post item

Πολλές είναι οι εταιρείες καλλυντικών που εμπλούτισαν τα αντιγηραντικά τους προϊόντα με το πολύτιμο έλαιο αργκάν. Καμία όμως δεν έχει συνδέσει τόσο στενά το όνομά της, όπως η Galénic , με τη μελέτη, την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής που αναπτύσσεται το arganier, το αιωνόβιο δέντρο του Μαρόκου. Αυτή είναι η ιστορία τους.

Arganier

Το δέντρο: Η επίσημη ονομασία του arganier (ή αργανιά) είναι Argania Spinosa, για τους ανθρώπους όμως της Εσαουίρα, του Αγαδίρ, του Τινζίτ, των άγονων και ξηρών ακτών του νοτιοδυτικού Μαρόκου, είναι το «Σιδερένιο Δέντρο», το «Δέντρο της Ζωής» ή απλά το «Argan» στη γλώσσα των Βερβερίνων…

Τα δάση με τα αιωνόβια (μπορούν να φτάσουν τα 250-300 χρόνια ζωής) και ιδιαίτερα ανθεκτικά αυτά δέντρα (με ρίζες που φτάνουν και τα 50 μέτρα, επιβιώνουν με μόλις 200 λίτρα νερό), συμμετέχουν στην κλιματολογική σταθερότητα και στη διατήρηση του οικοσυστήματος του Μαρόκου, σε περιοχές που συνορεύουν με την έρημο. Θα μπορούσε κανείς να τα παρομοιάσει με μια «πράσινη κουρτίνα» που εμποδίζει την έρημο να επεκταθεί και να «καταπιεί» τη λιγοστή εύφορη γη.argan-tree-goats

Λέγεται ότι την… ευθύνη για την εξάπλωσή τους έχει το abgour, ένα είδος άγριου σκίουρου, που θάβει τους αγαπημένους του καρπούς για να έχει αποθέματα, αλλά τους …ξεχνά. Έτσι ξαναφυτρώνουν. Με τους καρπούς όμως του arganier τρέφονται και οι δρομάδες καμήλες ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα κατσίκια των ορεινών περιοχών του Μαρόκου, τα οποία ονομάζονται Tamri. Προκειμένου να τους φτάσουν δεν διστάζουν να ανέβουν στα κλαδιά του… Έτσι, δεν είναι σπάνια η εικόνα δέκα ή και περισσότερων κατσικιών σκαρφαλωμένων πάνω σε ένα δέντρο 10 μέτρων!

arganier fruitΟ καρπός: Λίγο μετά την περίοδο της ανθοφορίας του Arganier, εμφανίζονται οι πράσινοι ή κίτρινοι καρποί του, μεγέθους όσο και ένα δαμάσκηνο. Στα 1-3 «αμύγδαλα» που περιέχει κάθε καρπός, κρύβεται το έλαιο αργκάν,ο «χρυσός της ερήμου» . Κάθε δέντρο δίνει 8-10 κιλά αμυγδάλων το χρόνο και χρειάζονται 2,5 κιλά αμύγδαλα για την παραγωγή ενός λίτρου ελαίου….

Το έλαιο: Παραδοσιακά, οι καρποί που συλλέγονται, ξηραίνονται - ακόμα stoneκαι σήμερα που η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, το στάδιο αυτό είναι απαραίτητο- για 15-30 ημέρες στο έδαφος, πριν θρυμματιστεί ο πολφός , απομονωθεί η πολύτιμη ψίχα του και περάσει από «asslay», πριν καβουρντιστεί δηλαδή σε σιγανή φωτιά. Η καβουρντισμένη αυτή ψίχα, όταν συνθλιβεί ανάμεσα στις πέτρες του «azerg», του γρανιτένιου μύλου, μεταμορφώνεται σε έναν ελαιώδη πολτό concassageμε κεχριμπαρένιο χρώμα. Ο πολτός ζυμώνεται με νερό για ώρες μέχρι να εμφανιστεί η πρώτη σταγόνα ελαίου, μια πρωτόγονη εκχύλιση που απαιτεί υπομονή και χειρωνακτική δύναμη. Μόνο για 1 λίτρο ελαίου, απαιτούνται 8 ώρες ζυμώματος! Ευτυχώς τώρα πια, το στάδιο αυτό είναι αυτοματοποιημένο. Το έλαιο παραμένει σε γυάλινα μπουκάλια για 2-3 μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη καθίζηση και φιλτράρεται για μια ακόμα φορά. Τότε μόνο η Συνεταιριστική Ένωση Γυναικών (UCFA) με περισσότερα από 1000 μέλη, αποκτά το σήμα Ecocert, την πιστοποίηση της βιολογικής καλλιέργειας και επεξεργασίας του ελαίου argan.

