

Στη μάχη με το χρόνο η σωστή διατροφή αποδεικνύεται ένα από τα πιο αποδοτικά όπλα για την καλή εκ των έσω οχύρωση της επιδερμίδας.
Νερό, για καθημερινή ενυδάτωση. Είναι η πρώτη και ουσιαστική κίνηση για να διατηρούμε την επιδερμίδα σε άψογη φόρμα για πολλά χρόνια. Οι ιστοί ενισχύονται, τα κύτταρα τροφοδοτούνται σωστά , η κυκλοφορία του αίματος διευκολύνεται. Για ολοκληρωμένη, όμως, ενυδάτωση συνδυάζουμε άφθονο νερό στη διάρκεια της μέρας εμπλουτίζοντας , παράλληλα, τη διατροφή μας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής σε κάθε γεύμα .
Σελήνιο για αντιοξειδωτική προστασία. Ιχνοστοιχείο ζωτικής σημασίας, απαραίτητο στον οργανισμό για να παράγει την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε αναχαιτίζει αποτελεσματικά τη δράση των ελεύθερων ριζών, την κύρια αιτία για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Το βρίσκουμε στα φιστίκια, στα ψάρια, στα οστρακοειδή, στα δημητριακά, στο κρέας και τα πουλερικά.
Βιταμίνη C, αντηλιακό φυσικής προέλευσης. Ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες πριν αυτές προλάβουν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στην επιδερμίδα. Από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ξεχωρίζουμε τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τις κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο, το κουνουπίδι και τις φράουλες.
Βιταμίνη Ε, το φυσικό αναβολικό της επιδερμίδας. Η πιο «εργατική» από όλες τις βιταμίνες αφού εξασφαλίζει υψηλή αντιοξειδωτική προστασία, αναχαιτίζει την απώλεια υγρασίας, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και, ταυτόχρονα, προλαμβάνει τυχόν βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία. Εμπλουτίζουμε γι αυτό το καθημερινό μας διαιτολόγιο με φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελιές, σπανάκι, σπαράγγια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα κατά της ξηρότητας. Είναι πολύτιμη η συμβολή τους στο να διατηρούνται τα αποθέματα υγρασίας στην κεράτινη στιβάδα στα φυσιολογικά επίπεδα. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τα ωμέγα λιπαρά οξέα και η σωστή διατροφή αποδεικνύεται ο μοναδικός τρόπος ανεφοδιασμού. Βασική πηγή λοιπόν τα φυτικά έλαια, το παρθένο ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και το ηλιέλαιο. Από τις τροφές φυτικής προέλευσης ξεχωρίζουμε το λιναρόσπορο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενώ από τις ζωικές τροφές το σολωμό, τον τόνο, τις σαρδέλες και τη ρέγγα.
Πράσινο τσάι, προστατεύει και οχυρώνει αποτελεσματικά. Περιέχει πολυφαινόλες- από τους πιο ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες- , μέταλλα , ψευδάργυρο καθώς και βιταμίνες Α, Β, Ε, Κ και P που εξασφαλίζουν πλούσια αντιοξειδωτική προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, συνεργούν στην απομάκρυνση των τοξινών και πάνω απ όλα οχυρώνουν το φυσικό αμυντικό σύστημα της επιδερμίδας στις καθημερινές επιθέσεις.
Συνένζυμο Q10, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Πρόκειται για ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται φυσικά στην επιδερμίδα. Από τη στιγμή όμως που τα δερματικά κύτταρα πεθάνουν και φθάσουν στην κεράτινη στιβάδα τα αποθέματα μειώνονται, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει το αμυντικό σύστημα. Καταναλώνοντας λοιπόν σολωμό, τόνο, συκώτι και δημητριακά ολικής αλέσεως ενισχύουμε τα αποθέματα και διατηρούμε σε άριστη κατάσταση το «οπλοστάσιο» της επιδερμίδας .