Μπορεί το λευκό τσάι να μην είναι τόσο διάσημο όσο το πράσινο, όμως χάρη στο φυσικό τρόπο συγκομιδής και επεξεργασίας του, είναι η ποικιλία που ξεχωρίζει για την υψηλότερη περιεκτικότητα- άρα και πιο ενισχυμένη δράση- σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Η ιστορία του τσαγιού πάει πίσω στο σωτήριο έτος 2737 π.Χ. όταν o Κινέζος αυτοκράτορας μελετητής και βοτανολόγος Shen Nung εντελώς τυχαία απολαμβάνει το …πρώτο φλιτζάνι τσάι. Ο μύθος λέει πως την ώρα που οι υπηρέτες του έβραζαν νερό, ένα ρεύμα αέρα παρέσυρε τα φύλλα από κάποιο κοντινό θάμνο και κατέληξαν στο τσουκάλι. Τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο αυτοκράτορας μύρισε το γλυκό άρωμα και θέλησε να το δοκιμάσει. Από τότε το τσάι έγινε το αγαπημένο ρόφημα των Κινέζων. Στην Ιαπωνία τα πρώτα ίχνη του τα εντοπίζουμε το 729 μ.Χ. όταν ο αυτοκράτορας Shomu σερβίρει τσάι σε 100 βουδιστές μοναχούς στο παλάτι του. Το 810 μ.Χ ο αυτοκράτορας Saga διατάζει την καλλιέργεια του φυτού σε 5 επαρχίες κοντά στην πρωτεύουσα. Ενώ, στη διάρκεια της δυναστείας των Μing ( 1368-1644 μ.Χ.) εφαρμόζονται νέες μέθοδοι για την παρασκευή του ροφήματος και για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται τα φύλλα τσαγιού. Στην Ευρώπη το τσάι φτάνει γύρω στα 1610 στην Ολλανδία. Πενήντα χρόνια αργότερα, το 1662, το τσάι γίνεται το αγαπημένο ρόφημα της βρετανικής αριστοκρατίας.

Το λευκό τσάι προέρχεται, όπως είπαμε, από τα φύλλα του δέντρου καμέλια η σινική- Camelia Sinensis- που ευδοκιμεί στα παράλια της βορειανατολικής Κίνας. Είναι η ποικιλία τσαγιού με την πιο «φυσική» μορφή. Ο λόγος που διατηρεί το λευκό του χρώμα είναι πως τα φύλλα του φυτού συλλέγονται σε πρώιμη κατάσταση και προστατεύονται από το φως του ήλιου έτσι ώστε να αποτραπεί η δημιουργία χλωροφύλλης. Αμέσως μετά τη συγκομιδή επεξεργάζονται στον ατμό και αποξηραίνονται. Για όλα τα παραπάνω έχουν την υψηλότερη, δυνατή, περιεκτικότητα στα ευεργετικά συστατικά.

Στο στόχαστρο της επιστήμης.

· Το τσάι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν πλούσιο σε κατεχίνες, μια ομάδα δραστικών ενώσεων από την οικογένεια των φλαβονοειδών, των πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών.

· Τα φύλλα του λευκού τσαγιού - με τη μικρότερη επεξεργασία- ξεχωρίζουν για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως το λευκό τσάι έχει δύο και τρεις φορές πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση από το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πράσινο. Εμποδίζει το σχηματισμό μελανίνης και, κατά συνέπεια, αποτρέπει τη δημιουργία σκουρόχρωμων κηλίδων στην επιφάνεια.

· Έχει ενισχυμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

· Ξεχωρίζει, επιπλέον, και για την αντιρυτιδική του δράση. Τα στοιχεία έχουν δείξει πως αναστέλλει τη δράση των μεταλλλοπρωτεϊνασών ( MMP) , των ενζύμων που αποδομούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις δύο δομικές πρωτεΐνες του συνδετικού ιστού του δέρματος.Perfect_World_Moisturizer.jpg

Αξίζει να δοκιμάσετε:

Origins, A Perfect World SPF 4O Age Defense Moisturizer with White Tea. Αντιγηραντική, ενυδατική κρέμα καθημερινής φροντίδας με υψηλά φίλτρα αντηλιακής προστασίας και εκχύλισμα από λευκό τσάι για πλούσια αντιοξειδωτική προστασία και ενίσχυση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του δέρματος από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο και την αστική ρύπανση. Ενδείκνυται για κάθε τύπο επιδερμίδας.

  Προς Αρχική σελίδα