gravure

Τα οφέλη: Για περισσότερα από 1000 χρόνια, οι γυναίκες χρησιμοποιούν το έλαιο argan για την προστασία της επιδερμίδας και των μαλλιών τους από τον δυνατό άνεμο, τον ήλιο και την άμμο της ερήμου. Την πανάρχαια γνώση για τις εξαιρετικές καλλυντικές του ιδιότητες, επιβεβαίωσε πρώτο το Ερευνητικό Κέντρο των Εργαστηρίων Pierre Fabre και τις αξιοποίησε χρησιμοποιώντας έλαιο argan σε καλλυντικά προϊόντα ήδη από το 1986! Το έλαιο argan αποτελείται σε ποσοστό 99% από τριγλυκερίδια λιπαρών Argan Oilοξέων: είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, ω6, ω3 και α-λινολεϊκό οξύ, ενώ το ασαπωνοποίητο μέρος του περιέχει τοκοφερόλες, δηλαδή βιταμίνη Ε και στερόλες. Χάρη στα πολύτιμα αυτά συστατικά η δράση του είναι πολλαπλή: καταπολεμά την ξηρότητα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, επανορθώνει το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας, διεγείρει τις ανταλλαγές και την οξυγόνωση των κυττάρων, τους παρέχει θρεπτικά συστατικά. Καταπολεμά τη φυσιολογική γήρανση του δέρματος, προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων και την απώλεια ελαστικότητας. Τέλος, δυναμώνει νύχια και μαλλιά και περιποιείται το τριχωτό της κεφαλής.

Η αναγνώριση: Στις 8 Δεκεμβρίου 1998 η Unesco κηρύσσει τα οικοσυστήματα που ευδοκιμεί το Arganier, MoroccoBerber. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα UNESCOπροστατευόμενο βιότοπο του βασιλείου του Μαρόκου. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2004, γεννιέται το Ίδρυμα Mohammed VI για την έρευνα και τη διατήρηση του arganier, με πρόεδρο τον σύμβουλο του βασιλιά κ, Andre Azoulay και επίτιμο πρόεδρο τον Pierre Fabre, ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας δερμοκαλλυντικών προϊόντων (ανάμεσά τους και η Galénic). Στόχος του ιδρύματος είναι να καθιερώσει τη νομική προστασία της εκμετάλλευσης των δασών, να προστατεύσει τη φυσική ισορροπία και να εγγυηθεί την ποιότητα των προϊόντων με βάση το arganier, με την καθιέρωση μιας «προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης» για το έλαιο αργκάν. Επίσης, στους στόχους του συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του τοπικού πληθυσμού-ιδίως των γυναικών- και η εξασφάλιση επιχορηγήσεων για την περαιτέρω επιστημονική έρευνα του πολύτιμου αυτού φυτού.

Η τεχνογνωσία: Ακολουθώντας πάντα πιστά τις αυστηρές αρχές της Phytophilière, δηλαδή της Διαδικασίας Καθαρής Εκχύλισης, χωρίς τη χρήση χημικών διαλυτικών, για την συγκέντρωση της πεμπτουσίας του ελαίου αργκάν, η Galénic δημιούργησε το 1986 μια κρέμα θρέψης για ξηρές επιδερμίδες, αναδεικνύοντας τη ARGANE HUILE PRECIEUSEδύναμη του φυσικού αυτού συστατικού. Εκείνη η κρέμα ήταν το «πρώτο δείγμα» της Argane, μιας ολοκληρωμένης σειράς κατά της γήρανσης και της χαλάρωσης, με αποδεδειγμένη δράση και υπέροχες υφές, που δεν έπαψε από τότε να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται με νέα, ακόμα πιο αποτελεσματικά προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα, ακόμα και τα μαλλιά.

Η νέα γενιά: Τα τελευταία 10 χρόνια, η Galénic αναζητώντας το μυστικό της ανθεκτικότητας του arganier CELL CAPITAL ELIXIRκαι αξιοποιώντας τις πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις επικέντρωσε τις έρευνές της στα βλαστικά κύτταρα του αιωνόβιου αυτού δέντρου. Αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνας, ήταν η δημιουργία με τη βοήθεια της φυτικής βιοτεχνολογίας, για πρώτη φορά, ενός εκχυλίσματος 100% καθαρού βλαστικών κυττάρων argan, τα οποία έχουν την ικανότητα να διεγείρουν τη γέννηση των ινιδίων του χορίου- ο βασικός αυτός βιολογικός μηχανισμός οργανώνει τις πρωτεΐνες στήριξης του δέρματος, με το πέρασμα όμως του χρόνου αποδυναμώνεται και το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Στο κατοχυρωμένο αποκλειστικό αυτό συστατικό στηρίζεται η Cell Capital, η hi tech σειρά λείανσης, σύσφιξης και αποκατάστασης του περιγράμματος του προσώπου που μόλις κυκλοφόρησε με την υπογραφή Galénic .<- Επιστροφή
Loading