Ξεχωρίζει για το παράξενο πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα του αλλά και για  την πολύτιμη θεραπευτική του δράση. Εδώ και 7000 χρόνια, το reishi, το σπάνιο αυτό μανιτάρι χρησιμοποιείται για να γιατρεύει το σώμα, να ηρεμεί το πνεύμα και να χαρίζει μακροζωία. Σήμερα, θέτει τους… χυμούς του στην υπηρεσία της ομορφιάς για να καταπραΰνουν την ευαίσθητη επιδερμίδα και να της ξαναδώσουν δύναμη, αντοχή και άνεση.

H κινεζική λέξη για το μανιτάρι reishi σημαίνει «θεϊκό μανιτάρι», ή «μανιτάρι της αθανασίας». Στη χώρα αυτή πρωτοχρησιμοποιήθηκε άλλωστε, χιλιάδες χρόνια πριν, ως δυναμωτικό ελιξίριο που εξασφάλιζε καλή υγεία και μακροζωία. Λόγω της σπανιότητάς του, αρχικά η χρήση του περιοριζόταν αποκλειστικά για τις ανάγκες του αυτοκράτορα. Αργότερα, όταν το μανιτάρι reishi άρχισε να καλλιεργείται αποτέλεσε είδος πρώτης ανάγκης στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική καθώς το εκχύλισμα ή η σκόνη του φυτού χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της χρόνιας κόπωσης του άσθματος, και του βήχα. Στη σύγχρονη εποχή, πολλές από τις θαυμαστές του ιδιότητες επιβεβαιώθηκαν επιστημονικά και σήμερα, το παράξενο αυτό μανιτάρι σε σχήμα βεντάλιας με τα ζωηρά χρώματα και την πικρή γεύση, κατατάσσεται στα superfoods!

Τι είναι: Το μανιτάρι reishi, γνωστό και ως Ganoderma lucidum (Γανόδερμα το λαμπερόν), είναι ένας αυτοφυής μύκητας που αναπτύσσεται πάνω στους κορμούς των γέρικων δέντρων. Ευδοκιμεί σε υγρά εδάφη, κυρίως της νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και σε μεγάλα δάση της Αυστραλίας της Αμερικής και της Ευρώπης.

Τι κάνει: Ανάμεσα στα πολλά ευεργετικά μόρια που περιέχει, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (Superoxide Dismutase ή SOD), ένα σημαντικό δραστικό συστατικό που έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τη γήρανση, να προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να ενισχύει τις γνωστικές τους λειτουργίες.. Η επιστημονική μελέτη απέδειξε επίσης ότι είναι πλούσιο σε β-γλυκάνες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, όπως και σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Τα μανιτάρια reishi περιέχουν όμως και πολύτιμα συστατικά για την υγεία και την νεανικότητα της επιδερμίδας. Το εκχύλισμά τους, εμπλουτίζει τη φόρμουλα εξειδικευμένων προϊόντων ενυδάτωσης και αντιγήρανσης, με στόχο την διατήρηση της φυσικής υγρασίας των κυττάρων και την αποκατάσταση των φθορών τους, τη μείωση των φλεγμονών, την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και την τόνωση του κυτταρικού μεταβολισμού .

dr-andrew-weil0.jpgSkingurus favourite: Dr. Andrew WEIL for Origins™ Mega-Mushroom Skin Relief Soothing Face Cream (αποκλειστικά από το www.sephora.gr) .

Μία απαλή κρέμα ημέρας εμπλουτισμένη με το αποκλειστικό κοκτέιλ Mushroom (εκχύλισμα μανιταριών reishi) του Dr. Weil που προσφέρει εντατική ενυδάτωση και ανακουφίζει άμεσα από την αίσθηση τραβήγματος και την ερυθρότητα της ευαίσθητης και ξηρής επιδερμίδας. Κάνει θαύματα και στην ταλαιπωρημένη από τον ήλιο επιδερμίδα!

  Προς Αρχική σελίδα