει την αίσθηση τραβήγματος και επαναφέρει την άνεση στο ξηρό και πολύ ξηρό δέρμα.

3. Επιταχύνει τη φυσική διαδικασία ανάπλασης των τραυματισμένων ιστών του δέρματος.

4. Προσφέρει στο ξηρό και ευαίσθητο δέρμα μια αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για να αντιμετωπίζει καθημερινά τις αντίξοες περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες.

5. Αποκαθιστά τον διαταραγμένο επιδερμιδικό φραγμό του δέρματος με ατοπική δερματίτιδα και έκζεμα, καταπραΰνει το ερύθημα και ανακουφίζει άμεσα από τον κνησμό.

6. Συμβάλλει στην προστασία, την ενυδάτωση και την ανάπλαση του δέρματος μετά από ένα τατουάζ.

7. Προστατεύει το εύθραυστο δέρμα των μωρών από το σύγκαμα.

8. Αναπλάθει και ενυδατώνει το δέρμα που έχει υποστεί ελαφρύ ή πρώτου βαθμού έγκαυμα (π.χ. ηλιακό έγκαυμα).

9. Βελτιώνει την υφή και τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας.

10. Δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για τη σύνθεση υγιούς κολλαγόνου και ελαστίνης, βοηθώντας την επιδερμίδα να παραμείνει νεανική για περισσότερο χρόνο.

L.GR.MKT.01.2020.1486


<- Επιστροφή
Loading