post item

 Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τα μυστικά που κρύβει το Argan Oil, το πολύτιμο, πολύ-χρηστικό έλαιο που κατέκτησε τον κόσμο της ομορφιάς, από ...την κορυφή ως τα νύχια!.

Στη βιομηχανία της ομορφιάς υπάρχει πάντα κάποιο νέο «θαυματουργό», «επαναστατικό» συστατικό που έχει τη δύναμη να λύνει όλα τα προβλήματα ομορφιάς, το οποίο, συνήθως δίνει, έπειτα από λίγο καιρό, τη θέση του, σε ένα άλλο νεότερο και πιο «επαναστατικό» συστατικό …. Στην περίπτωση όμως του δημοφιλέστατου Argan oil, όχι μόνο υπήρξε ομοφωνία των ειδικών ως προς την ευεργετική του δράση στην επιδερμίδα και τα μαλλιά, αλλά, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει… και να μας φροντίζει!

Τι είναι: Το αργανέλαιο ή Argan oil, όπως μάθαμε να το αποκαλούμε στη… διεθνή γλώσσα της ομορφιάς, προέρχεται από την έκθλιψη των σπόρων του κουκουτσιού των καρπών του Αργκάν (Argania Spinosa) ενός αγκαθωτού θάμνου ή δέντρου , ενδημικού του νοτιοδυτικού Μαρόκου κοντά στην οροσειρά του Άτλαντα -το γεγονός ότι ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο σε αυτήν την περιοχή, εξηγεί το λόγο που το έλαιο θεωρείται σπάνιο και πολύτιμο. Το αειθαλές αυτό φυτό ζει κάτω από ακραίες κλιματολογικές συνθήκες-από 00C έως 500C - για 150-250 χρόνια αλλά δεν παράγει καρπούς παρά μόνο όταν φτάσει σε ηλικία 30-50 ετών.

Τι κάνει: Για περισσότερα από 1000 χρόνια, οι γυναίκες της Εσαουίρα και του Αγαδίρ και πολύ περισσότερο οι Βερβερίνες του Μαρόκου χρησιμοποιούσαν το έλαιο argan για την προστασία της επιδερμίδας και των μαλλιών τους από τον δυνατό άνεμο, τον ήλιο και την άμμο της ερήμου. Τα τελευταία 25 χρόνια οι επιστήμονες από μεγάλες εταιρείες καλλυντικών- με πρώτη διδάξασα την Pierre Fabre- μελέτησαν τη σύσταση και τις ιδιότητές του. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι το έλαιο argan είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, ω6, ω3 και α-λινολεϊκό οξύ. Επίσης περιέχει τοκοφερόλες, δηλαδή βιταμίνη Ε και στερόλες. Χάρη στα πολύτιμα αυτά συστατικά η δράση του είναι πολλαπλή:

1. Προστατεύει και επανορθώνει το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας στο πρόσωπο και το σώμα.

2. Αντιμετωπίζει την ξηρότητα της ώριμης επιδερμίδας

3. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, διεγείρει τις ανταλλαγές και την οξυγόνωση των κυττάρων και τους παρέχει θρεπτικά συστατικά.

4. Καταπολεμά τη φυσιολογική γήρανση του δέρματος, προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων και την απώλεια ελαστικότητας.

5. Δυναμώνει εύθραυστα νύχια και μαλλιά, προστατεύει την τρίχα από τις ακτίνες UV και τα χημικά των βαφών, ενυδατώνει και περιποιείται το τριχωτό της κεφαλής.

Trivia:

Argane_oil_production.jpgΤο γνήσιο αργανέλαιο θεωρείται το σπανιότερο και πιο ακριβό λάδι στον κόσμο γιατί ακόμα και σήμερα, η συλλογή των καρπών, η έκθλιψη των σπόρων, όλα σχεδόν τα στάδια επεξεργασίας του, γίνονται όχι με βιομηχανικές μεθόδους αλλά με τα χέρια, από γυναίκες του Μαρόκου. Μόνο η διαδικασία εκχύλισης διαρκεί 8 ώρες, ενώ συνολικά χρειάζονται 30 κιλά καρπού και 15 ώρες εργασίας για να παραχθεί μόλις 1 λίτρο λαδιού.


tree-climbing-goats-morocco-woe1.jpgΕκτός από τις καμήλες (δρομάδες) που τρέφονται με καρπούς του Αργκάν, το ίδιο συμβαίνει και με τα κατσίκια των ορεινών περιοχών του Μαρόκου, τα οποία ονομάζονται Tamri. Προκειμένου να τους φτάσουν δεν διστάζουν να ανέβουν στα κλαδιά του… Έτσι, δεν είναι σπάνια η εικόνα δέκα ή και περισσότερων κατσικιών σκαρφαλωμένων πάνω σε ένα δέντρο 10 μέτρων!<- Επιστροφή
Loading